Probele practice și teoretice pentru obținerea permisului de conducere au fost suspendate pe o perioadă nelimitată din cauza condițiilor meteo nefavorabilie.
Șeful Serviciului Permise și Înmatriculări Auto, Liviu Vârșă, a declarat că activitatea va fi reluată cel mai probabil luni, atunci când condițiile meteo se vor îmbunătății.
Decizia de suspendare a probelor a fost luată ieri atunci cănd vremea nu a mai permis susținerea probei de traseu din cauza zăpezii.
Dorința de a conduce o mașina se condiționează, nu-i așa, de obținerea mult-râvnitului permis care să ateste calitatea oficială de șofer. Pentru asta, cei interesați trebuie să treacă în primul rând de examinarea medicală, să deprindă cunoștințele teoretice necesare, dar și să efectueze un stagiu practic de conducere efectivă a automobilului de cel puțin 30 de ore.
Ei bine, după trecerea acestor etape, urmează firesc prezentarea la Poliție pentru susținerea examenului la sală, ca mai apoi, polițistul examinator de la Rutieră să comfirme în trafic, faptul că cel aflat încă la volanul mașinii cu inscripția „Școala“, poate circula și singur, în mod legal.
Persoanele care nu iau de prima dată permisul auto ar trebui să fie însă foarte liniştite deoarece, cu toate ca s-a întâmplat aşa, pot să se laude mai mult decât ceilalţi. Ne-o spune un studiu recent care arată că cei care ratează examenul pentru obţinerea permisului de conducere sunt în medie “mai inteligenţi”.
Potrivit rezultatelor obţinute, persoanele care au luat permisul de prima dată sunt cele fără studii, nu neapărat superioare. 60% dintre cele fără bacalaureat fac parte din această categorie, în vreme ce persoanele cu master sau doctorat au probleme în acest sens.
Explicaţia constă în faptul că oamenii de ştiinţă şi alţi intelectuali au tendinţa să analizeze în exces întrebările Codului Rutier şi să eşueze din prea multă reflectare. Aflaţi la volan, oamenii simpli conduc mai mult din instinct.
(redactor: Daniel Haralambie; editor online: Cristina Sîmbeteanu)
Schimbări privind examenul de obţinere a permisului de conducere.
Candidaţii respinşi la proba practică nu mai sunt obligaţi să susţină din nou şi examenul scris.
Singura obligaţie este aceea de a efectua câteva ore suplimentare de conducere.
Astfel, candidaţii vor avea la dispoziţie un an de la data absolvirii şcolii de şoferi pentru a trece de proba practică.
Noua procedură de examinare a fost deja publicată în Monitorul Oficial şi intră în vigoare din 5 octombrie.