INTERVIU | Radu Hanga, președintele BVB: „Dobânzile mici la depozitele bancare îi vor duce pe români, încet încet, către investiții mai active”
Publicat de Doina Sirbu, 20 noiembrie 2020, 09:34 / actualizat: 20 noiembrie 2020, 10:43
Domnule Radu Hanga, Bursa de Valori marchează astăzi, 25 de ani de existență. Cum ați descrie evoluția pieței de capital din România în aceștiani?
RH: A fost o evoluție care a început în 1995 cu reînființarea Bursei de Valori București, când am reînceput de la zero, și dacă mergem în urmă la acel moment, aveam listate atunci doar 9 companii iar tranzacțiile în primul an au fost de 26 milioane de lei. Dacă revenim la momentul actual, vedem o piață pe care sunt listate 350 de companii iar tranzacțiile, doar în acest an, însumează 14 miliarde de lei doar pe partea de acțiuni. Capitalizarea, adică valoarea de piață a tuturor companiilor românești listate la BVB, este de 110 miliarde.
Potrivit unui studiu privind atitudinea românilor față de economisire și investitii, 50% dintre cei chestionați au declarat că și-ar păstra economiile la bancă și doar 4% ar investi la bursă. De ce credeți că românii preferă să își țină banii blocați în conturi de economii sau chiar imobiliare, ambele cu randamente sub piața de capital?
RH: Eu cred că este un trend natural care îi va duce încet încet pe români din zona de depozite bancare spre zona de investiții ceva mai active, fie că vorbim despre fonduri de investiții sau despre investiții directe la BVB. Iar când spun că este un trend normal, mă refer la faptul că vedem două evoluții dacă ne uităm pe termen mai lung la ceea ce s-a întâmplat în România: pe de o parte, în ultimii 4-5 ani depozitele au crescut în fiecare an cu peste 10% iar în prezent persoanele fizice au disponibilități în bancă de 240 miliarde lei, iar pe de altă parte ne aflăm deja într-o zonă în care dobânzile bancare scad, un trend la nivel global, iar aceasta va face ca interesul românilor care au bani depozitați în bănci să crească pentru plasamente alternative.
Ce proiecte are Bursa de Valori pentru a atrage mai multi investitori și când vom vedea noi listări importante pe piața de capital?
RH: Listări importante pe piața de capital vedem deja. Statul român care în aceste zile a emis a doua rundă de titluri de stat prin intermediul Bursei de Valori, iar în ultimii 2 ani am avut aproximativ 30 de listări de obligațiuni în valoare de peste 1,5 miliarde de euro.
Și legat de proiecte viitoare?
RH: Ne uităm la multe lucruri, însă o să enumăr câteva dintre ele. În primul rând un trend pe care îl vedem de câțiva ani și care s-a intensificat în ultimul an în contextul pandemiei, este trendul de digitalizare care înseamnă simplificarea accesului la piața de capital. Împreună cu comunitatea locală de brokeri încercăm să fim cât mai aproape de investitori, să avem companii de brokeraj care oferă platforme de tranzacționare online pentru computer sau alte dispozitive smart, astfel încât accesul clienților să fie cât mai facil la piață. În al doilea rând ne uităm la simplificarea mecanismului de taxare a câștigurilor din zona pieței de capital, iar aici suntem într-un dialog foarte strâns cu statul român pentru că partea de fiscalitate ține de atribuțiile statului. Statul vrea să vadă o creștere a economiei, iar pentru asta companiile trebuie să aibă acces cât mai simplu la capital, și aici intervine rolul Bursei de Valori București.
Ce sfat i-ați da unei persoane care nu știe foarte multe despre investițiile la bursă dar totuși ar vrea să facă acest pas? Este bursa pentru oricine sau doar pentru oamenii cu mulți bani?
RH: Bursa cu siguranță este pentru oricine și există vehicule care permit să faci investiția mai simplă. Dacă vorbim despre cineva care nu a avut tangență cu zona financiară și vrea să investească, i-aș da două sfaturi. Primul: să meargă pe varianta de a investi pe termen lung. Adică în loc să se gândească că azi cumpără și mâine vinde în profit și face o nouă investiție peste 3 zile, în loc să se vadă ca un trader, mai bine să se vadă ca un investitor pe termen lung și acest lucru va ajuta performanței portofoliului. Noi am făcut o simulare: ce ar fi însemnat dacă cineva ar fi investit 100 de lei lunar în acțiunile din componența indicelui BET? Dacă ar fi făcut recurent acest lucru, din 1998 și până în prezent, ar fi acumulat 178.000 lei. Dacă banii respectivi erau investiți într-un depozit bancar, suma acumulată la final ar fi fost de 54 de mii de lei. Al 2-lea sfat pentru un investitor la început de drum ar fi să meargă pe varianta fondurilor mutuale. Adică investești într-un produs care la rândul lui investește în acțiuni listate pe Bursă și care astfel simplifică procesul de investiție pentru o persoană care nu are experiență în acest domeniu.
Interviu realizat de Valentin Lungeanu / Foto – Bursa de Valori, pagina de Facebook