INTERVIU | Deficitul de vitamina D, întâlnit la majoritatea copiilor
Publicat de Adina Sîrbu, 27 ianuarie 2024, 15:56
Suntem într-o perioadă în care soarele este tot mai scump la vedere, iar medicii ne reamintesc de importanța administrării vitaminei D. Endocrinologii spun că tot mai mulți copii au deficit de vitamina D, iar părinții ar trebui să le administreze suplimente și după vârsta de 2 ani, nu înainte însă de a le face analizele necesare. Ce efecte are deficitul de vitamina D, dar și de ce ar trebui luată constant, ne explică dr. Bogdan Pascu, medic specialist endocrinologie pediatrică.
Având o experiență destul de mare în rândul copiilor și dozând foarte multe din vitamine, majoritatea copiilor au cel puțin insuficiență, dacă nu deficit. De ce apare deficiența și deficitul, și insuficiența? Pentru că nu ne mai expunem suficient la soare. Bineînțeles că încurajez constant administrarea de vitamină D și, subliniez, constant, nu doar în lunile cu R, cel puțin o doză de menținere, care variază în funcție de suprafață corporală, în funcție de tipologia copilului, în funcție de indicele de masă corporală al copilului. Pentru că majoritatea copiilor cu obezitate au nevoie de doze mai mari de vitamina D.
În România se obișnuiește să se administreze bebelușilor vitamina D
Avem partea asta de până în 2 ani, care apare în toate biletele de externare de la Neonatologie, sper. După care, într-adevăr, se uită de vitamina D, de aceea tot încurajez, prin toate campaniile pe care le fac. Vitamina D este extrem de importantă în dezvoltarea copiilor. Bineînțeles că ar fi bine să facem și o dozare a depozitelor de vitamină D, mai ales în cadrul monitorizărilor anuale pe care sper că le fac copiii prin medicul de familie.
Cum sunt afectați copiii de lipsă a vitaminei D?
Hipocalcemia, concentrația mai mică de calciu se traduce în primul rând printr-o fragilitate a oaselor, pentru că avem anumiți hormoni care reglează această concentrație a calciului și, pentru că nu am suficient calciu în sânge, acești hormoni încep să scoată calciu din oase, ca să mențină concentrația din sânge în echilibru.
Redactor: Cătălina Radu/ Foto: pixabay.com/ Redactor online: Adin Sîrbu