Cătălin Predoiu: Șeful IPJ Constanța a demisionat. Inspectoratele de Poliție se reorganizează, iar primul proiect-pilot va fi la Constanța
Publicat de Adina Sîrbu, 28 august 2023, 19:13
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a susținut astăzi o declarație de presă în care a prezentat concluziile Corpului de control referitoare la tragicul accident din 19 august, din localitatea 2 Mai, județul Constanța, în care 2 tineri au fost omorâți cu mașina de către Vlad Pascu, între Vama Veche și 2 Mai.
Cătălin Predoiu a declarat, de la început, că raportul reprezintă ”baza politico-administrativă” pentru o schimbare din temelii la nivelul întregii Poliţiei Române.
”Declaraţia de astăzi nu va viza doar concluziile raportului Corpului de control. Declaraţia de astăzi va avea mai multe puncte şi va constitui baza politico-administrativă la nivelul MAI pentru o acţiune de schimbare progresivă şi cuprinzătoare la nivelul întregii Poliţii Române, dar şi nivelul centralei Ministerului Afacerilor Interne”.
După ce a prezentat succesiunea cronologică a momentelor tragicului accident de la 2 Mai, ministrul de Interne a vorbit despre concluziile privind modul de intervenție:
”În ceea ce privește concluziile cu privire la modul de intervenție, acesta este caracterizat de o serie de încălcări succesive ale normelor, pregătire profesională precară ori a lipsei de experiență. Sunt încălcate prevederi legale privind Statutul polițistului și funcționarea Poliției Române, motiv pentru care vor fi luate următoarele măsuri: cercetarea prealabilă pentru neglijență în îndeplinirea sarcinilor de serviciu față de inspectorul șef de Poliție Județeană Constanța. Inspectorul general va analiza și dispune cercetarea pentru neglijență pentru mai mulți lucrători, un comisar șef, adjunctul IPJ Constanța, șeful Poliției Rutiere, șeful Poliției Mangalia (…). În concluzie, voi sesiza comisiile de disciplină cu raportul şi îl voi transmite Parchetului”.
Raportul surprinde la modul general și capacitatea redusă de adaptare a forțelor de poliție la noi provocări în dezvoltarea în ceea ce privește traficul de droguri în Constanța și în țară – a mai spus Predoiu, care a anunțat o reorganizare din temelii a aparatului de aplicare a legii din MAI.
În context, ministrul a anunțat și faptul că șeful IPJ Constanța Constantin Adrian Glugă, și-a înaintat raportul privind încetarea exercitării funcției.
”În opinia mea se impune o resetare completă a întregului aparat de aplicare a legii din MAI Voi începe cu măsuri concrete, aplicate din teren, o voi începe din județul Constanța care, alături de București este unul dintre cele mai dificile comunități din punct de vedere ale aplicării legii. Găsim toate formele de criminalitate, în gulere albe, evaziune fiscală, contrabandă droguri, crimă organizată. Bătălia cu criminalitatea a fost pierdută.
Practic desființez inspectoratul și îl vom reclădi într-o formă adaptată la realitatea infracțională din teren, voi propune legislație pentru întărirea mijloacelor legislative prin care polițistul poate să lupte cu infracționalitatea, lansăm un demers de restructura și de ofensivă împotriva criminalității pornind de la acest tragic accident și consecințele lui” – a mai spus ministrul de Interne.
El a anunțat și măsuri care vizează conducătorii auto, precum: obligativitate test antidrog pentru permisul de conducere; vrei carnet, test antidrog; noi situații pentru testare – cînd în vehicul sunt identificate substanțe cu caracter psihoactiv, recipiente cu alcool desfăcute; instituirea măsurii de confiscare a mijloacelor auto în care conducătorul a fost confirmat pozitiv cu droguri; instituirea măsurii suspendării înmatriculării dacă autoturismul nu deține RCA; măsuri care vizează polițiștii – test antidrog la examenul medical pentru acces în MAi și anual în timpul carierei; obligativitate de testare în serviciu când sunt indicii; test poligraf dacă nu se trece testul de integritate; suspendare din funcție dacă refuză; cursuri obligatorii privind utilizarea aparatelor drugtest, etilometru, recunoașterea drogurilor și a altor substanțe psihoactive; elaborarea unui ghid de constatare a infracțiunilor care să fie pus la dispoziția polițiștilor; creșterea numerelor de drugteste; creșterea capacităților de expertizare a laboaratoarelor antidrog la nivelul IGPR; intenționez să militarizăm toate instituțiile de învățământ ale MAI; cursuri în școli – cu acordul părinților, testarea, dacă se manifestă comportament vizibil.
Conceptul cu care Poliția Română operează și dotările sunt depășite, iar pe fondul unui nivel de educație civilă redus în unele micro-comunități sociale, trebuie să ne adaptăm măsurile mult mai sofisticat și mult mai dur” – a mai spus ministrul de Interne.
Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: facebook