Anunțată pentru ora 12.00, întrevederea de joi în dosarul „Micul Regat”, la Curtea de Apel Constanța, a început cu mare întârziere, în jurul orei 15.00.
În acest dosar au fost audiate două părți civile (părinți ai copiilor abuzați) și un martor propus de parchet. S-a avut în vedere lămurirea situației în care Elisa Pufleanu, proprietara afacerii a fost achitată.
De asemenea, s-au depus probe noi, înregistrări audio, ambientale, ale discuțiilor dintre părinți și Elisa Pufleanu. Potrivit părinților, din aceste noi probe ar reieși că Elisa Pufleanu ar dori să-și salveze afacerea.
Instanța a dispus audierea unui alt martor la termenul stabilit pentru data de 2 mai 2018.
CONSTANȚA – Verdict în dosarul „Grădinița Groazei“, așteptat la începutul lunii viitoare
Publicat de Cristina Sîmbeteanu,
21 septembrie 2017, 12:25 / actualizat: 21 septembrie 2017, 15:58
Procesul educatoarelor de la Grădinița „Micul Regat“, din Constanța, acuzate că i-au lovit pe copii, se apropie de final.
La termenul de astăzi a fost audiată educatoarea Irina Petrea, iar la finalul ședinței instanța a anunțat că se va pronunța abia pe data de 6 octombrie.
UPDATE
Educatoarea Irina Petrea este cea care apare într-una dintre filmări cum îi abuzează pe copii. Aceasta a declarat că a intervenit să despartă doi copii care se băteau, fără intenţia de a le face rău.
Avocaţii educatoarelor au pledat în instanţă pentru achitarea acestora, iar apărătorii minorilor au cerut închisoare cu executare.
„Rămâne la latitudinea judecătorului să stabilească soluția. Noi considerăm că sunt probe suficiente pentru o soluție de condamnare a inculpatelor – a tuturor inculpatelor. S-au administrat o serie întreagă de probe, de la martori, la expertiză extrajudiciară, înregistrările video și audio, toate duc la concluzia din punctual acesta de vedere că acestea sunt vinovate. Eu personal am cerut executare. Parchetul a cerut condamnarea acestora cu o pedeapsă cu suspendare a executării, din punctul meu de vedere nu pot fi educate altfel decât printr-o astfel de pedeapsă”, a declarat avocatul Ştefan Roman.
Părinţii aflaţi în sala de judecată, constituiţi în parte civilă, au cerut pedepsirea vinovatelor, pentru a stopa aceste fapte de violenţă pe viitor.
„Într-un proces de trei ani de zile, nu au conștientizat cât rău au făcut copiilor, ce greu le-a fost și că acest comportament greșit al lor ar lăsa repercursiuni grave asupra comportamentului copilului meu, asupra vieții lui, a viitorului lui în general. Și este foarte greu! Este omenesc să greșești, dar să nu recunoști că ai greșit sau să nu conștientizezi că ai greșit – ce inseamnă? – că vei repeta această greșeală la nesfârșit. De astăzi chiar. Pot merge mai departe să bată copii și să considere că sunt gesturi de iubire”, a precizat una dintre mame.
Instanţa a rămas în pronunţare, iar judecătoarea Mara Iacob va da sentinţa pe 6 octombrie 2017, la trei ani de la producerea faptelor.
Astăzi a avut loc la Constanța un nou termen în dosarul „Micul Regat“, în care îngrijitoarele grădiniței sunt acuzate că i-au maltratat pe copii. În ședința de judecată de astăzi a fost depus raportul de expertiză întocmit pe baza materialului video de către Institutul Național de Criminalistică, precum și analiza celor de la DGASPC.
Avocații apărării, dar și cei ai acuzării cer termen pentru studierea celor două documente.
În premieră, astăzi, instanța a audiat-o pe directoarea grădiniței, Eliza Pufleanu. Acesta și-a susținut nevinovăția și a declarat că nu a fost prezentă la niciun abuz comis față de copii. Ea s-a mai apărat spunând că se ocupa de partea administrativă și că nici părinții sau copiii nu i-au adus la cunoștință problemele.
Eliza Pufleanu a mai spus să viziona periodic materialele de pe camerele de supraveghere montate în grădiniță, dar niciodată nu a văzut nimic anormal. De asemenea, fosta directoare a mai spus că se înțelegea bine cu copii.
Înregistrările de pe camerele de supraveghere au fost predate poliției, însă Eliza Pufleanu nu consideră că a fost complice la neregulile constatate ulterior.
Directoarea a mai mărturisit că a aflat despre scenele de violență abia când a primit citația pentru cele trei îngrijitoare. Până în acel moment, spune ea, părinții nu s-au arătat nemulțumiți de servicii. Pufleanu mai afirmă că dialoga frecvent cu părinții micuților și dacă aceștia i-ar fi adus la cunoștință situația, lucrurile ar fi fost soluționate din timp.
O mămică se pare totuși că a ridica problema felului în care copiii erau tratați de îngrijotoare, însă directoare nu a dat importanță subiectului, neconsiderând că e vorba de un incident grav.
În grădiniță existau camere de supraveghere funcționale, iar Eliza Pufleanu spune că tocmai acesta este un indiciu că nu se încerca ascunderea de părinți a vreunui incident în care să fie implicați copiii. Existau însă și momente în care camerele video, conectate la internet, nu funcționau. Acestea erau oprite mai ales când copii dormeau, pentru a păstra intimitate micuților.
După ce imaginile au fost prezentate, a existat și o ședință cu părinții, în care acestora li s-a explicat că direcțiunea nu a avut habar de presupusele acte de violență. Părerile au fost însă împărțile și s-a invocat faptul că imaginile ar fi putut fi scoase din context și interpretate greșit.
Un nou termen de judecată în acest dosar a fost stabilit pentru data de 11 mai.