Aparat de radiologie mobil pentru Spitalul Județean Tulcea, cumpărat din donația inginerului Ion Adamache
Publicat de , 17 ianuarie 2019, 12:56
Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Tulcea va cumpăra un aparat de radiologie mobil din donaţia de 566.000 de lei primită la finele anului trecut din partea inginerului Ion Adamache, stabilit în Canada.
Tulceanul, considerat un pionier al cercetării în industria petrolieră, a murit în anul 1998, iar donaţia a fost făcută prin testamentul soţiei sale, procedura prin care SJU a intrat în posesia donaţiei durând aproape trei ani.
„Iniţial, nici nu am crezut că este adevărat. A fost o procedură care a durat trei ani, dar am intrat în posesia banilor la finele anului trecut. Intenţia noastră este să achiziţionăm un aparat de radiologie mobil, care este util pentru sala de operaţie ortopedie şi, de asemenea, pentru anumite proceduri chirurgicale“, a declarat pentru AGERPRES managerul SJU, Tudor Năstăsescu.
Spitalul tulcean deţine în momentul de faţă un aparat de radiologie mobil, însă durata de viaţă a acestuia este „destul de mare“.
„Noi avem un aparat de radiologie mobil, dar are o vechime destul de mare şi, având o reparaţie oarecum capitală în ultimele luni, ne gândim că oricând putem rămâne fără el şi este mai bine să ne pregătim să nu ajungem în situaţii imposibile“, a mai spus Năstăsescu.
O sumă similară celei donate SJU a primit şi Colegiul Dobrogean „Spiru Haret“, a cărui conducere a decis să instituie o bursă „Ion Adamache“.
„Proiectarea sumei depinde şi de acordul Consiliului Local. Deocamdată, am instituit o bursă onorifică Ion Adamache, de 200 de lei lunar, care este acordată unui copil cu rezultate foarte bune la învăţătură şi care provine dintr-un mediu defavorizat“, a precizat directorul unităţii de învăţământ, Florin Anastasiu.
Născut în anul 1923, la Tulcea, Ion Adamache a absolvit Institutul Politehnic din Bucureşti şi a lucrat apoi ca inginer de producţie la o societate româno-americană. În perioada 1966-1968, a fost directorul Institutului de Cercetări Petroliere din Câmpina, apoi a fost consilier în Departamentul de petrol al Consiliului naţional de cercetări ştiinţifice, funcţie din care a fost silit să demisioneze în anul 1971, considerat inadaptabil la politica din domeniul economic a Partidului Comunist Român.
În anul 1977, a cerut azil politic în Italia, împreună cu soţia lui, apoi a plecat în Canada, unde a obţinut cetăţenia. Inginerul român a deţinut 17 patente de invenţie, a semnat opt cursuri şi manuale în domeniul industriei petroliere, precum şi numeroase articole în publicaţii din străinătate, iar pentru activitatea sa a primit numeroase distincţii.
A murit la vârsta de 75 de ani, iar prin testament a lăsat un sfert din averea lui Spitalului Județean Tulcea, Colegiului Dobrogean „Spiru Haret“, unei parohii a Bisericii Ortodoxe Române din Canada şi unei unităţi spitaliceşti din Canada.
Sursa: Agerpres