Vineri vor fi decernate premiile Festivalului de Scurtmetraj pentru Liceeni ”FilmMic”
Publicat de Adina Sîrbu, 11 mai 2023, 14:15
Liceul Teoretic ”Traian” Constanța, inițiatorul și organizatorul Festivalului de Scurtmetraj pentru Liceeni ”FilmMic”, organizează festivitatea de premiere a ediției a XV-a. Evenimentul va avea loc vineri, 12 mai 2023, începând cu ora 12,30, la Centrul Multifunctional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, unde vor fi premiate cele mai bune creații, filme și fotografii.
Festivitatea de premiere va fi urmată de un workshop, unde membri ai juriului se vor întâlni cu finaliștii.
Președintele juriului este regizorul Toma Enache, iar președinte de onoare este criticul de film Irina Margareta Nistor. Din juriu au mai făcut parte: actorul Bogdan Farcaș; actrița Alexandra Corlan; actorul Ciprian Loghin; director imagine Alexandru Nițu; regizor și scenarist Amalia Barna; reprezentant IȘJ Constanța, Marinela Natalia Mrejeru; metodist CCD, Flavia Alexandra Petrov.
La ediția din acest an a Festivalului FilmMic concurează 23 de filme de scurt metraj și 22 de fotografii în cele două secțiuni.
Liceeni din întreaga țară, în postura de actori, regizori, scenariști, operatori, au participat la festival. Chiar dacă, uneori, totul pare ”Diametral opus”, tema acestei ediții atrage atenția asupra acceptării diferențelor, riscurilor și incertitudinii.
Ideea festivalului a fost receptată cu entuziasm de către comunitatea locală, dovadă fiind numărul mare de instituţii implicate. Un alt indicator important este numărul foarte mare de participanţi (aproximativ 1.800 de elevi şi cadre didactice din peste jumătate din judeţele ţării).
Bibliotecarul Angelica Crețu a vorbit despre FilmMic la Radio Constanța:
Rep.: Cine sunt realizatorii acestor filme?
Angelica Crețu: Sunt adolescenți, liceeni din toată țara. Ei scriu scenariile, ei regizează, ei sunt actori și fac lucruri din ce în ce mai bune și de-a lungul timpului, foarte mulți, foști participanți și premiați, sunt acum absolvenți de UNATC, sunt actori, sunt regizori, directori de imagine și chiar au menționat de-a lungul timpului că acest proiect le-a schimbat practic viața.
Rep.: Este un proiect național sau a devenit internațional?
Angelica Crețu: Este un proiect cu participare națională. În 2019, am avut participarea internațională și a fost anul de vârf, aș putea spune al acestui proiect. Am avut atunci participarea tinerilor din Spania, Croația, Italia, Republica Moldova. Din păcate, virusul ne-a c-am „faultat” puțin ca să spun așa, dar cu siguranță vom reuși să repornim acest proiect.
Și directorul Liceului Traian, prof. Zoia Gabriela Bucovală, se așteaptă la o ediție de succes:
Zoia Gabriela Bucovală: Credem că va fi o ediție, poate nu opusă, poate diametrală, oricum o ediție frumoasă, o ediție jubiliară aș putea să spun. A XV-a ediție, un număr rotund, mathematic, ar trebui să ne gândim la candoarea și la bucuria acestor tineri care au învățat și le place să-și exprime trăiri, sentimente, opinii, idei, pe peliculă. Este un început, aș putea spune frumos, poate pentru o carieră extraordinară mai departe.
Rep.: Pentru că, până la urmă și filmul poate face educație.
Zoia Gabriela Bucovală: Absolut! Și filmul poate face educație. Bineînțeles, filmul educativ. Ce ne bucură foarte mult este că, deși după pauza( nu voită, ci nevoită) de 2 ani, anul acesta, avem în concurs filme ale unor tineri din țară. La anul vom aștepta mai mulți și poate vom primi și din străinătate.
De-a lungul anilor, filmele câştigătoare au fost promovate în rândul comunităţii locale, impresionând prin mesajul transmis. Festivalul a fost premiat la secţiunea „Cel mai bun proiect educaţional”, la Premiile în Educaţie (2010). Scurtmetrajele premiate de-a lungul timpului au fost prezentate în cadrul Festivalului TIFF- 2015 și FHTHC 2018. Mulți dintre foștii concurenți se pregătesc pentru o carieră în domeniul artistic, fiind studenți la teatru și film, atât în România, cât și în străinătate. Detalii se pot găsi pe paginile Instagram și Facebook ale proiectului FILMMIC.
Astăzi, de la ora 18,30, în emisiunea ”Până la ultimul cuvânt”, aflăm totul despre liceenii și cadrele didactice implicate în Festival, dintr-un reportaj realizat de Liliana Fustanela.
Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: arhivă