La concursul pentru ocuparea funcțiilor vacante de director sau de director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar de stat din județul Constanța, s-au depus 135 de candidaturi, dintre care 83 pentru funcția de director și 52 pentru funcția de director adjunct.
Proba scrisă va avea loc luni, 17 iulie, la Școala Gimnazială Nr. 39 „N. Tonitza”, începând cu ora 9.00 și durează maximum 90 de minute. Accesul candidaților în săli se face în intervalul 8.00 – 8.30. Interviul va avea loc în perioada, 20-31 iulie, la Școala Gimnazială Nr. 39 „N. Tonitza” din Constanța.
Duminică, 16 iulie, la Palatul Copiilor din Constanța, la ora 10.00, va avea loc ședința publică de tragere la sorți a asistenților pentru proba scrisă. Sunt invitați să participe reprezentanți ai organizațiilor sindicale, ai presei, ai asociațiilor de părinți, ai organizațiilor patronale județene și ai structurilor reprezentative ale elevilor.
Lista finală a candidaților care îndeplinesc condițiile de înscriere și participare la concurs se află pe site-ul Inspectoratului Școalr Județean Constanța la adresa: http://www.isjcta.ro/category/activitati-recente/.
Medici şi farmacişti din Constanţa, acuzaţi că furau de la suferinzi
Publicat de Bogdan Comșa,
21 septembrie 2015, 21:06 / actualizat: 22 septembrie 2015, 7:31
Mai multe cadre medicale din Constanţa, farmacişti şi angajaţi din conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate sunt acuzaţi că au parazitat sistemul sanitar, şi aşa subfinanţat, pe care l-au „stors” de sume impresionante de bani, în dauna bugetului public, dar şi a pacienţilor care suferă de boli îngrozitoare.
O acţiune-fulger a DIICOT, lansată în această dimineaţă în judeţele Constanţa, Brăila, şi Vrancea, a dus la destructurarea unei reţele ample, formate din 25 de persoane, despre care procurorii susţin că a păgubit bugetul Sănătăţii cu 9 milioane de lei, bani care, în mod normal, ar fi trebuit să ajungă la suferinzi.
Procurorii susţin că membrii grupării decontau reţete falsificate de la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, inclusiv pentru prescripţii eliberate, în mod normal, bolnavilor de cancer.
Odată cu introducerea cardului naţional de sănătate, care permite o evidență riguroasă a cheltuielilor din sectorul medical, gruparea s-a adaptat şi a găsit o metodă nouă: reţetele falsificate au fost eliberate pe numele unor copii cu dizabilităţi, aflaţi în plasament.
În total, luni dimineaţa au fost efectuate 59 de percheziţii, iar la Constanţa, oamenii legii au descins la Spitalul Judeţean, la Spitalul de Boli Infecţioase, la un cabinet medical, la domiciliul unei angajate a unităţii sanitare şi la un cabinet medical de pe bulevarul Tomis.
Reţeaua a fost construită, începând din anul 2009, de un individ care, în prezent, se află în Penitenciarul Focşani.
Surse din cadrul anchetei au declarat că este vorba de Titi Sgârcitu, despre care presa a scris că face parte din lumea interlopă a Brăilei.
Acesta execută o pedeapsă privativă de libertate pentru fapte comise cu violenţă, fără legătură cu acest caz.
Sgârcitu a înfiinţat în Brăila o societate comercială, Ahmeya Pharm SRL, iar soţia acestuia, Liliana Sgârcitu, beneficiind de ajutorul altei persoane, a extins, treptat, reţeaua infracţională şi în judeţul Constanţa, începând cu anul 2013, în care a atras medici, asistente, farmacişti şi înalţi funcţionari ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate.
Conform surselor citate, din „filiala” constănţeană a reţelei infracţionale fac parte opt persoane:
– medicul Eugenia Muja, de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, fraudă informatică în formă continuată, fals informatic în formă continuată, fals intelectual în formă continuată şi complicitate la uz de fals în formă continuată;
– medicul Elena Dumea, de la aceeaşi unitate medicală, acuzat de fraudă informatică în formă continuată, fals informatic în formă continuată, fals intelectuală în formă continuată şi complicitate la uz de fals în formă continuată;
– medicul Mihaela Irina Mătărîngă, de la Spitalul Judeţean, acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, fraudă informatică în formă continuată, fals intelectual în formă continuată şi complicitate la uz de fals în formă continuată;
– Maria Bănăţeanu, asistent şef in cadrul Spitalului Judeţean Cta, secţia de Nefrologie,a cuzată de constituirea unui grup infracţional, complicitate la fraudă informatică în formă continuată, complicitate la uz de fals în formă continuată;
– Alina-Gabriela Dragu, asistent farmacist, angajată în cadrul SC Ahmeya Pharm, acuzată de constituirea unui grup infracţional organizat, fraudă informatică în formă continuată, fals informatic în formă continuată, uz de fals în formă continuată şi complicitate la infracţiunea de spălare a banilor în formă continuată;
– Andreea Baciu , asistent farmacist, angajată la aceeaşi unitate, acuzată de constituirea unui grup infracţional organizat, fraudă informatică în formă continuată, fals informatic în formă continuată, complicitate la uz de fals în formă continuată şi complicitate la infracţiunea de spălare a banilor în formă continuată, plus complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă;
– Mihaela Vrînceanu, director adjunct la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate din Constanţa, acuzată de abuz în serviciu;
– Cozeti Niculescu, şef de serviciu în cadrul CJAS, sub acuzaţiile de trafic de influeţă, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, şantaj şi abuz în serviciu.
Anchetatorii au probe care ar demonstra că Mihaela Vrînceanu şi Cozeti Niculescu beneficiau de diverse foloase necuvenite de la capii reţelei, pentru a proteja cele două farmacii deschise aici de Ahmeya Pharm şi de a le feri de sancţiuni.
În plus, directoarea adjunctă este suspectată că dirija pacienţi spre farmaciile din reţea şi că aproba peste rând dosare pentru decontarea unor tratamente gratuite din cadrul Programului Naţional de Sănătate.
Ea a ieşit însoţită de mascaţi, luni după-amiaza, din sediul CJAS Constanţa.
Directorul CJAS Constanţa, Dragoş Poteleanu, a declarat că Mihaela Vrînceanu şi Cozeti Niculescu pot fi suspendaţi din funcţie, în momentul în care împotriva lor va începe urmărirea penală.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
Persoanele implicate în acest caz nu au putut fi contactate.
O elevă de clasa a XI-a de la Liceul „Mihai „Eminescu” din Constanţa este una dintre vedele unui site cu conţinut erotic, informează Reporter NTV.
Tânăra a fost găsită chiar de colegi pe un site de videochat, iar cazul a ajuns, acum, în atenţia conducerii unităţii de învăţământ.
Fata, în vârstă de 18 ani, a terminat semestrul cu o medie bună – 8.50 şi nu a avut decât o absenţă.
Conform sursei citate, directorul adjunct al liceului, Stelian Marinescu, a declarat că eleva provine dintr-o familie modestă. Fata ar fi spus că a trimis pozele de prezentare pentru site-ul respectiv, dar că, ulterior, s-a răzgândit.
Conducerea liceului „Mihai Eminescu” a deschis o anchetă, iar la nivelul unității de învățământ s-a format o comisie pentru a se stabili ce măsuri vor fi luate împotriva tinerei.