EU SUNT RADIO ROMÂNIA!
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 9 martie 2016, 08:06 / actualizat: 15 martie 2016, 15:11
Eu sunt RADIO ROMÂNIA! Împreună suntem numărul 1.
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 9 martie 2016, 08:06 / actualizat: 15 martie 2016, 15:11
Eu sunt RADIO ROMÂNIA! Împreună suntem numărul 1.
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 7 martie 2016, 10:28
Separarea funcţiilor de conducere în Societăţile Române de Radio şi Televiziune, nu va avea un efect pozitiv asupra dezvoltării acestora şi indică, mai mult, un regres.
Aprecierea a fost făcută pentru Radio Timişoara, de europarlamentarul Maria Grapini.
Fost director general al unei societăţi cu capital de stat, Grapini consideră că separarea funcţiilor înseamnă o întârziere a deciziilor, situaţie care poate afecta activitatea.
Maria Grapini a mai precizat că în multe ţări europene, serviciile media au un preşedinte al Consiliului de Administraţie care este şi director general.
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 3 martie 2016, 13:22
Dirijorul Cristian Mandeal:
„Mie mi se par aceste două posturi, amândouă, în egală măsură, bine, eu, ca muzician, sunt mai sensibilizat către Radio România Muzical, dar apreciez în egală măsură şi Radio România Cultural, mi se par ca fiind exponenţiale din punct de vedere al misiunii pe care o are, în general, o radiodifuzine în lumea noastră. Radiodifuziunea, în afară de divertisment, de ştiri şi de un anumit contact cu lumea, este obligată, oricare Radiodifuziune, să aducă cultura între oameni, în mase, cum se spunea înainte. Ceea ce face acest post sau ceea ce fac aceste două posturi este un lucru de neînlocuit de niciun alt canal. Îmi aduc aminte ce nefericire momentul în care s-a desfiinţat postul de Televiziune Cultural din România şi care nici astăzi nu a putut fi înlocuit sub nicio formă, indiferent de compromisurile care s-au făcut. Este un mare gol pentru ascultătorii noştri sau privitorii noştri la televizor şi ar putea fi un la fel de mare gol – Doamne fereşte! – dacă s-ar întâmpla ca aceste două posturi să fie desfiinţate. Nu ştiu atunci ce ar mai rămâne din ceea ce are misiune, ca misiune supremă, ca obiectiv suprem, o Radiodifuziune, o astfel de societate. Repet, dacă noi nu reuşim ca să aducem cultura între oameni, atunci nu ştiu cine o mai face. Cartea a devenit un obiect din ce în ce mai rar, nu mai suplineşte nevoile de cultură ale oamenilor. Oamenii, în general, privesc pe internet, se îndreaptă spre cultura internetului, iar aceste două posturi au rămas ca una dintre ultimele redute de care trebuie să rămânem ataşaţi în continuare, pentru adevărata cultură, care nu are voie să se piardă, indiferent de evoluţia în jos a omenirii. Spun asta cu mare intenţionalitate, această evoluţie în jos şi nu în sus a omenirii, la care noi asistăm de la un an la altul, de la un moment la altul. Trebuie să ne luptăm cu toate puterile ca aceste două posturi să supravieţuiască şi în continuare. Este averea noastră spirituală, de care nu ne putem lipsi. Desigur că independenţa editorială este o condiţie indispensabilă pentru ca un proiect cultural să supravieţuiască. Cultura nu se face aservită politic, ci se face independent, are legile ei, îşi are drumul ei, parcursul ei şi imixtiunea politicului în cultură nu poate ca să fie decât un lucru de plâns. Sunt dirijorul Cristian Mandeal. Fac şi eu parte din Radio România!”
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 2 martie 2016, 15:00
Răzvan Popovici: În primul rând ca muzician şi în al doilea rând ca director de festival, mi-am dat foarte bine seama pe parcursul anilor de ceea ce înseamnă un post naţional în care factorul cultural este predominant şi este un fapt foarte important. Iniţial, prin colaborările regulate cu radiodifuziunea bavareză de la München, iar după aceea cu colaborările aici, la Bucureşti, cu Radio România Cultural şi Radio România Muzical, care sunt posturi independente şi care pe parcursul multor ani – bine, în Germania e un pic oferta diferită, România, de asemenea, altă poveste şi fiecare cu un impact extrem de puternic şi important în mijlocirea, să spunem aşa, a culturii către un public larg, ca să nu vorbesc de o situaţie în care cineva dictează ce se dă pe post, adică să spunem că poate chiar vrea să taie Radio Cultural sau Radio România Muzical din considerente pur financiare şi, după cum ştim, acest mercantilism a câştigat foarte mult teren în ultima decadă nu doar în România. Am observat că în străinătate, când s-a încercat un astfel de demers a eşuat întotdeauna pentru că, de exemplu, un exemplu foarte bun iar la radiodifuziunea bavareză din München, Bayern Vier, deci Bayern 4, postul de muzică clasică, care transmite exclusiv muzică clasică, prin adunare de semnături, /…/ au fost sute de mii de oameni care au luat parte la această petiţie, s-a oprit acest demers. Iar în Bucureşti, în România cred că rolul acestui post este de „n” ori mai important ca în Germania, unde totuşi, o normalitate culturală pentru masele largi are o experienţă mult mai adâncă. Cred că o implicare a autorităţilor şi o dictare de sus nu cred că n-ar avea beneficii pentru oameni, dar pur şi simplu ar fi o eroare foarte gravă de politică culturală.