CONSTANȚA: Anatolian Food Fest – delicii turcești și spectacole, la Pavilionul Expozițional
Publicat de Adina Sîrbu, 29 iulie 2023, 10:42
Anatolian Food Fest, în parteneriat cu o școală gimnazială privată din Constanța, organizează, la Pavilionul Expozițional din Constanța, Festivalul caritabil de cultură și bucătărie turcească. Vor fi spectacole, dar și preparate delicioase, precum Adana Kebab, Lahmacun, Gozleme, Kunefe, cafea la nisip, și, bineînțeles, faimoasele Baclavale. Banii adunați din vânzarea produselor vor fi donați supraviețuitorilor cutremurelor din Turcia, festivalul fiind corelat cu campania ”Împreună pentru Turcia”. Festivalul Anatolian se desfășoară sâmbătă și duminică, de la 12:00 la 23:00. Un reportaj realizat de Cecilia Pătrăhău:
Rep.: Suntem la standul de baclavale…
Bine ați venit la standul nostru cu baclavale. Avem nelipsitele baclavale tradiționale cu fistic. Foarte mulți consumatori se întreabă cum sunt diferite baclavalele. Există baclavale clasice, baclavale Dürüm, rulate ca o sarma, și Sobiet, foarte însiropate. Există și baclavale cu nucă, Cataif cu nucă sau cu fistic, baclavale cu vișine, cu ciocolată, niște arome mai exotice.
Rep.: Fondurile strânse unde se duc?
Fondurile strânse se duc către caritate, către refugiați, acolo unde este cea mai mare nevoie. Fundația noastră, de fiecare dată când a fost o nevoie consistentă, a organizat astfel de evenimente – pentru refugiații din Ucraina, pentru sinistrații din Turcia la momentul cutremurelor devastatoare. Acum strângem pentru refugiați.
Rep.: Ce ți-ai tatuat pe mânuță?
Mi-am tatuat un fluturaș!
Rep.: Știi cum să zice fluturaș în turcește? Kelebek!
E cel mai frumos fluturaș din lume!
Rep.: Ce produse vă interesează?
Șuberec, Gozlemă, o să luăm niște Baclavale…
Rep.: De Kebab a auzit toată lumea. Cum e Kebabul Tantuni?
Este carne de vită fiartă înainte. Se pregătește cu ulei de măsline și condimente. Se prepară foarte des în Turcia astfel de mâncare. Este condimentat cu boia de ardei dulce, cu cimbru, cu sare. Se pune în lipie și, cine dorește, poate să ia și roșii, varză sau ceapă cu sumac.
Rep.: Cât de deosebită este înghețata turcească?
Astea se întind, sunt cu gumă. Cei care sunt profesioniști, să zicem, fac și spectacole din astea, dar noi toți suntem aici voluntari.
Rep.: Cum faceți să îi convingeți să cumpere de la dumneavoastră înghețată?
Le dăm să guste!
Și cine gustă nu uită niciodată înghețata turcească! Fundația TUNA, adică Dunărea, vă oferă, pe lângă delicioasele preparate turcești, și spectacole de muzică și dans cu formații tradiționale și derviși rotitori, în parcarea de lângă Pavilionul Expozițional din Mamaia.
Redactor: Cecilia Pătrăhău/ Redactor online: Adina Sîrbu