Constanța: „Dor de primăvară” cu „Izvoare dobrogene”
Publicat de Liliana Fustanela, 7 martie 2018, 23:00
Un început excelent de activitate pentru „Izvoare dobrogene”și un dar minunat pentru iubitoarele de folclor la început de primăvară
Cu „Dor de primăvară”, pentru că „Pe sub frunza deasă, dragostea-i frumoasă, puica mea….”, Centrul Cultural Județean Teodor T.Burada, a prezentat miercuri, 7 martie 2018, un spectacol folcloric dedicat tuturor mamelor și femeilor, susținut de Ansamblul Folcloric Profesionist „ Izvoare dobrogene”.
Instrumentiști, interpreți și dansatori au adus pe scenă bucurie, culoare, dragoste și plăcere de a urmări cântece și dansuri populare pe scena Teatrului de Stat din Constanța. Ansamblul Folcloric Profesionist „Izvoare Dobrogene” funcționează în cadrul Centrului Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada” din anul 2016 și dorește să fie continuatorul vestitului Ansamblu „Brăulețul”, să valorifice şi să promoveze atât diversitatea folclorului dobrogean, cât şi din întreaga țară. Orchestra este condusă de prof. dr. Cristian Obrejan și este alcătuită din instrumentiști profesioniști ce mânuiesc cu talent și pasiune multe instrumente populare tradiţionale precum: naiul, ţambalul, ocarina, cavalul, fluierul, vioara, acordeonul.
Surprizele muzicale și coregrafice reunite într-un minunat spectacol intitulat „Dor de primăvară”, sunt o inițiativă a Doinei Voivozeanu, directoarea Centrului Cultural Teodor T.Burada, care prin astfel de manifestări încearcă să fie cât mai activ, pe scenele constănțene.
Elena Ionescu Cojocaru și Grupul vocal„Fiii Dobrogei” au adus pe scenă un buchet de cântece din repertoriul lui Dan Moisescu, dar și creații proprii de pe ultimul său album discografic: „Hai, dorule, dor dobrogean”. În această primăvară , „Fiii Dobrogei” urmează să evolueze la București la spectacolul reînfințării Ansamblului Rapsodia Română, în ziua de 12 aprilie apoi, în luna august sunt din nou invitați să participe la Festivalul Internațional de Folclor de la Balcic. Sunt doar două dintre cele mai importante manifestări pentru care se pregătesc în 2018, susținuți de inimoasa și neobosita lor profesoară Elena Ionescu Cojocaru.
Ștefania Șirin Narenji colaborează cu Ansamblul „Izvoare dobrogene” și a venit pentru prima dată în acest an, în fața constănțenilor cu două melodii dobrogene și una oltenească. Tânăra e tot mai aproape de realizarea primului său album discografic.
Cântecele Nataliei Șerbănescu au vibrat prin glasul Laurei Mocănița, argumentând prin cântecul „Anica pânză ghilea” că vremea șezătorilor se încheie și e timpul lucrului pe –afară, dar și pentru „Hora Mărțișorului”, prezentată de Orchestra „Izvoare dobrogene”.
Între evoluțiile vocale susținute și de Maria Stîngă și Ionuț Cuclea sau instrumentale susținute de Constantin Marin și George Chițu, au delectat publicul dansatorii Ansamblului „Izvoare dobrogene” cu jocuri din Dobrogea, Moldova și Oaș, pregătiți de coregraful Ștefan Coman.
Mai multe veți auzi în emisiunea:„Viața-n cântec și poveste”, de joi, 8 martie, după știrile orei 16.00, pe 909 sau 1530 khz, Radio Constanța AM.
Liliana Fustanela