Din cauza numărului mare de erori, Poliția va înlocui aparatele drug-test
Publicat de Adina Sîrbu, 9 ianuarie 2024, 14:05
Poliţia va înlocui aparatele drug-test, în urma solicitărilor făcute de medicii de laborator, care au constatat că foarte multe rezultate sunt eronate.
Rezultatele obținute în cadrul laboratoarelor de toxicologie medico-legală din cadrul institutelor medico-legale au o variabilitate extrem de mare de la județ la județ și de la an la an – se arată într-un comunicat al Consiliului Superior de Medicină Legală.
Motivele principale ale apariției acestei variabilități sunt reprezentate de modalitatea de testare în trafic (cel mai probabil tipul de aparat utilizat în testare, cu mențiunea că reprezentanții Poliției Române au confirmat faptul că în momentul de față există proceduri de achiziție care au drept scop înlocuirea aparatelor care au avut rate mari de rezultate fals pozitive) dar și modelele de consum mult diferite în județe, procentul de cazuri fals pozitive fiind mult influențat de tipul de substanță la care testul rapid a ieșit pozitiv.
Reprezentanţii Poliţiei Române au declarat că aparatele de testare vor fi înlocuite, fiind cumpărate 244 de sisteme noi mobile de detectare a substanțelor stupefiante în salivă și care ar urma să ajungă la inspectoratele judeţene.
La finele anului trecut, Inspectoratul General al Poliției Române, în parteneriat cu Inspectoratul General de Aviație și alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, a implementat proiectul „HeliPol – Acțiune integrată pentru creșterea siguranței traficului rutier”, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare.
Concomitent cu implementarea unui concept de acțiune integrată sol – aer, au fost întărite capabilitățile Poliției Române de prevenție, intervenție, monitorizare și gestionare a traficului rutier, pentru a alinia România la obiectivele UE de reducere a numărului persoanelor decedate în accidente rutiere cu 50% până în 2030.
Totodată, Poliția Română a finalizat implementarea proiectului „Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulație”.
În cadrul cele două proiecte, au fost achiziționate 4 elicoptere, 515 autospeciale, 75 de motociclete, 244 de sisteme electronice mobile de detectare a substanțelor stupefiante în salivă, 800 de etilometre, 250 de aparate pentru măsurarea vitezei de circulație a autovehiculelor, 200 de kituri de semnalizare și 200 de kituri de cercetare la fața locului.
De asemenea, au mai fost achiziționate, între altele, 50 de soft-uri pentru tahograf, 4.000 de dispozitive mobile și accesorii, 1.400 de imprimante mobile termice, un sistem de colectare a datelor pentru siguranța în trafic, o soluție de comunicații satelitare și o platformă IT.
Toate aceste dotări, achiziționate din fonduri externe nerambursabile, asigură mijloace moderne de intervenție pentru Poliția Română, adaptate anului în care ne aflăm.
Surse: TVR, IGPR/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: ilustrativ, Poliția Română