Circulația auto în municipiul Constanța se desfăşoară în condiții de iarnă şi fără probleme deosebite.
Dacă pe bulevarde şi arterele principale asfaltul este curățat „la negru”, pe străzile mai mici şi pe aleile dintre blocuri situația este cu totul alta.
Aici, şleaurile şi porțiunile cu gheață, chiar înainte de intersecții, sunt des întâlnite, iar şoferii neatenți pot scăpa maşina lateral, în autoturismele parcate pe margine, sau pot ajunge în traficul din intersecție, din cauza patinoarului de sub roți.
Harta acestor locuri este şi un bun indicator al modului în care s-a intervenit la deszăpezire – o situație, de altfel, comună în fiecare iarnă în municipiu.
În județ încă mai sunt probleme. Din cauza vântului care a blocat pe alocuri drumurile, locuitorii din Independența au rămas izolați.
Regia Autonomă Județeană de Drumuri şi Poduri a anunțat că intervine în zonă cu toate utilajele şi că va continua deszăpezirea şi spre Negreşti şi Cobadin.
Parcul auto învechit este principala problemă a Regiei Județene de Drumuri și Poduri de la Constanța, cea care se ocupă de deszăpezirea drumurilor judeţene, a declarat directorul acesteia, Lucian Lungoci.
El a spus că ar mai fi nevoie de încă 10 utilaje şi că achiziţia lor este în plan pentru anul acesta:
„Singura problemă cu care ne-am confruntat este numărul de utilaje din parcul auto. Avem un parc auto destul de învechit. Avem prinsă în planul de reorganizare și o listă de investiții și dorim s-o finalizăm anul acesta prin achiziționarea a zece autocamioane 8×4 dotate cu lamă și sărăriță, care să vină alături de celelalte utilaje pe care le deține regia acum“, a afirmat Lucian Lungoci, în direct, la Radio Constanța.
La începutul sezonului rece, pentru a acoperi necesarul de utilije, regia a recurs la închirieri, însă ofertele depuse de firme au fost puţine:
„Înaintea sezonului rece ne-am dorit să fim acoperiți, să luăm o rezervă pentru cele cinci secții din cadrul regiei amplasate în diferite puncte ale județului. Am organizat o licitație publică prin care am dorit să închiriem câte două autobasculante sau autocamioane dotate cu lamă și sărăriță sau două încărcătoare frontale. Din păcate, se pare că nu sunt doritori care să activeze în sezonul rece. S-a înscris și a participat o singură societate comercială care a venit cu astfel de utilaje doar pe zona Topraisar. Ne-am fi dorit să avem încă alte două sau patru utilaje și pe zona Băneasa și pe zona Hârșova, Cernavodă, Tariverde“, a mai punctat administratorul RAJDP.
Directorul RAJDP Constanţa, Lucian Lungoci, a mai spus că, în acest moment, sunt stocuri suficiente de material antiderapant şi combustibil.
Primăria Constanța a informat că noaptea trecută, cele 24 utilaje tip lamă, 4 utilaje tip lamă cu sărărițe, 9 sărărițe și 15 buldoexcavatoare au acționat permanent pentru degajarea zăpezii și pentru împrăștierea de material antiderapant de pe străzile din municipiul Constanța.
Autoriritățile revin cu rugămintea adresată constănțenilor de a evita folosirea autovehiculelor personale și de a se deplasa cu mijloacele de transport în comun, pentru ca utilajele să poată interveni eficient. Dacă deplasarea este absolut necesară, rugăm constănțenii să nu staționeze sau să oprească autovehiculele pe prima bandă de circulație sau în locuri care ar împiedica utilajele de deszăpezire să acționeze.
Din această dimineață, au fos reluate liniile de transport în comun 3B Tomis Nord – Târg legume – fructe și 3 Tomis Nord – Sanatoriu TBC – Palazu Mare funcționează fără deviația Tomis Plus – tur/retur pe str. Dumbrăveni.
Totodată, constănțenii care își curăță intrările în imobile sunt rugați să nu arunce zăpada pe carosabil în locuri în care circulația rutieră și pietonală ar putea fi îngreunată.
Din cauza temperaturilor scăzute, se recomandă evitarea deplasării în spaţii deschise şi a expunerii la frig, mai ales pentru anumite categorii de persoane: vârstnici, bolnavi cronici, copiii foarte mici sau cei care au diverse afecţiuni, gravidele cu risc sau cele în ultimul trimestru de sarcină, persoane cu dizabilităţi.
În cazul în care deplasarea este absolut necesară, se impune folosirea de îmbrăcăminte călduroasă şi impermeabilă pentru a asigura protecţie împotriva vântului. Protejarea extremităţilor şi a feţei este esenţială în prevenirea apariţiei degerăturilor. De asemenea, recomandăm renunţarea la deplasările pe distanţe lungi, în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate adecvat sezonului.
În acest moment, se circulă în condiții de iarnă grea pe străzile principale și secundare din municipiu.
În spațiul amenajat pentru persoanele fără adăpost se află 28 persoane, care primesc hrană şi ceai cald.
Energia electrică este furnizată în regim normal în tot municipiul.
De asemenea, nu sunt probleme cu furnizarea energiei termice către consumatorii branșați la RADET.
Reprezentanții Serviciului Gestionare Spații Verzi din cadrul Primăriei sunt pregătiți să intervină cu 4 echipe formate din alpiniști și țapinari, iar reprezentanții Direcției Gestionare Servicii Publice din cadrul Primăriei monitorizează permanent situația pe străzile din municipiu și solicită intervenția instituțiilor și societăților abilitate.
Reprezentanții Direcției Generale Poliția Locală patrulează pentru asigurarea fluenței traficului rutier și intervenția utilajelor de deszăpezire intervenind acolo unde este cazul.
Pentru a evita posibilele accidente, se recomandă participanților la trafic să circule cu viteză care să nu depășească 30 km/h, iar autovehiculele să fie echipate cu anvelope de iarnă.
Constănțenii, agenții economici și asociațiile de proprietari pot semnala permanent orice problemă la următoarele numere de telefon sau e-mail:
Ninsorile viscolite au izolat Dobrogea de restul României şi au făcut aproape imposibilă şi comunicaţia între judeţele Constanţa şi Tulcea.
Majoritatea drumurilor naţionale şi judeţene din ambele judeţe sunt impracticale, cu precădere din cauza vizibilităţii reduse aproape de zero provocate de viscol.
„La nivelul DRDP Constanţa, s-a acţionat şi se acţioneză în continuare cu peste 130 de utilaje şi s-au răspândit până acum peste 20 de tone de material antiderapant. Practic, zona Dobrogei, în acest moment nu mai are legătură cu Bucureştiul, cu sud-vestul ţării. În această dimineaţă, pe DN 22C, la ieşirea din Cernavodă, un TIR a derapat, iar acesta a fost repus pe carosabil după ce utilajele DRDP Constanţa au intervenit şi l-au scos din şanţ“, a declarat pentru Radio Constanţa, purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Şerbănescu.
Starea carosabilului se prezenta astfel, la ora 12:30: Judeţul Constanţa :
DN 38 : parţial zapada framantata 2-3 cm, viscol la sol cu formare de suluri de zapada;
DN 39, DN 39B,C,D, E : zapada viscolita 1-3 cm, viscol la sol cu formare de suluri de zapada;
DN 22A : zapada viscolita 1-5 cm, viscol la sol cu formare de suluri de zapada;
DN 22 : zapada viscolita 5-15 cm, viscol la sol cu formare de suluri de zapada;
DN 3 (E81), DN 3C : zapada viscolita 2-5 cm, viscol la sol cu formare de suluri de zapada;
DN 2A : zapada viscolita 2-10 cm, viscol la sol cu formare de suluri de zapada;
DN 22C : zapada viscolita 6-7 cm, viscol la sol cu formare de suluri de zapada;
DN 3 : in localitati zapada viscolita 5-10 cm, in afara localitatilor zapada 10 cm-150 cm, viscol la sol cu formare de suluri de zapada;
A2+A A4 : zapada 10 cm;
Judetul Tulcea:
DN 22 : zapada batatorita 1-2 cm,
DN 22A : zapada 2-5 cm, alternand cu zone cu zapada 5-15 cm (km 20+000-32+000, 34+000-43+000, 44+000-64+700), viscol la sol cu formare de suluri de zapada ,
DN 22D, DN 22F : zapada 2-5 cm, viscol la sol cu formare de suluri de zapada,
DN 22E : zapada < 2 cm.
D.R.D.P. Constanţa acţionează astfel:
SDN Constanta: se actioneaza cu 55 autoutilaje pe DN 2A, DN 22A, DN 22, DN 39, DN 39 E, DN 22C, DN 3, DN 38;
Sectia Autostrazi : se actioneaza cu 22 autoutilaje pe A A2+ A A4;
SDN Tulcea : se actioneaza cu 24 autoutilaje pe DN 22, DN 22A, DN 22D, DN 22E, DN 22F;
Chiar dacă iarna pare încă departe, Regia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa suţine că s-a pregătit pentru deszăpezire.
Preşedintele Consiliului de Administraţie de la R.A.J.D.P, Nicolae Gheorghe, dă asigurări că, în caz de viscol sau de căderi abundente de zăpadă, stocurile de material antiderapant sunt pregătite.
Deşi poate părea ciudat, pe Autostrada Soarelui şi pe A4, pentru deszăpezire, va interveni o firmă din Braşov, iar drumurile naţionale din judeţul Constanţa vor fi curăţate de o firmă din Slobozia.
Drumurile din Tulcea au revenit unui consorţiu din Bucureşti, în urma licitaţiei organizate pentru deszăpezire.