Ascultă Radio România Constanța Live

director SGA Titel Gagiu

Autoritățile constănțene se pregătesc pentru viitura de pe Dunăre. Măsuri stabilite în ședința CJSU

Autoritățile constănțene se pregătesc pentru viitura de pe Dunăre. Măsuri stabilite în ședința CJSU

Publicat de Adina Sîrbu, 25 septembrie 2024, 15:44

În sala „Remus Opreanu” a Palatului Administrativ Constanța, a avut loc, astăzi, ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în cadrul căreia au fost adoptate măsurile necesare pregătirii, prevenirii și asigurării capacității de răspuns la riscurile generate de creșterea nivelului Dunării pe teritoriul județului Constanța.

Debitul estimat al Dunării este departe de cel care a provocat inundații în anii 2006 sau 2010 în județul Constanța. Totuși, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit astăzi în ședință și a adoptat o hotărâre cu măsuri pentru prevenirea unor evenimente care să pună în pericol viața și integritatea oamenilor.

La ședință au participat și primarii localităților riverane Dunării, a declarat prefectul județului Constanța, Silviu Coșa:

Este foarte important rolul și acțiunea autorităților locale. Le-am solicitat în primul rând pregătirea mijloacelor și forțelor de intervenție. Le-am solicitat identificarea și pregătire unor spații de evacuare, astfel încât să nu fie nevoie de o intervenție cu corturi sau cu containere, pentru a pune oamenii în siguranță și a-i scoate din mijlocul apelor. Le-am solicitat, de asemenea, inventarierea, prin intermediul serviciilor de asistență socială, a tuturor persoanelor care au anumite probleme și nu se pot evacua singure.

Debitul Dunării în județul Constanța este monitorizat în permanență, la fel și lucrările hidrotehnice, a precizat Titel Gagiu, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor din cadrul ABADL:

 În prezent, în secțiunea Cernavodă, fiind o secțiune pe care ne corelăm foarte mult informațiile, aval și amonte, discutăm de o înălțime de 85 de cm și un debit de 1.370 de m³/s, iar prognoza pentru 01.10.2024 vorbim de 250 de cm și un debit de 2.200 de m³/s. Această prognoză va fi actualizată în fiecare zi.

În județul Constanța, mai multe localități riverane Dunării nu au lucrări de apărare împotriva inundațiilor. Despre zonele considerate vulnerabile în fața revărsării fluviului, Titel Gagiu:

S-a făcut o inventariere a acestora, s-a discutat inclusiv la nivel de Comitet Județean de Situații de Urgență. Sunt identificate ca și UAT-uri: Ostrov (UAT Ostrov), Izvoarele (UAT Lipnița), Seimeni, Dunărea (UAT Seimeni), Capidava, Topalu (UAT Topalu), Ghindărești (UAT Ghindărești) și Hârșova – parțial (UAT Hârșova), dar aici trebuie ținut cont că, în funcție de forma de relief, forma geografică, în momentul în care localitatea este pusă mai sus decât debitele prognozate nu ar trebui să fie aceste probleme.

Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral susțin că debitul prognozat al Dunării nu ar trebui să pună probleme în această perioadă în județul Constanța, însă situația se schimbă dacă valorile vor crește semnificativ.

Ieri, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a afirma că se intră în faza de pregătire înainte de viitura care vine pe Dunăre şi a cerut autorităţilor să acţioneze din timp, punctând că, acum, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat la Galaţi, „putem anticipa, să ne pregătim şi să luăm măsuri din timp. Aici nu mai există motiv ca oricare dintre autorităţi să fie luate prin surprindere, pentru că ştim că vine viitura”.

Pregătirea pe partea de situaţii de urgenţă trebuie să fie „maximală”, a subliniat Raed Arafat, iar populaţia să fie informată din timp.

„De acum înainte de apare vreun cod undeva, activaţi planurile, (…) vedeţi pregătirea pentru evacuare, localităţile – e posibil să se dea ordin de evacuare – să fie pregătit, de unde aduceţi mijloacele, cum ajutaţi. Pregătiţi populaţia să aibă la ei lucrurile necesare într-o gentuţă, să nu se întoarcă după acte, după bani, după medicamente. Să le aibă deja gata de plecare, dacă va fi impusă evacuarea. Nu aşteptaţi până în ultima secundă. Dacă ştim că viitura vine şi există un risc, mai bine evacuăm o zonă şi revenim, decât să ne trezim că trebuie să evacuăm când apele se ridică şi când cresc apele în zona respectivă. (…) Vă rog, informaţi populaţia din timp. Transmiteţi din timp, iar mesajele RO-ALERT să fie date cu promptitudine la timp, aşa cum s-a întâmplat şi la Galaţi şi s-au dat, contrar la toate comentariile că mesajele nu s-au dat, eu pot să vă spun că în seara respectivă şi ziua respectivă s-au dat 24 de mesaje RO-ALERT, din care numai 13 dintre ele s-au dat la nivelul judeţului Galaţi. Ca să înţelegem că sistemul funcţionează, dar când dăm mesajul, să fie clar, trebuie să indice clar populaţiei ce are de făcut. Trebuie să spunem populaţiei cum să se comporte, dacă vine acest mesaj cu ordin de evacuare. Nu poţi evacua, urci în pod, urci într-o zonă mai ridicată. Poţi evacua şi ai timp de evacuare, atunci te evacuezi dacă ai maşină sau autorităţile, dacă vor evacua din timp, cu microbuze, autobuze…”

Totodată, el a atras atenţia asupra situaţiei persoanelor cu dizabilităţi, imobilizate la pat, care trebuie identificate şi care, în caz de nevoie, trebuie evacuate din timp.

***

Iată și Hotărârea Nr. 36 din 25.09.2024 a CJSU Constanța:

Miercuri, 25 septembrie, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța (CJSU) a adoptat hotărârea nr. 17 din 25.09.2024 privind măsurile necesare pregătirii, prevenirii și asigurării capacității de răspuns la riscurile generate de creșterea nivelului Dunării, în județul Constanța, în contextul hidrometeorologic existent în amonte de țara noastră, pe sectorul mijlociu al bazinului hidrografic al Dunării, unde precipitațiile abundente au produs debite foarte mari.

La nivelul județului Constanța sunt, potrivit datelor Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (ABADL), 8 localități aflate pe malul Dunării la care nu există lucrări de apărare împotriva inundațiilor generate de posibile viituri pe fluviu: Ostrov (UAT Ostrov), Izvoarele (UAT Lipnița), Seimeni, Dunărea (UAT Seimeni), Capidava, Topalu (UAT Topalu), Ghindărești (UAT Ghindărești) și Hârșova – parțial (UAT Hârșova).  Reprezentanții ABADL monitorizează atent atât starea construcțiilor hidrotehnice, cât și nivelul fluviului.

Principalele măsuri cuprinse în hotărâre sunt:

  1. Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral va informa Secretariatul Tehnic Permanent al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență ori de câte ori situația hidrologică pentru Dunăre la intrarea în țară și pe sectorul românesc prezintă modificări de natură să depășească cote care amenință viața sau sănătatea persoanei, mediul înconjurător și valorile materiale.
  2. Toți membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență vor fi pregătiți cu forțe, materiale și mijloace de mobilitate pentru a interveni, la solicitare, în punctele critice și vor dispune măsuri conform competențelor în vederea evitării posibilelor situații de urgență generate de inundații.
  3. În vederea gestionării fenomenelor hidrometeorologice periculoase și pentru protejarea populației și a bunurilor materiale, primarii localităților riverane fluviului Dunărea, în calitate de președinți ai Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență, vor întreprinde demersuri, între altele, pentru:
    • Revizuirea planurilor de evacuare, verificarea stării de operativitate a capacităților de transport prevăzute în planul de evacuare al localității, identificarea persoanelor cu dizabilități/vulnerabile.
    • Organizarea de acțiuni pentru conștientizarea populației asupra măsurilor care trebuie întreprinse înainte, pe timpul și după producerea inundațiilor.
    • Totodată, sunt angrenate în gestionarea unor posibile situații de urgență și reprezentanți ai RAJA, Rețele Electrice Dobrogea, Direcția de Sănătate Publică, structurile Ministerului Afacerilor Interne și ale Ministerului Apărării Naționale, dar și Direcția Regională de Drumuri și Poduri Constanța și Drumuri Județene Constanța.

Măsurile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Constanța au fost adoptate în contextul în care, în intervalul 23.09.2024, ora 07.00 – 24.09.2024, ora 07.00, debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a fost în creștere, având valoarea de 6.400 mc/s, peste media multianuală a lunii septembrie (3.800 mc/s). În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectoarele Gruia – Tr. Măgurele și Giurgiu – Tulcea și în scădere la Zimnicea. Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere, estimările indicând că se va atinge la valoarea de 8.000 mc/s, în jurul zilelor de 30.09 – 01.10.2024, situându-se peste mediile multianuale ale lunilor septembrie (3800 mc/s) și octombrie (3850 mc/s). În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creștere.

„Prognozele nu indică creșterea debitelor Dunării peste cotele de alarmă la nivelul județului Constanța, deci nu vorbim despre situații similare celor din anii 2006, 2010 sau 2012. Însă toate unitățile administrativ teritoriale și instituțiile abilitate trebuie să fie pregătite în cazul în care situația o va impune”, a declarat prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian COȘA.

Redactor și foto: Cătălina Radu/ Redactor online: Adina Sîrbu

TULCEA: Femei atacate în scara blocului. Suspectul a fost reținut!
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 15:52

TULCEA: Femei atacate în scara blocului. Suspectul a fost reținut!

La data de 20 noiembrie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Tulcea au fost sesizați de către două femei, cu privire la faptul...

TULCEA: Femei atacate în scara blocului. Suspectul a fost reținut!
Proiecte în valoare de 700 de milioane de euro, derulate de RAJA Constanța
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:43

Proiecte în valoare de 700 de milioane de euro, derulate de RAJA Constanța

Regia Autonomă Județeană de Apă din Constanța investește aproape 700 de milioane de euro în patru mari proiecte. Unele dintre acestea sunt...

Proiecte în valoare de 700 de milioane de euro, derulate de RAJA Constanța
AUDIO | Un hub de cercetare unic în domeniul sistemelor acvatice va funcționa la Murighiol, în Delta Dunării
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:30

AUDIO | Un hub de cercetare unic în domeniul sistemelor acvatice va funcționa la Murighiol, în Delta Dunării

Proiectul DANUBIUS-RO, parte din rețeaua europeană DANUBIUS-RI, este dezvoltat, la Murighiol, de un consorțiu de patru instituții de cercetare...

AUDIO | Un hub de cercetare unic în domeniul sistemelor acvatice va funcționa la Murighiol, în Delta Dunării
Noul tren electric a fost anulat, în această dimineață, din cauza unei erori afișate de computerul de bord
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:06

Noul tren electric a fost anulat, în această dimineață, din cauza unei erori afișate de computerul de bord

Noul tren electric de la Alstom, inaugurat ieri cu mare fast de autorități, nu a mai plecat în cursa programată în această dimineață, din...

Noul tren electric a fost anulat, în această dimineață, din cauza unei erori afișate de computerul de bord
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 11:23

Operaţiunea „Green-Pass”: Controale la cazările şi locurile de muncă ale străinilor din afara UE care lucrează în România

Poliţia Română, Poliţia de Frontieră, Inspectoratul General pentru Imigrări şi Jandarmeria Română derulează, joi, operaţiunea...

Operaţiunea „Green-Pass”: Controale la cazările şi locurile de muncă ale străinilor din afara UE care lucrează în România
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 09:27

CFR SA: Vremea nefavorabilă afectează traficul feroviar

Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA informează publicul că traficul feroviar este adaptat la condiţiile meteo nefavorabile...

CFR SA: Vremea nefavorabilă afectează traficul feroviar
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 09:07

Târgul de Turism al României, ediția de toamnă, se deschide astăzi în Capitală

Timp de patru zile, pasionaţii de călătorii vor putea găsi destinaţiile de vacanță perfecte în cadrul Târgului de Turism al României,...

Târgul de Turism al României, ediția de toamnă, se deschide astăzi în Capitală
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 08:04

OVIDIU: Accident rutier cu victime multiple între un microbuz de transport persoane și un autoturism

Pompierii militari constănțeni au fost solicitați să intervină la un accident rutier grav, produs, în această dimineață, între un microbuz...

OVIDIU: Accident rutier cu victime multiple între un microbuz de transport persoane și un autoturism