Constănțenii care au cucerit cel mai înalt vârf din America de Sud. Povestea expediției de pe Aconcagua, relatată de Mihai Nenciu și Nicu Rotaru, la Radio Constanța
Publicat de , 7 februarie 2019, 09:18
Doi constănțeni care trăiesc la malul mării își urmează visul. Adoră înălțimile și vor să finalizeze un proiect unic în lume, demn de Cartea Recordurilor. Ei și-au propus să urce pe 7 din cele mai înalte vârfuri de pe fiecare continent în parte. O combinație între curaj și testarea limitelor.
După acoperișul Europei, Elbrus (5.642 metri), și străjerul Africii, Kilimanjaro (5.895 metri), cei doi alpiniști amatori au cucerit în urmă cu două săptămâni „uriașul“ din America de Sud, Aconcagua (6.962 metri), de la prima încercare.
Mihai Nenciu și Nicu Rotaru s-au întors luni acasă, iar miercuri ne-au vizitat la Radio Constanța. Ce au povestit despre această expediție?
Alpiniștii au mărturisit că pe parcursul ascensiunii au trecut prin momente dificile. Au trăit cu puțină mâncare, în condiții precare de igienă și salubritate, au dormit împreună într-un cort micuț. Au pornit de la o temperatură de 35 de grade și au terminat expediția la minus 35 de grade. Au băut zeci de litri de apă din zăpada topită, plină de impurități și cu un gust groaznic. În ultimele zile, cînd terminaseră toate rațiile de hrană și mâncau doar pesmeți, biscuiți și beau ceai neîndulcit, visau cu ochii deschiși la mămăligă, ciorbă și murături.
Ce senzație au avut cei doi cînd au ajuns în vârf?
Planul era să cucerească vârful pe 24 ianuarie și să sărbătorească astfel Ziua Principatelor Române. Dar condițiile meteo au schimbat totul. Dintre cele patru zile pe care le aveau la dispoziție să urce pe vârf, în trei se anunța un viscol cu vânt de peste 90 de kilometri pe oră. Așa că au ales să forțeze ascensiunea, când erau „doar” 70 de kilometri pe oră, dublu față de limita recomandată de specialiști.
Și riscul s-a dovedit câștigător. Pe 21 ianuarie, la ora 12:49, și-au îndeplinit misiunea și au arborat tricolorul românesc pe piscul argentinian. Senzația a fost una fabuloasă, nu se compară cu nimic altceva, mărturisesc cei doi alpiniști. Au stat pe vârf cam 40 de minute și s-au bucurat de o priveliște fabuloasă. Au simțit că se liniștesc. Totul avea acum un alt sens, era o senzație de pace amestecată cu bucurie și recunoștință. După cum ne-au mărturisit, nu s-au putut bucura atunci la adevărata valoare a performanței, abia acasă realizând importanța succesului lor.
Au coborât rapid, în doar trei zile, lăsând în urmă o mare cucerire și gândindu-se deja la următoarea provocare, Puncak Jaya, vârful de 4.884 de metri, cel mai înalt din Australia și Oceania.
Redactor: Larisa Calistru