TEMA ZILEI | În 2020, Constanța era în topul județelor cu deficit de păduri. Despre situația de acum, directorul Direcției Silvice, Valentin Neagu
Publicat de Adina Sîrbu, 11 martie 2024, 06:20
Cu cât crește ziua, crește și apetitul nostru de a evada în natură. Primăvara, pădurile sunt refugiul perfect pentru o drumeție în aer curat. Oamenii trebuie să înțeleagă, însă, că bucuria de a explora frumusețea naturii vine împreună cu responsabilitatea protejării zonelor naturale. Câte păduri mai are județul Constanța și cum le protejăm, aflăm astăzi, la Tema zilei, într-o ediție realizată de Liliana Fustanela.
În fiecare an, între 15 martie și 15 aprilie, se desfășoară Luna Pădurii, un eveniment ce dorește să evidențieze rolul și importanța copacilor în menținerea echilibrului în natură. Se apropie și 21 martie, Ziua Internațională a Pădurilor. De ce sunt importante pădurile? Absorb dioxidul de carbon și oferă oxigenul necesar vieții. Cum locuim în orașe tot mai poluate, copacii acționează ca un filtru de aer, sunt un fel de plămân natural. Mai știm și că pădurile rețin apa în sol și reduc astfel riscul de inundații, iar rădăcinile lor stabilizează pământul în care cresc, prevenind alunecările de teren. În luna mai 2020, Constanța se afla pe locul trei în topul județelor cu deficitul cel mai mare de păduri. Ministrul Mediului de la acea vreme, Costel Alexe, cerea imperativ tuturor primarilor să identifice rapid terenurile degradate. Unde se situează în prezent județul Constanța la capitolul fond forestier și cât de mult respectăm regulile în arii protejate? Răspunsurile vin la Tema zilei, după știrile orei 14.00, de la directorul Direcției Silvice Constanța, Valentin Neagu.
Redactor: Liliana Fustanela