AUDIO | Capodoperele de la Topalu îi fascinează pe vizitatorii expoziției Art Safari București
Publicat de Adina Sîrbu, 12 martie 2024, 11:16
Cele aproximativ 100 de tablouri de la Muzeul rural „Dinu și Sevasta Vintilă” din localitatea constănțeană Topalu produc valuri de uimire la expoziția Art Safari București. Ambasadori, miniștri, oameni de pretutindeni care văd pentru întâia oară aceste opere de artă se minunează de moștenirea dobrogeană, unică, de la Topalu. Efortul de a transfera, sub pază militară, aceste lucrări de patrimoniu la o expoziție de prestigiu a fost răsplătit pe deplin, ne-a mărturisit directorul Muzeului de Artă Constanța, Lelia Rus-Pîrvan.
Până pe 26 mai, expoziția „Muzeul secret” va fi deschisă la Art Safari București. Aproximativ 100 de capodopere, picturi și lucrări de grafică, semnate de Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian, Oscar Han, Theodor Pallady, Corneliu Baba, Gheorghe Petrașcu sau Alexandru Ciucurencu, ce aparțin colecției Muzeului „Dinu și Sevasta Vintilă” din comuna constănțeană Topalu stârnesc valuri de uimire în Capitală.
Directorul Muzeului de Artă Constanța, Lelia Rus-Pîrvan, ne-a vorbit despre reacțiile celor care au admirat, în premieră, operele – comoară de la Topalu:
La vernisajul Art Safari din București au participat ministrul Culturii, doamna Raluca Turcan, ambasadorul Statelor Unite, E.S. doamna Kathleen F. Kavalec, dar și numeroși oameni de cultură, diplomați, ziariști și artiști. Reacțiile primite au fost extrem de pozitive și cu siguranță toți cei prezenți vor dori să revadă lucrările sau chiar să meargă la Topalu în această vară. Efectul a fost, spun eu, unul surprinzător pentru public, dar așteptat și intuit cumva de noi. Vizitatorii au fost plăcut surprinși, nu își imaginau că asemenea capodopere se găsesc într-un muzeu din mediul rural și chiar m-au rugat să le explic unde este situată comuna Topalu și cum se ajunge acolo.
Lelia Rus-Pîrvan, directorul Muzeului de Artă Constanța, a precizat pentru postul nostru de radio că scoaterea în lume a acestor opere de artă și prezentarea lor publicului din București au fost demersuri pe care Dobrogea le merita:
Mai ales după câștigarea procesului din anul 2022 de la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a durat aproape 14 ani, cred că aceste opere extrem de frumoase meritau să fie văzute de un public cât mai numeros. Am beneficiat din primul moment al demarării acestui proiect de sprijinul permanent al președintelui Consiliului Județean Constanța, domnul Mihai Lupu, un susținător al artelor, precum și de cel al întregului aparat administrativ din CJ, juriștii, împreună cu care am citit cu mare atenție testamentul doctorului Vintilă, și am răspuns pozitiv inițiativei celor de la Art Safari. De asemenea, nu putem să nu amintim aici și de sprijinul Primăriei Topalu, proprietarul colecției, care a fost întotdeauna alături de noi.
Ce înseamnă, pe termen lung, participarea celor aproximativ 100 de opere de artă de la Topalu la o expoziție de prestigiu cum este Art Safari ne-a explicat directorul Muzeului de Artă Constanța, Lelia Rus-Pîrvan:
Demersul nostru de organizare a acestei expoziții este, cred eu, un pas important în promovarea Dobrogei, mai ales a zonei rurale, istorice, cât și în promovarea culturii din această parte a țării. Sperăm ca cele câteva mii de vizitatori ai Art Safari din perioada următoare să devină vizitatori ai Dobrogei, care are atât de multe comori istorice și artistice ascunse pe tot cuprinsul județului și care așteaptă să fie descoperite.
Colecția impresionantă a muzeului din Topalu a aparținut medicului Gheorghe Dinu Vintilă (1898–1978), apropiat al marilor artiști români, pe care el a donat-o, în memoria părinților, comunei sale natale Topalu, din județul Constanța. Așa a luat naștere, în anul 1960, Muzeul de Artă de la Topalu, numit „Dinu și Sevasta Vintilă”, în cinstea părinților medicului colecționar, amenajat în casa natală a acestuia, singura instituție de artă de acest fel din mediul rural din toată Europa.
Redactor: Silvia Pascale/ Redactor online. Adina Sîrbu/ Foto: Art Safari, directorul Muzeului de Artă Constanța, Leila Rus-Pîrvan