(Audio) Marius Moșteanu : Lumina Sfântă e pace, bucurie, iubire, în orice zi !
Publicat de Liliana Fustanela, 27 aprilie 2016, 23:07 / actualizat: 28 aprilie 2016, 23:35
”Lumina lui Hristos nu se coboară doar în Noaptea de Paști, Lumina Sfântă ajunge în orice zi , la omul care slujește omului, la omul care este împăcat cu sine și cu Dumnezeu ”, spune părintele Marius Moșteanu, preot-paroh la Biserica Sf. Nicolae Vechi din Constanța.
”Foarte frumos lucru este că atunci când preotul cheamă : Veniți de primiți Lumină , este miezul nopții , nu al zilei. Lumina lui Hristos luminează tuturor, chiar și fizic . Noi ne raportăm la o altfel de lumină în Sărbătoarea Paștelui , ne raportăm la o lumină din interior, la o lumină nu numai pentru ochi, ci la o lumină care să lumineze dinăuntru. Lumina trebuie să ajungă la destinația finală : limpezirea noastră pe interior ” , mai spune părintele .
Raportarea la Dumnezeu contează în tot ceea ce facem. Ori de câte ori avem de luat o decizie, trebuie să ne punem întrebarea : ”Îi place acest lucru, lui Dumnezeu ? ”
Părintele Marius Moșteanu ține mai mult la pace , lumină, bucurie și iubire decât la istoria seacă legată de când apare Lumina Sfântă și la care categorie de credincioși, se arată prima dată .
Ne aflăm în perioada în care ne căutăm liniștea sufletească, prin rugăciune și smerenie, dar îi putem ajuta pe cei ce au probleme de sănătate, consum de droguri sau alcool, pe cei ce au căzut în patima jocurilor de noroc sau oricare alt necaz, prin rugăciune ? Cum ne rugăm ? Ce e smerenia în zilele noastre ? A fi umil se confundă, cu a fi prost? E păcat să nu faci nimic pentru a ieși din neajunsuri? Răspunsurile părintelui sunt acestea :
”Rugăciunea nu e un medicament care se ia cu o strictețe deosebită. Ea trece dincolo de ziduri , dincolo de neputința celuilalt și își atinge ținta în măsura în care tragem la țintă. Este important să ne rugăm unii pentru alții. Contează mai puțin vrednicia cu care se roagă cel în cauză, cât contează dragostea cu care ne rugăm pentru cei aflați în nevoie.
În toate timpurile, dar mai ales în vremurile noastre, a fi smerit înseamnă a ști unde îți este locul. Dacă nu avem conștiința că ne aflăm acolo unde trebuie să fim, nu înțelegem nimic din viață. Adevărata smerenie se află în omul care nu știe că este smerit. Smerenia trebuie să fie în suflete și să fie mulțumirea noastră, în așa fel , ca nimeni să nu ne tulbure.
”Dacă vrei, poți! Nu trebuie să aștepți, de la alții să fii ajutat.” E cel mai mare păcat să nu faci nimic, mai spune duhovnicul Marius Moșteanu și argumentează în dialogul duhovnicesc, realizat de Liliana Fustanela :
(lilianafustanela@radioconstanta.ro)