FOTO/CONSTANŢA| Prezenţă militară britanică sporită la Marea Neagră. Patru avioane de luptă şi un distrugător modernizat la zi
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 26 aprilie 2017, 16:07
Distrugătorul britanic HMS Daring a ajuns, în urmă cu două zile, în Marea Neagră, unde ieri şi astăzi a luat parte la un exerciţiu militar naval, în apele teritoriale ale României, alături de fregata „Regele Ferdinand“.
Pe mare, cele două nave militare au executat exerciţii de comunicaţii tactice, precum şi manevre de reaprovizonare. De asemenea, militarii români şi britanici au desfăşurat antrenamente comune ce vizează dezvoltarea procedurilor specifice de acţiune pentru misiunile de inspecţie şi control al navelor suspecte de trafic ilegale pe mare.
„Ne bucurăm foarte tare să fim aici, am avut parte de o primire grozavă la Constanţa. HMS Daring a ajuns la capătul unei misiuni de nouă luni, în timpul căreia am operat în Orientul Mijlociu, în Marea Roşie şi Oceanul Indian, pentru a ţine căile maritime internaţionale deschise. Constanţa este un oraş maritim şi se bazeză foarte mult pe comerţul maritim, aşa cum se întâmplă şi în Marea Britanie, aşadar parteneriatul între forţele navele române şi cele britanice vine natural“, afirmă comandatul distrugătorului HMS Daring, cpt. Cmdr. Marcus Hember.
Acesta a mai ţinut să remarce profesionalismul ofiţerilor de marină români, în contextul exerciţiilor navale desfăşurate în Marea Neagră în ultimele două zile.
HMS Daring (D-32) a intrat în serviciul Marinei Regale Britanice în martie 2009 și este liderul clasei distrugătoarelor tip 45. Are o lungime de 151 m și poate atinge viteza maximă de 30 noduri. Nava este echipată cu trei sisteme de rachete navă-aer (Sea Viper și Aster), două lansatoare de rachete navă-navă (Harpoon), 13 sisteme de artilerie navală și lansatoare de torpile antisubmarin, dar şi cu un radar de înaltă performanţă, cu rază de acţiune de aproape 350 de kilometri. De asemenea, distrugătorul transportă la bord şi un elicopter AW159 Wildcat.
„Este cel mai nou elicopter achiziţionat de noi. Versiunea pe care o avem noi diferă de cea a armatei prin faptul că acest model este dotat şi cu un radar. Folosim acest elicopter pentru apărarea pe mare şi lupta antisubmarin. Am fost detaşaţi în Orientul Mijlociu şi am avut ocazia să operăm cu acest elicopter în Bahrain, în Golful Arabiei, în Oman, de asemenea, am mai operat în Marea Roşie, în zona Somaliei, dar şi în Marea Mediterană“, a declarat, astăzi, comandorul Andrew Henderson.
Activitățile bilaterale româno-britanice fac parte din pachetul de măsuri privind întărirea cooperării dintre partenerii NATO (Immediate Assurance Measures), stabilit la SUMMIT-ul NATO din Țara Galilor, în anul 2014, și contribuie la întărirea prezenței navelor militare ale Alianței în Marea Neagră.
„HMS Daring este un distrugător britanic foarte modern, iar prezenţa sa la Constanţa este o dovadă a colaborării foarte strânse între forţele navale britanice şi române. De asemenea, cred că prezenţa lui HMS Daring aici este un semn că România şi Marea Britanie lucrează împreună în domeniul apărării, suntem prieteni şi colegi“, a subliniat ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell.
Reprezentantul diplomatic al Regatului Unit în România a adus în discuţie şi cele patru aeronave Eurofighter Typhoon care au ajuns luni la baza militară aeriană de la Mihail Kogălniceanu, pentru o misiune comună româno-britanică de patru luni.
„M-am bucurat de ajungerea celor patru aeronave Typhoon ale Royal Air Force în România, unde vor sta, aici la Constanţa, toata vară pentru a lua parte la o misiune comună NATO. Cred că avem deja multe semne că Marea Britanie este un prieten pentru România şi că forţele noastre armate lucrează împreună pentru apărarea comună. Este pentru mine şi o mare plăcere să pot să prezint capitalul pe care îl are HMS Daring“, a completat ambasadorul britanic.
„Prezenţa HMS Daring în România reprezintă una din multele activităţi bilaterale în care Marea Britanie este implicată alături de România. Concomitent cu prezenţa navală în Marea Neagră, avem şi prezenţa celor patru aeronave Typhoon ale Royal Air Force, care duc la îndeplinire o misiune de poliţie aerieană pentru protecţia flancului estic al NATO şi pentru a da asigurări României, dar şi pentru a consolida cooperarea militară dintre armatele celor două ţări“, a spus astăzi ataşatul militar al Ambasadei Marii Britanii în România, cmdr. Neville McNally.
Presa din Marea Britanie a speculat venirea în Marea Neagră a distrugătorului HMS Daring drept un mesaj direct adresat Rusiei, în contextul celor două crize internaţionale existente în Ucraina – inclusiv prin anexarea ilegitimă a Peninsulei Crimeea – şi în Siria.
„Este un mesaj foarte important pentru Rusia, la fel ca pentru oricine care ar putea acţiona împotriva intereselor NATO. Însă prezenţa unei nave de luptă britanice în Marea Neagră nu face decât să consolideze menirea Alianţei Nord-Atlantice şi anume asigurarea de securitate colectivă, iar acest obiectiv este atins prin colaborare continuă a statelor membe şi a forţelor armate ale acestor ţări“, a subliniat comandorul Neville McNally.
Mâine, HMS Daring va ridica ancora din Portul Constanţa pentru a se îndrepta către o nouă destinaţie din Marea Mediterană. În premieră, doi tineri ofițeri ai Forțelor Navale Române vor fi ambarcați, timp de o săptămână, alături de cei 240 de militari britanici la bordul distrugătorului HMS Daring și vor participa, în calitate de ofițeri de cart, la misiunile pe care nava le va desfășura în Marea Neagră și Marea Mediterană.
Un material realizat de Cristina SÎMBETEANU