CONSTANȚA: Director din Ministerul Proiectelor Europene, reținut de procurorii DNA pentru luare de mită
Publicat de Adina Sîrbu, 28 octombrie 2023, 08:21
Acuzații grave de corupție la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Procurorii DNA Constanța l-au reținut ieri pe Dragoş Adrian Iorga, director executiv în cadrul Ministerului, într-un dosar în care este acuzat că lua mită de la subordonaţi. MIPE a anunțat că nu tolerează astfel de comportamente, directorul a fost schimbat din funcție, iar angajații vor fi supuși unui proces de evaluare.
Potrivit procurorilor DNA Constanța, Dragoş Adrian Iorga ar fi cerut bani, în ultimii doi ani, de la două angajate pe care le-ar fi ajutat cu subiectele de la examenul de angajare și le-ar fi perceput, lunar, câte o treime din salariu.
La percheziţiile efectuate la domiciliul şi la biroul fostului director, au fost găsite și ridicate de către procurori 174.600 de lei, 10.000 de dolari şi 11.000 de euro, lingouri din aur în greutate totală de 65,2 grame, precum şi cardurile bancare aferente conturilor deschise de martore, în care ar fi fost virate sumele de bani cu titlu de mită.
Bărbatul a fost destituit din funcția de director din MIPE, iar ulterior a fost adus la DNA Constanța, unde i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile.
Potrivit comunicatului DNA, la începutul anului 2021, Dragoş Adrian Iorga, în calitate de director în MIPE, ar fi ”ajutat” două persoane (prin remiterea nelegală a subiectelor şi răspunsurilor corecte) să ocupe, prin concurs, două posturi în cadrul unui proiect derulat prin Organismul Intermediar Regional Bucureşti Ilfov, instituţie aflată în subordinea MIPE. În schimbul acestor ”servicii”, anchetatorii spun că Iorga ar fi pretins de la cele două persoane (martori în cauză) câte 1.500 lei lunar, de la data primirii primului salariu până la data de 30 noiembrie 2023 (data finalizării proiectului). În ambele cazuri, inculpatul şi-ar fi făcut cunoscute pretenţiile prin prezentarea fiecăreia dintre cele două a unei foi A4 pe care ar fi fost imprimate următoarele: ”5.500 salariu net, 4.000 lei în contul tău, 1.500 în alt cont, durată contract 30 noiembrie 2023”, arată procurorii.
Conform acestei ”înțelegeri”, din luna aprilie 2021 (luna primului salariu), Dragoş Adrian Iorga ar fi primit, cu aproximaţie, de la una dintre angajate 45.000 de lei (ultima plată ar fi fost efectuată în luna octombrie 2023) şi de la cealaltă, 38.200 de lei (ultima plată ar fi fost efectuată în luna mai 2023, când martora a decis să nu mai facă acest lucru). Sumele de bani i-ar fi fost remise de cele mai multe ori prin virament bancar.
Ieri, procurorii DNA Constanța au dispus reținerea inculpatului pentru 24 de ore.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie – se arată în comunicatul DNA Constanța.
Sursă: AGERPRES/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: pexels.com