Dezbatere publică privind Strategia de Dezvoltare și Promovare a Turismului în municipiul Constanța
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 6 martie 2018, 14:45
Primăria Constanța a organizat, marți, o sesiune de dezbatere publică pe marginea proiectului „Strategiei de Dezvoltare și Promovare a Turismului în municipiul Constanța“.
Printre cei care au dat astăzi curs invitației municipalității s-a aflat și expertul în turism Mihaela Pușnava, care a susținut, încă de la debutul dezbaterii că principala problemă a turismului constănțean o reprezintă sezonalitatea. Pușnava a precizat că, în Constanța, sunt două luni calendaristice în care se poate vorbi de turism: iulie și august. În ciuda acestui fapt, profitul net realizat de mediul economic este de 25%.
„Turismul este o prioritate“, a afirmat Puşnava, susținând că în urma unui sondaj a reieşit faptul că profilul clientelei care vine pe litoral, la Constanța arată că 70% dintre cei ce sosesc aici sunt din mediul urban. În același timp, 46% dintre turiștii care sosesc la Constanța sunt absolvenți de studii superioare, iar 51% dintre turiști au între 18 și 34 de ani.
Expertul în turism spune că, având în vedere tendințele de creștere în domeniul forței de muncă, până în 2021, în turism, pe litoral, vor fi angajate 16.440 de persoane.
Printre proiectele de infrastructura publică propuse de acest expert în draft-ul Strategiei turistice se află:
- Reabilitarea spațiului public din zona piața Gării
- Proiect de reamenajare a taluzului aferent coastei
- Regenerare urbană funcțională -generare zonă de agrement -conectarea zonei Stadionului de polul turistic Parcul Tăbăcăriei
De la dezbaterea publică nu putea lipsi însuși primarul Constanței, care a dorit să sublinieze o serie dintre atuu-urile pe care municipalitatea se bazează pentru potențarea turismului.
„Am profitat de momentul excelent în care ne aflăm, un moment de restart, un moment în care Constanța este capitalizată cu încredere maximă atât în ochii românilor, cât și în ochii partenerilor internaționali. S-au schimbat mult datele climatice la Constanța, lucrăm cu Banca Mondială, lucrăm cu BERD, avem conexiuni aeriene din ce în ce mai numeroase. Iată că fructificăm, în cele din urmă, și înțelegem beneficiul legăturii foarte rapide cu Bucureștiul. Dar cu toate acestea, această strategie și-a propus să privească, cu un ochi critic în primul rând, momentul în care ne aflăm, față de potențialul uriaș pe care îl avem“, a susținut primarul Municipiului Constanța, Decebal Făgădău, în cadrul dezbaterii publice de astăzi.