AUDIO | Directorii de școli din județul Constanța parcurg zeci de kilometri ca să ridice personal, de la sediul IȘJ, tichetele sociale pentru elevii defavorizați
Publicat de Adina Sîrbu, 14 februarie 2024, 19:47
Peste 600 de tichete sociale destinate copiilor din familiile defavorizate din județul Constanța au ajuns la destinatari în aceste zile. Conform procedurii, directorii unităților de învățământ sau delegații acestora merg personal la sediul Inspectoratului Școlar Județean Constanța pentru a le ridica. Unii dascăli din Adamclisi, Coslugea, Dulcești, Ghindărești, Istria sau Mereni au străbătut mai bine de 200 de kilometri dus-întors, cu mașina școlii sau cu cea personală, pentru a ridica un tichet sau două, după caz. Inspectorul general al IȘJ, Sorin Mihai, a explicat pentru Radio Constanța că strategia de livrare a tichetelor sociale, stabilită de legiuitor, a fost gândită în acest mod din motive de siguranță.
La sediul Inspectoratului Școlar Județean Constanța a ajuns marți și directorul Școlii generale din Ciocârlia, dascălul Petrică Garabet, pentru a ridica tichetele sociale din această tranșă. Consideră absolut necesare aceste ajutoare pentru copiii cu o situație dificilă acasă:
Ați luat tichetele educaționale pentru copilașii din Ciocârlia?
Da, chiar și astăzi am luat 7. Nu în totalitate. Ele tot vor veni, sunt aprobate, dar vor veni pe parcursul anului.
Dumneavoastră vă cunoașteți foarte bine elevii și știți cât de importante sunt aceste tichete sociale sau tichete educaționale…
E un ajutor pentru rechizite, pentru îmbrăcăminte, da, sunt foarte bune!
Sunt situații destul de delicate în unele familii. Dar de ce nu s-au trimis aceste tichete prin curierat sau prin poștă? Este necesar să fie luate personal?
Nu este un efort foarte mare să venim să le luăm, mai ales că ni se dau și pe anumite tabele, proceduri…
Și nu este singurul dascăl care a venit din județ pentru ridicarea tichetelor sociale:
52. Cred că sunt destul de importante. Odată ce au depus o cerere pentru așa ceva, cred că sunt destul de importante. Sunt niște bănuți care să îi ajute în traiul de zi cu zi, să-și cumpere rechizite, să-și cumpere tot ce au nevoie.
Despre modalitatea de distribuire a tichetelor sociale, care presupune ca directorii instituțiilor de învățământ din întreg județul sau delegații acestora să le ridice personal de la sediul inspectoratului, indiferent cât de departe s-ar afla, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean, Sorin Mihai, ne-a declarat că este cea mai sigură metodă:
La nivelul județului Constanța s-au primit până acum 11.708 tichete sociale și au fost alimentate 8.160.
Reprezentanți din 130 de unități de învățământ s-au prezentat în aceste zile la inspectorat. De ce aceste tichete sociale nu se trimit prin poștă sau prin curierat?
Aceasta este procedura. Noi suntem cei care urmărim să ținem cont de legislație, nu suntem cei care fac legislația. Dacă procedura s-a stabilit din motivele legiuitorului astfel, ne asigurăm că avem, din acest punct de vedere, strictețe și că nu vor fi probleme. S-a mers în primul rând pe siguranța dată de seriozitatea cadrelor didactice și de faptul că suntem în mod direct interesați ca beneficiarii să aibă acest suport social.
Cu aceste tichete sociale în valoare de 500 de lei, primite anual, într-o tranșă unică, elevii din familiile defavorizate își vor putea cumpăra rechizite și articole de îmbrăcăminte necesare frecventării școlii. Conform estimărilor făcute de reprezentanții Ministerului Educației, peste 400.000 de copii vor beneficia de acest sprijin în anul școlar 2023-2024.
Redactor: Silvia Pascale/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: IȘJ Constanța