Proiect transfrontalier Constanţa-Dobrici pentru turismul cultural, în valoare de 495.000 de euro, din fonduri europene
Publicat de ,
26 noiembrie 2018, 17:11
Turismul cultural, culinar, dar și tradițiile specifice Constanței și regiunii Dobrich vor fi puse în valoare printr-un proiect inițiat de Fundația Umanitară Clopot și Institutul Eureka din Bulgaria.
Proiectul dispune de un buget de 495.000 de euro şi vizează realizarea în decursul a 18 luni, a cinci pachete de servicii turistice integrate ce vor fi puse la dispoziţia tur-operatorilor, pentru valorificarea patrimoniului etno-cultural şi geografic din zona transfrontalieră Constanţa-Dobrici. Potrivit declaraţiei de intenţie, prezentată de organizatori, Proiectul Multicultya urmăreşte crearea a cinci produse turistice în oglindă, destinate turiştilor de pe litoralul românesc şi bulgăresc al Mării Negre, ce vor pune în valoare patrimoniul natural, material şi imaterial al regiunii transfrontaliere. „Avem un pachet care se adresează ideii de multiculturalitate din acest spațiu și pornește de la un început de drum și anume o nuntă, care va fi o nuntă tradițională, după care avem un alt pachet turistic care va fi o plimbare cu iahtul, dar nu numai iahtul, ci, în momentul în care ajungem în Bulgaria, sau bulgarii la noi, vom avea niște obiective de vizitat, va fi un festival de construcții pe nisip, un festival de dans și traseul transfrontalier religios, care este un traseu deosebit de interesant, pentru că atinge și partea de multiculturalitate, pentru că vom vizita tot ce înseamnă obiective de gen în zonă“, a spus Brândușa Dăscălescu, președintele Fundației Umanitare Clopot.
„Multiculturalitatea este un element esenţial în dezvoltarea unor pachete turistice care deschid noi perspective de cunoaştere pentru turişti. Astfel, în urma implementării proiectului Multicultya, tur-operatorii vor putea oferi pachete inovatoare de agrementare deoarece turistul doreşte să trăiască, în vacanţă, experienţe unice într-un mediu autentic, devenind astfel participant activ la evenimentele pe care le propunem pentru cunoaşterea mediului cultural şi natural“– a mai spus Bânduşa Dăscălescu.
Proiectul mai implică şi realizarea a două aplicaţii informatice pentru smartphone şi a unui website şi elaborarea unui manual privind turismul recreativ.
Un proiect româno – bulgar îşi propune să creeze o punte de legătură între economie, natură şi cultură.
Mai exact, Camerele de comerţ din Constanţa şi Dobrich vor să-i ajute pe agenţii economici să-şi dezvolte afaceri în zona transfrontalieră, protejând valorile culturale şi naturale.
„Să conștientizeze importanța patrimoniului și să implice în protejarea acestor resurse naturale și culturale. Ar fi bine dacă și-ar concentra atenția asupra resurselor culturale pe care le avem și a patrimoniului. Toate aceste monumente istorice au fost inventariate și de asta se ocupă un alt proiect, iar conferința finală va avea loc pe 19 decembrie, ocazie cu care o sa aflați mai multe despre aceste trasee”, a declarat Adriana Barati, manager de proiect din partea României.
Proiectul are o valoare de 334 de mii de euro, din care 85% sunt fonduri europene.
Sunt implicate în proiect, 7 judeţe din România riverane Dunării şi 8 districte din Bulgaria.
Proiect transfrontalier: “Natura din jurul nostru”
Publicat de ,
18 decembrie 2015, 13:34
Natura nu aparține nimănui și, în aceeași măsură, este a noastră a tuturor, când este vorba despre responsabilitate și educație ecologică.
Alături de vecinii și prietenii bulgari din regiunea Dobrich, ONG Mare Nostrum s-a implicat în proiectul transfrontalier, sugestiv intitulat “Natura din jurul nostru”.
„Pentru că împărțim un spațiu, o istorie și o responsabilitate comună, studiul și cartografierea biodiversității din regiunea transfrontalieră ne-a dat prilejul să colectăm informații, să le analizăm și să le strângem într-o broșură folositoare elevilor, turiștilor, dar și constănțenilor care nu știu încă ce minunății se află dincolo de asfaltul orașului. Studiul, realizat cu acest prilej, conține date despre peisajul și biodiversitatea zonei tranfrontaliere, dar și descrierea speciilor de plante și de animale, precum și habitatul acestora. Nu am uitat să punctăm pericolele care amenință biodiversitatea, dar am atins și aspectele educaționale și de informare publică.
Pentru că ne adresăm tinerilor, care sunt speranța noastră într-o lume mai bună în viitor, am introdus, ca element principal, jocul online, care să ofere posibilitatea unei călătorii prin Dobrogea din fața calculatorului, care te introduce într-o realitate populată cu animale simpatice, flori timide și insecte zumzăitoare”, spun reprezentanții Mare Nostrum.
La Constanța și Mangalia, 400 de elevi au participat la training-uri cu privire la biodiversitate și problemele acesteia, atât în sala de curs cât și pe plajă, unde au aflat mai multe detalii despre deșeurile marine, dar și despre conservarea delfinilor. Iar de curând s-a încheiat competiția Ideilor Verzi, la care au participat 21 de unități de învățământ constănțene, ai căror elevi au produs peste 80 de creații artistice.
Cele mai apreciate și apropiate de natură au fost cele trei expediții din regiunea Dobrich, la care au participat 30 de elevi și voluntari Mare Nostrum, care s-au implicat efectiv în activitățile proiectului. Natura s-a îmbogățit cu ajutorul a peste 150 de persoane care au plantat, în două sesiuni, 600 de copaci în aria protejată Fântânița-Murfatlar.
Toate aceste activități s-au derulat în perioada iulie 2014 – decembrie 2015, cu un buget total de 305.890,80 de euro, prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013.