Ascultă Radio România Constanța Live

dr Miheala Cocu

INTERVIU | Mihaela Cocu, medic primar epidemiolog : “Dacă tulpina Delta ne prinde neprotejați, se va răspândi cu viteza luminii!”

INTERVIU | Mihaela Cocu, medic primar epidemiolog : “Dacă tulpina Delta ne prinde neprotejați, se va răspândi cu viteza luminii!”

Publicat de Doina Sirbu, 5 august 2021, 09:26

“Dacă tulpina Delta ne prinde neprotejați, se va răspândi cu viteza luminii!” Este semnalul de alarmă tras de șefa Departamentului de Sănătate Publică din cadrul DSP Constanța, dr. Mihaela Cocu. Medicul epidemiolog spune că este important să ne vaccinăm în număr cât mai mare. În primul rând pentru că serurile aflate pe piață oferă o protecție mai bună decât imunitatea obținută prin boală și, în al doilea rând, pentru a întrerupe lanțul transmiterii. Epidemiologul Mihaela Cocu avertizează că tulpina Delta afectează în special populația tânără, că mortalitatea a crescut deja în România, iar valul al patrulea este mai aproape decât se estimase inițial.

Despre riscul reprezentat de varianta Delta, situația din județul Constanța și despre importanța vaccinării, a vorbit pe larg, pentru Radio Constanța, medicul primar epidemiolog Mihaela Cocu.

Reporter: Cât de aproape este al patrulea val de România, ținând cont de ceea ce se întâmplă în țările din Europa?

Dr. Mihaela Cocu: Găsesc că al patrulea val este foarte aproape, poate mai aproape decât am bănuit, pentru că era așteptat să vină în luna septembrie, dar aflăm că a crescut foarte mult numărul de cazuri în România. Aveam o medie de 150 – 170 de cazuri și a crescut deodată la 233, în condițiile în care ne-am relaxat aproape total, pentru că asta observăm în comportamentul oamenilor. E de așteptat ca noul val să vină mai repede decât luna septembrie.

Rep.: Constanța este printre județele cu cel mai mare număr de infectări din țară. Dacă în urmă cu o lună aveam zile la rând fără cazuri, acum numărul a crescut din nou. La ce să ne așteptăm pentru următoarea perioadă și cum să ne pregătim?

Dr. Mihaela Cocu: Orașele mari, din cauza aglomerației, au un număr mai mare de cazuri. Ideea este că aici, în Constanța, numărul persoanelor care locuiesc pe teritoriul județului crește în perioada sezonului estival pentru că vin turiștii și cel puțin un milion de turiști vehiculăm în fiecare lună. Suntem în luna august, avem voie să facem evenimente, unde iarăși sunt aglomerări de persoane, vobim de persoane care nu poartă mască nici în locurile aglomerate, spații închise. E bucuria de a socializa și de a profita de concediu, dar este extrem de periculos din punctul de vedere al tulpinii care reprezintă o amenințare pentru toată lumea, Delta. Vreau să vă vorbesc puțin despre ce se întâmplă cu tulpinile astea. Este un virus extrem de mutagen, se produc mutații, deleții, tulpinile se schimbă încât ajung să nu mai semene deloc cu cea din care au derivat. Avem, până acum, vreo zece variante de tulpini, iar pe teritoriul României, cele care domină sunt tulpina britanică și tulpina Delta, care provine din India. Tulpina Delta are o contagiozitate cu vreo 60% mai mare decât tulpina britanică. Aceasta, la rândul ei, este de două ori mai contagioasă decât tulpina mamă. Riscul cel mare, ca să înțeleagă toată lumea, este să apară o tulpină care să aibă o contagiozitate foarte mare, cum este Delta, și care să aibă o virulență foarte mare. Deja Delta produce cazuri mai grave, o să vedem că, la nivelul României, letalitatea a crescut de la un 3,4 la un 5 virgulă… pe tulpina Delta. Faptul că populația nu se vaccinează permite treceri de pe un individ pe altul a virusului și aceste treceri condiționează apariția unei tulpini noi și apare o tulpină nouă cam o dată la două săptămâni. Riscul este major dacă nu ne vaccinăm, pentru că permitem o circulație masivă a virusului și apariția de tulpini noi. Apariția de tulpini noi poate duce în timp la o tulpină extrem de virulentă, cu contagiozitatea acestora care este atât de mare, încât două persoane aflate în contact își transmit virusul una alteia în câteva secunde și în câteva minute se poate dezvolta în organism infecția, adică interacțiunea între virus și gazdă.

Rep.: Cât ne protejează vaccinul în fața variantei Delta?

Dr. Mihaela Cocu: Se pare că vaccinurile pe bază de ARN Mesager protejează mai mult, adică protecția de spitalizare că așa se estimează în ultima vreme, din cauza faptului că sunt mult mai multe cazuri existente față de cele care se identitifică, adică cele care se adresează medicinei de urgență, care sunt, până la urmă, confirmate. Deci, se estimează că protecția de spitalizare la vaccinurile cu ARN Mesager trece de 90%, la 95 – 96%. La AstraZeneca, ați văzut că procentele sunt diferite, în studii diferite, dar, în orice caz, este sub 90%, în jur de 86%, am văzut și un procent de 92 într-un studiu. În orice caz, există o protecție și oricât de mică ar fi protecția aia, orice variantă de vaccin alegi, că atunci când alegi un vaccin trebuie să te gândești ce vreau de la el? Vreau să închei vaccinarea repede, aleg vaccinul de la Johnson & Johnson sau am timp și atunci aleg un vaccin care să aibă eficacitate mai mare, adică imunogeneză mai mare și aleg unul cu ARN Mesager și am timp să îmi continui  schema cu un interval de 21 sau 28 de zile.

Rep.: Sunt oameni care spun că au trecut prin boală și nu este cazul să se vaccineze. Sunt protejați în fața acestor variante?

Dr. Mihaela Cocu: La tulpina Delta s-a constatat că scapă imunității produse de boală și că numai vaccinurile pot să rezolve problema asta. O să mă întrebați <bine, dar pe teritoriul României, s-a descoperit că vaccinații au tulpina Delta, din cele 262 de cazuri>. Nu este reală afirmația aceasta pentru că noi trimitem la secvențiere, conform metodologiei, cazuri care sunt ori la persoane vaccinate, ori la persoane care vin de afară, din anumite state cu risc de Delta sau state unde incidența este în creștere masivă în ultima vreme sau la persoane care sunt cu reinfecții și vrem să vedem dacă este tulpina Delta și dacă confirmă reinfecția la distanță mai mare de 90 de zile de la testul pozitiv din puseul anterior. Deci, dacă anumite județe au trimis mai mult vaccinați, pentru că nu au avut persoane care să vină de afară sau reinfectați, atunci faptul că s-a descoperit Delta la vaccinați nu înseamnă nimic, e doar o statistică. La noi, de exemplu, din cele șapte confirmări de Delta din Constanța, unul era vaccinat, deci depinde foarte mult ce lot îți intră la secvențiere. Ideea este că în toată lumea asta s-a demonstrat că nevaccinații fac infecții cu tulpina Delta.

Rep.: Care este situația în județul Constanța, s-au mai înregistrat noi cazuri de infectare cu tulpina Delta?

Dr. Mihaela Cocu: Sunt trimise la secvențiere încă 11 cazuri și se pare că sunt același lucru, dar, ca să înțelegeți secvențierea, primim o primă informație că cel mai probabil sunt, în 24 de ore, după care urmează confirmarea prin Balș, care poate dura și două săptămâni. Pare să fie toți Delta! Deci, să înțelegem, odată ce începe să circule, se împrăștie cu viteza luminii! Imaginați-vă că contagiozitatea este de două ori mai mare la tulpina britanică față de ce știam noi înainte, la debutul pandemiei, și încă 60%, deci ar veni aproape de patru ori mai mare, 3,5 ori mai mare decât la ceea ce știam. Contagiozitatea este extremă, viteza de împrăștiere este extremă! Singura șansă este vaccinarea și gândiți-vă că tulpina Delta evoluează acum cu pneumonii severe, deci manifestarea ei clinică este mai severă decât la tulpinile anterioare. Inițial, am plecat de la ideea că Delta nu este un pericol și, probabil, de aceea și lumea nu are adresabilitate la vaccinare așa de mare. Așa părea să fie, pentru că în toate statele lumii a scăzut foarte mult letalitatea. Am plecat de la un 4% și am ajuns la 0,2%, dar 0,2% e în statele cu vaccinare masivă, cum este Marea Britanie. Avem și state în lumea asta care au trecut de 60%, gândiți-vă la Israel, la Marea Britanie. România nu reușește să treacă de 25%, iar la Constanța ne-am înțepenit la 30%, cu toate eforturile pe care le facem. E musai să ajungem la un procent de 60% ca să ne considerăm protejați de răspândirea bolii.

Rep.: Câte persoane se vaccinează, în medie, într-o zi, în județul Constanța?

Dr. Mihaela Cocu: Depinde, ieri au fost trei sute și ceva de persoane. Am avut maxim, în ultima vreme, 780, a fost o zi cu 780 de persoane, care a fost considerată un succes. Noi vrem să ne întoarcem la cele 4.000 de vaccinări pe care le făceam pe zi, anterior.

Rep.: Varianta Delta are alte simptome decât cele cunoscute până acum?

Dr. Miheala Cocu: Nu sunt alte simptome, ci sunt mai multe cazuri care au nevoie de spitalizare și care evoluează în formă gravă. Ce s-a constatat la tulpina Delta este că ea afectează populația tânără: copiii sub 12 ani și tineri, persoane până în 50 de ani, probabil că afectează exact categoria nevaccinată, pentru că sub 12 ani noi nu avem posibilitatea să-i vaccinăm că nu avem un produs cu care să-i vaccinăm, iar peste 12 ani până în 40 – 50 de ani, oamenii se consideră sănătoși și cred că nu au nevoie de protecție. Este foarte importantă protecția prin vaccin: unu – este bună, mai bună decât cea obținută prin boală, doi – întrerupe lanțul transmiterii și este foarte important și pentru comunitate. Atâta vreme cât nu o să oprim circulația virusului, avem șansa să ne întâlnim în fiecare zi cu o tulpină noua!

Interviu realizat de Cătălina Radu / Foto – Cătălina Radu

masina politie, politia 112 foto ilustrativa
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 12:02

Doi șoferi care consumaseră alcool, opriți în trafic de polițiștii constănțeni

La data de 24 octombrie a.c., în jurul orei 15.45, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Medgidia – Secția 1 Poliție Rurală Băneasa...

Doi șoferi care consumaseră alcool, opriți în trafic de polițiștii constănțeni
Județul CONSTANȚA: Dacă aveți informații despre această tânără, anunțați autoritățile. Este căutată de familie
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 10:34

Județul CONSTANȚA: Dacă aveți informații despre această tânără, anunțați autoritățile. Este căutată de familie

La data de 25 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Medgidia – Secția 1 Poliție Rurală au fost sesizați cu privire la...

Județul CONSTANȚA: Dacă aveți informații despre această tânără, anunțați autoritățile. Este căutată de familie
AUDIO | Anaid Tavitian, celebrată în cadrul unei expoziții ce face parte din proiectul “FEM100 Secretariate literare: femei în arhiva scenei”
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 10:15

AUDIO | Anaid Tavitian, celebrată în cadrul unei expoziții ce face parte din proiectul “FEM100 Secretariate literare: femei în arhiva scenei”

Activitatea fostului secretar literar al Teatrului de Stat Constanța, Anaid Tavitian va fi celebrată  astăzi, în cadrul unei expoziții online...

AUDIO | Anaid Tavitian, celebrată în cadrul unei expoziții ce face parte din proiectul “FEM100 Secretariate literare: femei în arhiva scenei”
Pe 26 octombrie este prăznuit Marele Mucenic Dimitrie sau Dumitru, Izvorâtorul de Mir
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 09:40

Pe 26 octombrie este prăznuit Marele Mucenic Dimitrie sau Dumitru, Izvorâtorul de Mir

Marele Mucenic Dimitrie sau Dumitru, Izvorâtorul de Mir, pe care creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe 26 octombrie, este unul dintre sfinții...

Pe 26 octombrie este prăznuit Marele Mucenic Dimitrie sau Dumitru, Izvorâtorul de Mir
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 09:22

AUDIO | Crosul Mării Negre, organizat de ONG Mare Nostrum, are loc astăzi

A șasea ediție a Crosului Mării Negre, organizat de ONG Mare Nostrum, se desfășoară, astăzi, la Constanța cu start de pe plaja Modern. Acesta...

AUDIO | Crosul Mării Negre, organizat de ONG Mare Nostrum, are loc astăzi
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 08:55

La terminalul de pasageri al portului Constanța a acostat nava fluvială de croazieră, Viking Rinda

În perioada 26-28 octombrie, la terminalul de pasageri al portului Constanța este acostată nava fluvială de croazieră Viking Rinda. La bordul...

La terminalul de pasageri al portului Constanța a acostat nava fluvială de croazieră, Viking Rinda
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 08:48

AUDIO | La Muzeul de Artă Populară puteți admira scoarța moldovenească din lână

Piesa de Patrimoniu de astăzi aduce sub lumina reflectorului o scoarță moldovenească din lână, țesută la război în anul 1849. Deși foarte...

AUDIO | La Muzeul de Artă Populară puteți admira scoarța moldovenească din lână
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 08:11

România a învins Macedonia de Nord la Trofeul Carpați de handbal feminin

...

România a învins Macedonia de Nord la Trofeul Carpați de handbal feminin