TEMA ZILEI | Numărul insuficient de experți judiciari, unul dintre motivele prelungirii proceselor în instanță
Publicat de Adina Sîrbu, 24 octombrie 2023, 10:46
Durata elaborării expertizelor judiciare, la nivel național, este criticată ca fiind prea îndelungată. Acest lucru este motivat însă de numărul insuficient de experţi, lipsă resimțită mai acut de instanțele judecătorelti din provincie.
Expertul tehnic judiciar este un profesionist important în unele procese. Instanța de judecată poate apela la un astfel de specialist pentru a evalua un context necesar pe parcursul cercetării judecătorești, dar, din păcate, numărul insuficient al experților tehnici judiciari în unele domenii se reflectă în termenele mai lungi de soluționare și finalizare a proceselor aflate pe rol. Laurențiu Despina a dialogat cu avocatul Gabriel Grigore despre consecințele crizei de experți tehnici judiciari:
Pentru început, care este rolul unui expert tehnic judiciar într-un proces?
În unele procese civile, proba cu expertiză tehnică este o probă esențială, în sensul că procesul nu poate fi soluționat fără administrarea acestei probe cu expertiză tehnică, respectiv judecătorul nu poate să dea o soluție în acel dosar fără administrarea unei astfel de probe. Expertizele tehnice sunt efectuate de experți numiți de către Ministerul Justiției, în temeiul unui concurs, și care funcționează pe lângă tribunale. Deci, există un corp al experților tehnici pe lângă fiecare tribunal din țară. Instanța desemnează un astfel de expert în domenii foarte variate, de la experți contabili la experți care sunt specialiști în construcții, rezistența în construcții, la experți arhitecți, experți în domeniul urbanismului ș.a.m.d. Deci, rolul expertului în proces este foarte important.
Cum percep avocații situația din momentul de față? Există în sistemul judiciar suficienți experți pentru a putea satisface numărul solicitărilor care vin de la instanță și cât de mult impactează lipsa profesioniștilor din acest domeniu în derularea cercetării judecătorești și, implicit, în finalizarea proceselor?
În ceea ce privește numărul experților, există domenii în care în mod clar numărul experților este deficitar. Au existat ani de zile în care, de exemplu, în Constanța era un singur expert, iar după aceea n-a mai fost niciun expert în ceea ce privește expertizele topografice. Acesta pot să spun că este un domeniu care a fost și încă mai este deficitar, expertizele în acest domeniu fiind relativ complexe. În mod evident, există un număr al experților în anumite domenii insuficient, iar lipsa acestora conduce inevitabil la prelungirea proceselor. Deci, una dintre cauzele care determină prelungirea procesului este lipsa experților și, de asemenea, există experți care mai activează, dar care sunt foarte au vârstă, există domenii în care experții sunt foarte aglomerați și declină solicitările instanțelor de efectuare a expertizelor. Deci, da, este o cauză de prelungire a proceselor.
Despre procese și impactul crizei de experți tehnici judiciari asupra lor, pe larg în emisiunea Tema Zilei, realizată de Codrin Raita, după știrile orei 14.00. Invitat la dezbaterea de astăzi este președintele Uniunii Naționale a Experților Tehnici Judiciari, Cătălin Lăzureanu.
Redactor: Laurențiu Despina/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: ilustrativ, unsplash.com