FOTO/Liceenii de la Colegiul MIRCEA CEL BĂTRÂN s-au întors victorioși de la competiția națională de robotică First Tech Challenge
Publicat de , 28 martie 2017, 15:22
În perioada 25-26 martie 2017, echipa ”TOMIS” din cadrul Colegiului Național ”Mircea cel Bătrân”, Constanța, înregistrată cu numărul RO029 a participat în premieră la competiția națională de robotică BRD First Tech Challenge Romania powered by Vodafone, alături de alte 52 de echipe de la 48 de licee din 33 de orașe, cuprinzând peste 800 de elevi. Membrii echipei au fost: Costea Andrei, Crăciun Ioan-Daniel, Diaconu Adrian, Dumbravă Maria, Echim Radu, Gavrilov Ioana Ecaterina, Ion Anamaria, Micu Luis, Mihai Diana-Florentina, Moraru Teodora, Nachiu Tatiana, Paris Cristian, Sandu Tina-Alina, Sava Andrei Paul, Tănase Răzvan, Ursu Răzvan-Mihai, coordonați de profesorul de fizică Băraru Ion.
Un staff organizator de excepție – prin dimensiuni și valoare profesională – au coordonat un complex de manifestări științifice, tehnice, educaționale, mediatice etc., se arată într-un comunicat de presă.
A fost un nou eveniment major, cu adevărat major! Atât de important încât tradiționalele rapoarte cu privire la participarea la NASA Ames Space Settlement Design Contest (anul acesta ”doar” un premiu III și o mențiune!) au rămas undeva în umbră, deși sunt la fel de importante.
Filmul evenimentelor pare simplu, dar intensitatea și profunzimea lor a fost impresionantă: prezentarea concurenților și a roboților, inspecțiile tehnice, relațiile cu media, ajustarea performanțelor roboților, intervențiile juriului internațional, optimizarea programelor, masa frugală, antrenamentul tandemului om – mașină, schimbul de idei între competitori și stafful tehnic, decizii de intervenție fizică asupra mașinii, ca la chirurgie (Bormașină! Spiral! Perforare! Șurub!, Șaibă!, Profil de aluminiu!, Flex!, Decupare!, Montaj!, Verificare!… Revenire!) prezentarea standului (unul dintre cele mai apreciate de public!), emoțiile susținătorilor în timpul concursului, neșansele cooperării aleatorii, ciudățeniile performanțelor unor roboți care păreau fabricați de experți în automatică și nu de elevi și profi la subsolul liceului, acolo unde noi ne-am petrecut vremea cu …șurub, șaibă, spiral, bormașină, flex …
Softul utilizat a fost de două feluri: cu șanse și fără! Din prima categorie a fost decisă echipa câștigătoare. Ceilalți au înțeles necesitatea studiului aprofundat în domeniu, și pe viitor vor realiza noi performanțe…
Premiile tomitanilor au fost, pe cât de inedite, pe atât de valoroase: locul 1 la categoria Think Award și locul al al treilea la categoria PTC.CREO Award.