Aleea Monumentului de la Adamclisi s-a îmbogățit cu noi sculpturi în piatră
Publicat de Carmen Secuiu, 7 septembrie 2015, 10:08
A doua ediție a simpozionului național de creație plastică, Adamclisi-Art-Archeology, 2015, deschis studenților facultăților de arte plastice din principalele centre universitare din țară și-a desemnat participanții pentru cea de-a treia ediție.
Acesta s-a desfășurat în perioada 28 august-6 septembrie, în tabăra organizată chiar pe platoul Monumentului Triumfal Tropaeum Traiani, de la Adamclisi și a reunit optsprezece participanți de la specializările sculptură, pictură și design.
Asociația culturală Glycon din Constanţa și managerii proiectului, Emanuel Petric, Renato Cristea, Iulian Achim și Alexandru Roman și-au dorit ca această tabără artistică să fie una necovențională, în care elevii de la liceele de artă și cei mici din localitatea Adamclisi să poată învăța să picteze și să sculpteze de la studenții și masteranzii invitați, spune Cristina Cristea.
”Peisajele de aici și arheologia dobrogeană sunt o adevărată sursă de inspiraţie pentru artişti, sculpturile de pe monument şi din muzeu pot să îi inspire foarte mult”, a spus la deschiderea celei de-a doua ediții, lect. univ. dr Gheorghe Caruţiu, custodele taberei de creație.
La secția de pictură, au participat cu lucrări: Anca Toma cu ”Halucinogene”, Ovidiu Cristea ”Viziunea unui roman”, Mihaela Perioc ”Fântâna dintre pomi”, Anamaria Anamariei ”Biserica din Adamclisi” și ”Monumentul din Adamclisi”, Denis Vacariu ”Peisaj Adamclisi”, Andreea Sterian, ”Pădure de plopi”, Anca Floroiu ”Cer cu nori” și ”Doi câmpeni”, Ștefan Coman ”Autoportret”, Ionuț Filimon ”Dialog”, Alexandra Roman ”Lumină”, Ioana Nechita ”Câmp” și ”Dulce dealuri” și Alexandru Roman cu ”Istoric”.
În cele 10 zile, studenţii au făcut schimb de experienţă şi au acumulat cunoştinţe noi.
La secția de sculptură au folosit dalta și flexul, unii pentru prima dată, deoarece nu au mai lucrat în piatră, Daniel Moisii ”Ochi”, Ștefan Coman ”Autoportet 360”, Ionuț Ștefan ”Portal”, Andrei Cristian Godeanu ”Columna lui Traian”, Ovidiu Toader ”Balanță”, Alexandru Burlacu ”Leu”, Ovidiu Cristea ”Protectorul unui dac”, Alexandru Bălan ”Ego” și ”Bătrânul Renato” și Ionuț Filimon, pentru una dintre operele sale, pe care a lăsat-o s-o denumească, cei care vor vizita expoziția, în viziunea lor.
Expozițiile de pictură și sculptură pot fi admirate, în Galeria de Artă, de pe Aleea Monumentului Adamclisi, nr.11, în timpul programului de lucru, iar sculpturile, care nu pot fi adăpostite sunt expuse, în aer liber, pe această alee.
carmensecuiu@radioconstanta.ro