Poluarea provocată de traficul naval intens și deversările accidentale afectează ecosistemele din DELTA DUNĂRII
Publicat de Adina Sîrbu, 30 august 2023, 09:38
Traficul intens de nave de pe braţele Sulina şi Chilia ale Dunării, înregistrat din cauza războiului din Ucraina, a creat în ultima perioadă tot mai multe probleme de mediu Administraţiei Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării.
Guvernatorul ARBDD, Gabriel Marinov, a declarat că în ultima perioadă s-au înregistrat mai multe deversări accidentale de ape uzate din navele care tranzitează braţele Dunării.
”Suntem mereu în alertă şi avem grijă ca, dacă ne confruntăm cu vreo deversare majoră, să o putem izola şi neutraliza. Ultima deversare a fost în weekendul trecut. (…) Nu s-au înregistrat mortalităţi piscicole, dar ne-au fost semnalate sporadic în zona Musura şi Sulina astfel de situaţii. Deşi ne-am deplasat cu o viteză destul de mare în zona respectivă, deja efectele se disipaseră. Traficul e foarte mare în ultimul an şi jumătate, cu o mare intensificare în ultima perioadă”, a menţionat guvernatorul Rezervaţiei.
Marinov a mai spus că toate deversările accidentale și traficul intens au impact asupra ecosistemelor Deltei.
‘Toate aceste acţiuni de care vorbim, dacă e să le contabilizăm anual sau pe perioade mai lungi, vom constata că produc efecte negative şi se alătură altor tipuri de poluări cu plastic, fosfor şi potasiu din agricultură, în special, fapt ce generează un proces de eutrofizare mult mai ridicat, dar şi poluarea care ne îngrijorează de ceva vreme încoace, cea cu metale grele”, a mai spus guvernatorul ARBDD.
De la declanşarea războiului de către Rusia, s-a intensificat traficul navelor maritime pe canalul maritim Sulina şi pe braţul Chilia al Dunării, fluviul fiind una din soluţiile ucrainene pentru exportul de cereale, în condiţiile în care Rusia a blocat porturile ucrainene de la Marea Neagră.
AGERPRES/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: MTI