Ziua Siguranței pe Internet, zi importantă în 70 de țări
Publicat de Carmen Secuiu, 10 februarie 2015, 16:45
Internetul este mediul informațional care oferă cele mai diverse informații și un spațiu al socializării, pentru orice vârstă. Mijloacele moderne de comunicare fac parte integrantă, zi de zi, din viața noastră.
Dar, există și unele informații care ar trebui să ne pună un semn de întrebare, indiferent că suntem părinți sau copii.
În contextul Zilei Siguranţei pe Internet se promoveză utilizarea într- un mod mai sigur și responsabil a tehnologiei on- line și a telefoanelor mobile, mai ales de către copii și adolescenți, privind securitatea conturilor create în reţelele de socializare, comunicarea în mediul virtual cu persoane necunoscute, când se pot confrunta cu un limbaj violent sau chiar ameninţări, ori accesare accidentală a unor site-uri destinate exclusiv adulţilor.
Securitate pe Internet înseamnă și protejarea de atacuri externe,viruși, spam- uri.
În România profilele utilizatorilor de pe rețelele sociale sunt slab securizate şi aceasta reprezintă unul din motivele creşterii cazurilor în care datele personale sunt sustrase şi postate pe site-uri defăimătoare.
Anul acesta evenimentul desfăşurat anual sub egida reţelei europene „INSAFE” – European Safer Internet Network în cadrul programului Safer Internet Plus al Comisiei Europene se află la ediţia a 12-a, prin care 70 de ţări încearcă „ să facă internetul mai bun”.
Ziua Siguranței pe Internet vizează necesitatea colaborarii între toți utilizatorii de Internet, incluzând participarea activă a părinţilor, profesorilor, reprezentanţilor ONG- urilor, politicienilor, mijloacelor de comunicare în masă, pentru a face mediul online unul mai bun şi mai sigur.
”Am încercat să- mi instruiesc copilul cât mai bine. Este era informației și nu se poate să nu lucrăm pe calculator, dar știe clar, că sunt anumite reguli pe care trebuie să le respecte. Să nu dea parola nimănui, să o schimbe cât mai des și să comunice doar cu cercul ei de prieteni”, ne- a spus una dintre interlocutoare în vox- ul audio.
carmensecuiu@radioconstanta.ro