AUDIO | Literatura de avangardă – expoziție de carte și temă de dezbatere cu elevii călinescieni, la Biblioteca Județeană Constanța
Publicat de Adina Sîrbu, 12 martie 2024, 12:40
Până la finele lunii martie, în holul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” din Constanța poate fi vizionată o expoziție de carte bibliofilă referitoare la literatura de avangardă, care cuprinde volume din colecțiile speciale în tiraje limitate, cu semnătura autorului sau ilustrate de graficieni celebri ai vremii.
Ieri, în deschiderea expoziției, literatura română de avangardă a fost temă de dezbatere între organizatori – prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, managerul instituției, dr. Corina Mihaela Apostoleanu, șef Serviciu, și Doina-Monica Moșoiu, bibliotecar compartiment Colecții Speciale – cu elevii trupei de teatru a Liceului Teoretic „George Călinescu” din Constanța.
În sala numită „Referințe generale”, de la parterul Bibliotecii Județene, mai mulți tineri de la Liceul „George Călinescu”, timizi dar cu visuri mari, au vorbit despre ce înseamnă pentru ei literatura.
Cum te simți în momentul în care deschizi o carte și pătrunzi într-un univers nou?
– Îmi place foarte mult să citesc pentru că mă relaxează și îmi las, așa, toate problemele de-o parte și intru parcă într-o altă lume și mi se pare foarte frumos!
– O aventură nouă, sincer, din fiecare carte ai ceva de învățat, fie că-i de aventură, fantastică, orice.
Impresia generală este că nu mai avem timp să ne bucurăm de o carte. Tu ce părere ai?
– Da, așa este, nu prea este timp, dar părerea mea este că trebuie să ne facem timp, pentru că cititul este foarte important și chiar ne dezvoltă.
Ce-ți place să citești?
– Cărți de aventură, „Împăratul muștelor”.
Ce ai învățat din cartea aceasta? Care ar fi morala?
– În sălbăticie, ne sălbăticim repede, omul renunță la natura lui foarte repede. Societatea ne ajută să rămânem intacți.
– Citesc azi strict pentru informațiile și abilitățile care mi le dau să mă cunosc pe mine.
Ce vârstă ai?
– 15 ani.
Cum se vede viața la 15 ani?
– Complicată și îndelungată, adică un viitor bogat, să zic așa.
Fiecare dintre elevii prezenți la evenimentul dedicat literaturii de avangardă participă în trupa de teatru a Liceului Teoretic „George Călinescu”, a declarat profesoara de limba și literatura română Cristina Popa:
Încercăm să devenim vizibili, încercăm să ne apropiem de literatură. Au în repertoriu o adaptare după „Pygmalion” a lui George Bernard Shaw. Au pus în scenă și două scrisori ale lui Eminescu, din corespondența dintre Veronica Micle și Mihai Eminescu.
Cum reușiți să-i atrageți către literatură, să devină literatura o pasiune, o parte importantă din viața lor?
Prin curiozitatea pe care o am eu pentru lectură în primul rând, pe care sper să le-o transmit și lor.
De ce literatura de avangardă este o temă interesantă ne-a explica directorul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman”, profesorul universitar doctor habilitat Angelo Mitchievici:
Este foarte important pentru că avangarda a schimbat fața literaturii. Mai precis, a schimbat modul în care primim literatura. Mișcarea a fost în alta plastică, pentru că acolo toate convențiile legate de formă și de obiectul de artă s-au schimbat în mod fundamental. Practic, cu avangarda avem punctul zero al artei moderne.
Redactor: Silvia Pascale/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Biblioteca Județeană