Am trecut la ora de iarnă! Schimbarea vine cu efecte negative, dar ele sunt minore și temporare – spune psihologul Doina Brașoveanu
Publicat de Adina Sîrbu, 29 octombrie 2023, 08:13
România a trecut la ora de iarnă. Astăzi, ceasurile s-au dat cu o oră în urmă, iar ora 4 a devenit ora 3. Este posibil să apară unele efecte negative minore de care este bine să fim conștienți, dar peste care putem trece relativ ușor, dată fiind adaptabilitatea crescută a corpului și psihicului nostru. Explicații și sfaturi ne oferă psihologul Doina Brașoveanu:
Această trecere de la ora de vară la ora de iarnă se întâmplă în fiecare an și, în fiecare an, o perioadă relativ scurtă de timp, este posibil să apară efecte minore, în special în ritmul de veghe-somn, în sensul că noi avem un ceas intern care reglează ritmul, mai ales la persoanele care au rutine destul de fixe, până când se adaptează corpul și psihicul nostru la această schimbare. În egală măsură se va întuneca mai devreme, ceea ce poate genera o serie de probleme de concentrare. De exemplu, mă gândesc la elevii care au ore după-amiază și care vor avea ultimele două ore, cel mai probabil, pe întuneric. Pentru început, posibil ca lor să le fie mai dificil să se concentreze până când se adaptează. Toate aceste schimbări, însă, sunt temporare și sunt minore, întrucât corpul și psihicul nostru sunt foarte adaptabile. Să nu uităm că noi ne putem adapta foarte ușor la o schimbare de fus orar de 10-12 ore, atunci când călătorim dinspre sau înspre o țară cu această diferență față de România și facem asta în câteva zile. Reușim să ne adaptăm destul de ușor.
Vă rugăm să ne dați câteva sfaturi pentru menținerea unui tonus psihic sănătos în perioada următoare, pentru că, așa cum ați spus, se va întuneca mai devreme, poate va veni și vremea urâtă în curând. Ce ne sfătuiți?
Odată cu venirea toamnei și a iernii, implicit a vremii reci, într-adevăr, se limitează ieșirile în aer liber. Ne-am obișnuit ca vara să ne plimbăm mult, să ne întâlnim cu prietenii, să socializăm mult, iar calitatea relațiilor noastre reprezintă un element important pentru echilibru psihic. Așa că recomand să ne păstrăm calitatea relațiilor, să continuăm să relaționăm, chiar dacă plouă, chiar dacă bate vântul, chiar dacă, poate, nu putem sta la o terasă atât de mult cât ne-am dori, există alte posibilități de a ne păstra prietenii aproape, oamenii dragi aproape, vremea n-ar trebui să ne împiedice să facem asta.
Interviu realizat de Bogdan Comșa/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: pexels.com