Festivalul de Artă de la Techirghiol: Teatru pe faleză, proiecții de film, concerte de chitară, seri de poezie, târg de produse hand-made și spectacole interactive pentru copii
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 21 august 2022, 11:08
Au mai rămas 10 zile până la deschiderea primei ediții a Festivalului de Artă de la Techirghiol, dar organizatorii fac pregătiri la foc continuu.
În orașul Bătrânului Techir vor avea loc, în primele zile din luna septembrie spectacole de teatru pe faleză, proiecții de film în Teatrul de Vară, concerte de chitară, seri de poezie, târg de produse hand-made și spectacole interactive pentru copii. Va fi o atmosferă culturala efervescentă, ne asigură organizatorii Doriana Memet și Paul Sichigea, prezenți astăzi la matinalul „Bună dimineața!” de la Radio Constanța.
Doriana Memet: Am pregătit multe surprize! Publicul este așteptat să ia parte la o serie de activități cu specific artistic. Țin să menționez că există activități pentru toate vârstele, de la ateliere pentru copii, întâlniri cu zâna poveștilor, ateliere hand-made, diferite tehnici (ceramică, pictură), până la ateliere destinate tinerilor. Există ateliere de teatru și de film care au ca public țintă tinerii de peste 16 ani, tineri care poate sunt curioși să afle mai multe despre ei înșiși sau despre lumea teatrului, a filmului, despre cum să editezi un film, cum să scrii un scenariu.
Cui i-a aparținut ideea organizării unui Festival de Artă la Techirghiol?
Paul Sichigea: A fost unul dintre marile mele visuri să realizez un festival de film în prumul rând în Dobrogea, ceva ce mie mi-a lipsit mult timp. Am avut plăcearea și onoarea să o cunosc pe Doriana Memet la începutul acestui an și de aici s-a născut ideea unui festival de artă care cuprinde mai multe rubrici, mai multe ramuri ale artei, pe noi ne încântă foarte mult ideea și sperăm ca și publicul să fie alături de noi.
Erați în căutare de voluntari pentru acest festival. I-ați găsit?
Doriana Memet: Am găsit! Ne-am fi dorit să găsim mai mulți, dar suntem siguri că la anul tinerii vor fi inspirați de reușita programului de anul acesta și se vor alătura inițiativei noastre în număr mai mare. Anul acesta avem în programul de voluntariat în jur de 10 tineri foarte activi care au reușit să ne ajute în tot ceea ce privește manufactura unor obiecte de promovare sau chiar și promovarea online, redactare. Și-au pus în mișcare toate abilitățile și ne-au fost de folos în multe domenii.
Este greu „să pui la cale” un astfel de festival?
Paul Sichigea: Este destul de dificil, dar când îți face plăcere nu simți cum trece timpul. Pentru noi este o mare plăcere și o onoare să putem realiza acest lucru în Techirghiol, un oraș plin de cultură în care au locuit foarte multe personalități și ne simțim și noi „de-ai casei”, cu atât mai bine!
Care va fi programul festivalului?
Doriana Memet: Vor fi 4 zile pline de surprize, între 1 și 4 septembrie. Cele mai interesante activități vor începe în jurul orei 11. Deschidem ziua cu atelierele, în primul rând cu atelierele destinate celor mici(pentru că ei trebuie „să facă nani” la prânz). După ateliere, în jurul orei 18 se activează spațiul pe care noi îl numim „grădina artiștilor”. Este un spațiu splendid în care Primăria Techirghiol, partener al acestui festival, a investit resurse iar noi sperăm să investim calitatea de spațiu-gazdă a unor evenimente artistice. Acolo, pe lângă faptul că vor fi tot timpul preparate delicioase din fructe de mar, vor avea loc și evenimente de tip concert, seară de poezie, concert de operă hibridă, concert de chitară clasică, un bal mascat în seara de 3 septembrie la care vă așteptăm pe toți, cu mic, cu mare, în grădina botanică! Dacă nu aveți costume veți putea închiria la fața locului.Există o tombolă a cărei extragere va avea loc tot în seara de 3 septembrie, o tombolă cu obicte de artă din podul bunicii. Sunt de fapt obiecte vechi strânse de la oamenii de peste tot, care s-au alăturat într-un fel inițiativei noastre și pe această cale ne dorim să încurajăm consumul responsabil, să arătăm faptul că fiecare obiect, chiar dacă este vechi, poate să spună o poveste, poate să redevină frumos, poate să fie refolosit poate în alt scop. Suntem dornici în ultima perioadă de evenimente culturale, poate din cauza pandemiei, poate datorită faptului că viața în România a devenit mai bună și avem în sfârșit timp să ne concentrăm și pe nevoile noastre de autorealizare respectiv nevoia de frumos. Și oamenii simt nevoia să se dezvolte, să evolueze. Iar prin artă este cea mai ușoară cale de a te descoperi pe tine!
Avem și proiecții de filme vechi, românești…
Paul Sichigea: Această primă ediție are ca temă „retro” și am considerat oportun să proiectăm filme vechi românești, Totul se petrece în România și de aceea noi ținem mult la aceste filme. Proiecțiile vor avea loc în fiecare zi, sunt 4 filme vechi foarte frumoase care au inspirat și modelat cariera mai multor regizori români. Iar în competiția de scurt metraj am avut în total 2556 de filme, am selectat 46, adică acelea care vor fi și proiectate, „finalistele” să spunem. Dat fiind faptul că este o competiție internațională pot spune că au fost filme foarte bune, eu și membri juriului am fost foarte plăcut surprinși să vedem că tinerii de pretutindeni muncesc și își dedică viața filmului.
A stârnit interes această primă ediție a evenimentului?
Doriana Memet: Feed-back-ul pe care noi l-am primit de la toată lumea a fost foarte bun, comunitatea locală s-a activat și a stat alături de noi. Pe această cale chiar aș vrea să le mulțumesc locuitorilor din Techirghiol(care au avut toată disponibilitatea pentru a găzdui acest festival) și artiștilor. Avem 44 de artiști care joacă ”pro bono”, doar pentru a pune umărul la ceea ce noi numim un proiect de renaștere urbană prin artă. Noi ne gândim deja la ediția a doua de anul viitor, avem o listă întreagă cu tot ceea ce vrem să facem în 2023, știm care sunt direcțiile în care vrem să ducem lucrurile însă anul acesta este o ediție decisivă în care noi testăm publicul și încercăm să ne dăm seama care sunt gusturile ce pot fi dezvoltate și educate. Pentru că Festivalul de Artă este mai mult decât un festival pur și simplu, noi ne dorim să învățăm turiștii să iubească puțin mai mult litoralul, să respecte locurile în care vin și își petrec timpul liber, pentru că aceste locuri splendide au o istorie și merită să fie respectate!
Radio Constanța este partener media al Festivalului de Artă de la Techirghiol.
Interviu realizat de Larisa Calistru / Redactor online – Daniel Țăndăreanu