Miercuri la ora 11.21 a avut loc loc echinocțiul de toamnă în emisfera nordică. Este debutul toamnei astronomice, când ziua este egală cu noaptea.
Ziua continuă să scadă treptat, iar noaptea va deveni tot mai lungă, până la solstițiul de iarnă, care are loc pe 21 decembrie. Astăzi, în emisfera sudică începe primăvara.
Duminică la ora 19 şi 38 de minute, are loc în emisfera nordică solstiţiul de vară.
Astfel, pe 21 iunie, Soarele se va afla la cea mai mare înălţime deasupra orizontului la mijlocul zilei.
Este începutul verii astronomice iar ziua are durata cea mai lungă din an: 15 ore şi 32 de minute.
Simultan, în emisfera sudică are loc solstiţiul de iarnă.
Începând cu această dată, durata zilei va începe să scadă, iar a nopţii să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, moment în care va avea loc solstiţiul de iarnă.
Publicat de gabriel.afuz,
22 decembrie 2014, 08:24 / actualizat: 22 decembrie 2014, 10:15
Solstiţiul de iarnă are loc astăzi, fiind cea mai scurtă zi şi cea mai lungă noapte a anului.
În emisfera nordică, este considerată prima zi de iarnă astronomică.
Potrivit site-ului Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore şi 50 minute, iar cea a nopţii are valoarea maximă, de 15 ore şi 10 minute.
La aceeaşi dată, în emisfera sudică a Pământului, fenomenul are loc invers adică are loc solstiţiul de vară, momentul marcând începutul verii astronomice pentru emisfera australă a Terrei.
La momentul solstiţiului de iarnă, Soarele se află în emisfera australă a sferei cereşti, la distanţa unghiulară maximă de 23 de grade sud faţă de ecuator, astrul efectuând mişcarea diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „tropicul Capricornului”.
Aceasta explică, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor şi a nopţilor, precum şi succesiunea anotimpurilor.
Următoarele date ale solstiţiului de iarnă sunt:
Mâine dimineaţă, la ora 5:29, odată cu producerea echinocţiului de toamnă, marcăm începutul toamnei astronomice. Momentul reprezintă trecerea Soarelui din emisfera nordică a sferei cereşti, în cea sudică.
Echinocțiul (numit și echinox) este momentul când ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ, datorită faptului că Soarele, în mișcarea sa aparentă pe cer, se află exact pe ecuatorul ceresc. În emisfera sudică a Pământului, data marchează începutul primăverii.
Pianistul Gianluca Luisi, prezent la Constanța – “Mă consider, mai degrabă un muzician explorator, un ”wanderer”, nu neapărat călător, cum s-ar descrie în cel mai strict sens al cuvântului”
R: Gianluca Luisi, aveți un CV impresionant, suntem onorați să ne bucurăm de acest eveniment la Constanța! G.L: Mulțumesc, și eu sunt onorat...