„Dantelă – sergî”, exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară Constanța
În expoziția temporară organizată de Muzeul de Artă Populară Constanța pot fi admirate piese din patrimoniul propriu, care prezintă recuzita ceremonialului de nuntă la tătarii dobrogeni.
În locuința tradițională a tătarilor dobrogeni, unele țesături de interior cu rol funcțional, precum cearceafuri, perne și fețe de masă, au fost investite cu funcție decorativă, odată cu apariția pieselor de mobilier utilitar: paturi, banchete și mese înalte.
Dantele late („sergî”) croșetate din bumbac alb, cărora le-au fost atașate fâșii din pânză albă, au fost etalate de-a lungul banchetelor amenajate lângă perete, având rol decorativ. Din dantelă au fost lucrate și fețe de pernă („oyalî yastîk”), de formă pătrată sau dreptunghiulară, având o funcție estetică în organizarea interiorului locuinței tătărești. Aceste dantele prezintă terminații angulare, uneori denticulate și au un decor floral, fitomorf sau avimorf. Piesa prezentată este decorată cu motivul pomului vieții în varianta vasului cu flori.
Lucrul dantelelor de mână s-a conturat ca un meșteșug casnic caracteristic comunităților turco-tătare din Dobrogea. În expoziția temporară organizată de Muzeul de Artă Populară Constanța pot fi admirate piese din patrimoniul propriu, care prezintă recuzita ceremonialului de nuntă la tătarii dobrogeni.
AUDIO | De Ziua Dobrogei, copiii au aflat tainele acestui tărâm de la actorii Teatrului pentru Copii si Tineret “Căluțul de Mare”, dar și de la specialiștii Muzeului de Artă Populară
Cum pot ajunge copiii mai ușor la informații importante? Prin frumusețea poveștilor! Despre Dobrogea, tărâmul binecuvântat dintre Dunăre și...
AUDIO | Peste 10 mii de tineri au luat parte la proiectul implementat de Societatea Națională de Cruce Roșie – ”Descoperă puterea din tine”. Acesta are ca scop conștientizarea efectelor negative ale drogurilor
”Descoperă puterea din tine”, proiectul implementat de Societatea Națională de Cruce Roșie a urmărit creșterea gradului de conștientizare...
Exponatul lunii iunie la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța este reprezentat o mică trusă de instrumente chirurgicale romane, alături de care vor mai fi expuse încă alte 4 obiecte de uz medical, folosite în epoca romană la Tomis (Constanța). Piesele se vor grupa sub titlul Instrumente medicale romane descoperite la Tomis (Constanța).
În zona vest-pontică, majoritatea instrumentelor chirurgicale care atestă direct practici medicale provin din morminte, datate în general în secolele II – III p.Chr. Cea mai însemnată descoperire, făcută în anii ‘70 în anticul Tomis, este reprezentată de un set de patru instrumente lucrate din metal, datate în a doua jumătate a sec. II – prima jumătate a sec. III p.Chr. Piesele au fost descoperite într-un mormânt ce a aparținut probabil unui medic; toate au fost lucrate îngrijit, ornamentate simplu sau incrustate cu argint, realizate cu măiestrie, ceea ce dovedește deopotrivă simțul artistic al celui care le-a lucrat, cât și gustul deosebit al posesorului lor. Setul cuprinde un bisturiu, două mânere pentru ace și un instrument folosit probabil pentru cauterizarea rănilor. Celelalte patru descoperiri individuale expuse sunt: un mâner fragmentar pentru fixarea acului, un cârlig medical cu un singur capăt ascuțit, o sondă de ureche și o spatulă.
Exponatele vor putea fi admirate la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, începând de miercuri, 1 iunie 2016.