FOTO | Sute de pompieri participă la EXERCIȚIUL de simulare a unui accident sever la Centrala Nucleară Cernavodă
Publicat de Adina Sîrbu, 4 octombrie 2023, 09:28
Exerciţiul național privind producerea unei urgenţe nucleare/radiologice la Centrala Nucleară Cernavodă continuă până mâine, 5 octombrie, în intervalul orar 9,00 – 17,00.
Forțele implicate exersează intervențiile în cazul unei urgențe nucleare, pentru a îmbunătăți capacitatea de răspuns, iar pe durata exercițiului se comportă exact ca în cazul unei intervenții reale și se deplasează cu semnalele acustice și luminoase pornite.
ESTE UN EXERCIȚIU, iar populația a fost antenționată să NU intre în panică, pentru că NU este o situaţie reală – a comunicat ISU Dobrogea.
Peste 250 de pompieri din 18 județe și Unitatea Specială de Intervenție în Situații de Urgență sunt angrenați în misiunile de răspuns la situațiile în dinamică, fiind operaționalizate un Punct Operativ Avansat, o Bază de Operații în localitatea Fetești și mijloace din toate regiunile țării pentru acțiuni de cercetare, decontaminare și desfășurare de acțiuni în sprijinul cetățenilor aflați în zonele afectate.
Forțe și mijloace din cadrul ANM, Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Agenției Nucleare pentru Deșeuri Radioactive, Comisiei Naționale pentru Controlul Activității Nucleare, CNE Cernavodă/ Nuclearelectrica, Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, INSP, MAI, MApN, Ministerului Sănătăţii, Primăriei Cernavodă, Prefecturii Constanța, STS, Spitalului Clinic de Urgență București, Spitalului Universitar de Urgență București participă la desfășurarea exercițiului, conform Planului Național de Răspuns la Situații de Urgență Nucleară sau Radiologică.
Exerciţiul face parte din proiectul Norway Grants – „Îmbunătățirea securității și siguranței nucleare în România – Creșterea rezilienței la dezastre și a pregătirii pentru răspunsul la evenimene nucleare și radiologice”, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian.
Parteneri din Norvegia, SUA, Franța, Israel, Lituania, Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova și ai Agenției Internaționale pentru Energie Atomică sunt implicați în buna desfășurare a exercițiului.
Sursă și foto: IGSU/ Redactor: Adina Sîrbu