Ascultă Radio România Constanța Live

directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța Luminița Nagy

Medicii de familie sunt hotărâți să nu semneze noul act adițional începând cu luna februarie, dacă bugetul lor va fi redus cu 30%

Medicii de familie sunt hotărâți să nu semneze noul act adițional începând cu luna februarie, dacă bugetul lor va fi redus cu 30%

Publicat de Doina Sirbu, 17 ianuarie 2024, 07:53

Sunt tensiuni tot mai mari în sistemul sanitar! Medicii de familie sunt hotărâți să nu semneze noul act adițional începând cu luna februarie, dacă bugetul lor va fi redus cu 30%, așa cum prevede un proiect al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Vor fi afectați toți medicii, iar unii și-ar putea închide cabinetele, atrage atenția dr. Rozalia Zitta Popa, președintele Asociației Medicilor de Familie “Tomis”. De cealaltă parte, directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța, Luminița Nagy, spune că noile valori sunt în dezbatere, prima rundă de negocieri urmând să aibă loc mâine. Ultimele facturi decontate de CJAS arată că medicii de familie constănțeni primesc între 16.000 și 90.000 de lei lunar.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a pus în dezbatere un proiect prin care bugetul medicilor de familie va fi redus cu 30% începând din februarie 2024. Doamna dr. Rozalia Zitta Popa, ce înseamnă pentru medicii de familie această scădere?

“Este o mare supărare din punctul de vedere al medicilor de familie acest proiect și toți medicii de familie sunt de acord a nu accepta actul adițional la contractul vechi, dorind să păstreze contractul obținut și negocierile care au fost în iunie 2023. Pentru pacient înseamnă că va urma o perioadă de protest, de discuții. Medicii de familie, cu siguranță, nu vor fi la capacitatea maximă având aceste probleme financiare și de la 1 februarie, în funcție de evenimentele care vor fi până atunci, este posibilă și varianta de a se închide unele cabinete, în funcție de ce vor decide medicii de familie”, spune dr. Rozalia Zitta Popa.

În alte județe am auzit medici de familie care spun că sunt în pragul falimentului. Sunt situații din acestea și în județul Constanța?

“Nu am cunoștință. Cu siguranță că nu va fi ușor. Medicii cu liste mici, medicii de la țară, unde există foarte mulți neasigurați, acolo sunt dificultăți. Fiecare cabinet este o entitate care are o structură a pacienților, numărul pacienților în funcție de localitatea unde este și ca urmare nu putem să uniformizăm”, a mai precizat dr. Rozalia Zitta Popa.

Joi, 18 ianuarie, sunt programate negocieri la Casa de Asigurări de Sănătate!

“Pot discuta de negocieri când partenerii care negociază sau partenerii contractuali acceptă un proiect. Eu vă spun că nimeni nu acceptă acest proiect, nu dorește să negocieze. Noi spunem că nu dorim negocieri. Noi dorim ca să mergem mai departe cu ce am început, dar noi dorim anularea acestui proiect. Avem speranța că se va înțelege că Medicina de familie este foarte importantă, cea mai accesibilă și la îndemâna oricărui pacient și dacă dorim ca sistemul de sănătate, spitalele să nu fie aglomerate și să clădim un sistem de sănătate nebazat spital, unde costurile sunt foarte mari, ar trebui să înțelegem, să dăm crezare medicului de familie, să dezvoltăm sistemul de medicină primară. Știți foarte bine că foarte mulți medici de familie sunt în pragul pensionarii. Sunt medici de familie care lucrează, deşi sunt pensionari și sunt foarte multe județe unde acești medici de familie pensionari țin tot județul. În situația acesta, vă dați seama că Medicina de familie nu este atractivă deloc pentru tinerii rezidenți care vor căuta alte soluții, vor pleca în alte țări și în 10 ani, medicii de familie vor fi la mare căutare”, a declarat dr. Rozalia Zitta Popa.

Ştim că în județul Constanța, mai mult de jumătate din medicii de familie au vârsta de pensionare. Reducerea veniturilor îi va face să renunțe la a practica medicina!

“A renunța la a practica medicina, ar fi bine ca să ai cui să dai în continuare să practice activitatea, dar din păcate tocmai asta vă spuneam. Ce tânăr va veni să fie medic de familie? Se vehiculează tot timpul că sunt medici care câștigă foarte mult, noi nu am dorit să devenim furnizori de servicii medicale privați, tot statul ne-a obligat să devenim. Noi, medicii de familie, nu suntem medici angajați”, spune dr. Rozalia Zitta Popa.

Ați vorbit despre venituri! Datele, tot de la Casa de Asigurări de Sănătate, arată că medicii de familie primesc între 10.000 sau 70.000 de lei sau chiar mai mult pe lună. Acesta este venitul brut.

“Este venitul cabinetului. Să vă spun ce plătește de aici medicul! De aici, medicul plătește salariații, care pot fi o asistentă, două asistente, femeie de serviciu, contabil, administrator, poate să fie registrator. După aceea, toate contractele care derivă – curent, chirie, plată, concesiune, impozit, absolut tot, contracte de deșeuri, ridicare a deșeurilor. Noi plătim toate rețetele pe care le dăm pacienților. Rețetele psihotrope le cumpărăm, biletele de trimitere sunt cumpărate, imprimanta, softul cabinetului, sunt doar câteva dintre cheltuielile medicului de familie”, a precizat dr. Rozalia Zitta Popa.

În concluzie, în perioada imediat următoare nu vom vedea proteste.

“Avem act adițional semnat pe vechile norme. De la 1 februarie este posibil să avem modificări. Așteptăm rațiune și bună credință. Din păcate, pacienții sunt cumva puși la mijloc. De fapt, ar trebui să existe un contract între pacient și Casa de Asigurări, că banii pacienților acolo se duc. O mică parte ajunge la medicul de familie”, a mai spus dr. Rozalia Zitta Popa.

Doamna director Luminița Nagy, medicii de familie se plâng că reducerea bugetului cu 30% le va afecta activitatea, iar pe unii îi va aduce în pragul falimentului. Ce arată datele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța? Câți medici de familie sunt în județ și care sunt veniturile lor din contractele cu CJAS?

“La momentul acesta, ultima lună pe care noi am preluat-o în plată în integralitate, este luna noiembrie 2023. Pot să vă spun că plățile către domeniul de asistență medicală primară au fost în cuantum de 15 milioane de lei, la nivelul județului Constanța activând un număr de 357 de furnizori de asistență medicală primară, iar numărul medicilor este aproximativ 400. Există contracte în cuprinsul cărora activează mai mulți medici cu mai multe liste. Sumele sunt publice și fac precizarea aceasta pentru toți cei care doresc să consulte sumele pe care noi le decontăm în fiecare lună pentru toate domeniile de asistență, per furnizor, şi se regăsesc pe site-ul Casei de Asigurări de Sănătate Constanța și de asemenea, pe site-urile tuturor caselor de asigurări de sănătate județene sunt postate sumele decontate pentru fiecare cabinet. Revin la întrebarea dumneavoastră. Cea mai mare factură este în luna noiembrie, este în jurul sumei de 90.000 lei, iar cea mai mică în jurul sumei de 16.000 lei. Am făcut o simulare a acestor valori, a acestor facturi raportat la punctele așa cum sunt valorizate în procesul de transparență decizională, cu precizarea că nu aceasta este valoarea care se va aplica de la 1 februarie. Sunt punctele de pornire pentru negociere, astfel că acea factură de 90.000 lei, care a fost un vârf al lunii noiembrie, ar ajunge la 65.000 lei, iar factura care a fost cea mai mică în luna noiembrie, în speță cea de 16.000 lei, ar ajunge undeva la 11.700. Am făcut o translatare a valorii punctului raportat la suma propusă pentru începerea procedurilor de negociere”, spune directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța, Luminița Nagy.

Redactor: Cătălina Radu / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: pexels.com

CONSTANȚA: Anchetă a poliţiştilor după ce mai multor autoturisme parcate le-au fost înţepate cauciucurile
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 13:00

CONSTANȚA: Anchetă a poliţiştilor după ce mai multor autoturisme parcate le-au fost înţepate cauciucurile

Poliţiştii au demarat vineri o anchetă după ce proprietarii mai multor autoturisme parcate într-un cartier din municipiul Constanţa şi-au...

CONSTANȚA: Anchetă a poliţiştilor după ce mai multor autoturisme parcate le-au fost înţepate cauciucurile
AUDIO: Sectorul de plajă din Năvodari a fost cel mai murdar, în această vară
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 12:50

AUDIO: Sectorul de plajă din Năvodari a fost cel mai murdar, în această vară

ONG Mare Nostrum a finalizat sesiunea de monitorizare a deșeurilor, după terminarea sezonului estival, pe nouă sectoare de plajă: Vama Veche,...

AUDIO: Sectorul de plajă din Năvodari a fost cel mai murdar, în această vară
TULCEA: Grenadă descoperită în timpul unor lucrări
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 12:26

TULCEA: Grenadă descoperită în timpul unor lucrări

Echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Delta” al judeţului Tulcea a intervenit, astăzi, pentru ridicarea unui...

TULCEA: Grenadă descoperită în timpul unor lucrări
Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 11:52

Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi Cod galben de vreme...

Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 11:25

CONSTANȚA: Noi avertizări cod galben de intensificări ale vântului

Meteorologii au emis noi avertizări cod galben de intensificări ale vântului pentru municipiul Constanța. Astăzi, până la ora 20:00,...

CONSTANȚA: Noi avertizări cod galben de intensificări ale vântului
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 10:48

Greenpeace România anunță prima victorie în instanță împotriva Neptun Deep

Greenpeace România anunță că a câștigat, la Tribunalul București, primul proces în legătură cu proiectul Neptun Deep. „Tribunalul...

Greenpeace România anunță prima victorie în instanță împotriva Neptun Deep
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 10:06

Atenție! Forțele Aeriene Române efectuează zboruri la înălțimi mici pe întreg teritoriul României

Forțele Aeriene Române (ROAF) au anunțat că în următoarea perioadă urmează zboruri la înălțimi mici pe întreg teritoriul României....

Atenție! Forțele Aeriene Române efectuează zboruri la înălțimi mici pe întreg teritoriul României
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 07:47

Prezidenţiale2024: A început votul în străinătate

Prima secţie de vot din străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale din România s-a deschis la Auckland, singura din Noua...

Prezidenţiale2024: A început votul în străinătate