INTERVIU | Peste 300 de copii din alte județe au fost internați, în această vară, la Spitalul de Urgență Constanța. Dr. Cristina Mihai: ”Spitalul de Pediatrie – un vis deocamdată neîmplinit”
Publicat de Adina Sîrbu, 22 septembrie 2023, 07:29
Peste 300 de copii din alte județe au fost internați, în această vară, la Spitalul Județean de Urgență Constanța. Micii pacienți din județele limitrofe ajung și în extrasezon la Constanța, având în vedere că unele unități sanitare nu au linie de gardă sau medici pentru diferite specialități pediatrice. În aceste condiții, numărul de paturi devine insuficient, spun medicii constănțeni, care speră ca orașul de la malul mării să aibă, totuși, un spital de pediatrie, așa cum au cele mai multe reședințe de județ.
Câte paturi are, în prezent, Clinica de Pediatrie de la Spitalul de Urgență Constanța și cu ce provocări se confruntă cadrele medicale, aflăm de la șefa acestei secții, conf. univ. dr. Cristina Mihai:
Avem 90 de paturi, 15 sunt pe terapie acută și 75 pe secție. Avem mai multe compartimente, pentru că ne dorim să avem medici care sunt specializați pe diverse afecțiuni. Da, este o provocare, pentru că sunt mulți copii care au nevoie de internare în spital. Avem o adresabilitate mare pentru Dobrogea, dar și pentru județele limitrofe și pentru specialitățile care, iată, nu au medici încă suficienți la nivel național – diabet, neurologie, gastroenterologie, cardiologie pediatrică. Este foarte greu să-ți faci o echipă completă și lucrăm încă la a avea o echipă completă și noi la Constanța.
Rep.: Cât de important ar fi un spital de pediatrie?
Ar fi deosebit de important pentru copii, pentru că au fost niște spitale de pediatrie pe vremea când eram eu mică. Țin minte că mă ducea mama la un spital care era numai de copii. De atunci, a rămas un vis deocamdată neîmplinit, însă eu trag nădejde că și Constanța, alături de atâtea reședințe de județ din țară, merită și va avea un spital pentru copii.
Rep.: Numărul de paturi devine insuficient?
Da, numărul de paturi este unul relativ pentru nevoile noastre. Sunt anumite momente în care există o presiune mare legată de îmbolnăviri. Presiunea mare este vara, iată, am avut peste 300 de internări în această vară de copii din alte județe, care evident au fost turiști pe litoral. Deci, sigur că am avea nevoie de mai multe paturi, am avea nevoie de mai multe saloane în care pacienții să aibă confortul pe care îl merită atunci când sunt bolnavi.
Recent, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că 6 noi spitale din țară, printre care și Spitalul ”Mama și Copilul” din Constanța, cu o valoare de 142 de milioane de euro, au fost eliminate din lista investiţiilor susţinute prin PNRR, ca urmare a diminuării cu 740 de milioane de euro a alocării pentru Componenta de Sănătate, dar ministrul a precizat că proiectele vor primi finanţare de la Banca Europeană de Investiţii.
La scurt timp, și președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a spus că a fost semnat raportul privind procedura de atribuire pentru proiectarea și execuția Spitalului “Mama și Copilul”. ”Ca atare, suntem în linie dreaptă”, a declarat șeful CJC, adăugând că finanțarea va fi asigurată, iar proiectul atât de așteptat de dobrogeni va fi realizat.
Redactor: Cătălina Radu/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: CJC