TULCEA: Proiect pentru protejarea zonei de interes naţional Dealul Deniz Tepe
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 16 iunie 2016, 19:38
Asociaţia MaiMultVerde a organizat la Tulcea, o conferinţă de presă cu ocazia încheierii proiectului “Elaborarea Planului de Management Integrat al sitului Natura 2000 ROSPA0032, ROSCI0067 Deniz Tepe şi al ariei naturale protejate de interes naţional Dealul Deniz Tepe (cod IV.70)1 şi îmbunătăţirea gradului de conştientizare publică privind importanţa conservării biodiversităţii”, SMIS-CSNR 36293.
Proiectul a fost cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu, Axa Prioritară 4 – Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecţia naturii, gestionat de Ministerul Mediului şi Pădurilor.
Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Fundaţia Eco-Pontica, iar valoarea finanţării a fost de 1.163.444 lei și se se încheie în 30 iunie 2016.
La eveniment au participat reprezentanţi ai Agenţiei de Protecţie a Mediului Tulcea, unde s-a discutat despre importanța economică și socială a sitului pentru comunitățile limitrofe, fiind prezentate limitările impuse prin lege în vederea protejării sitului, măsurile care se pot întreprinde pentru protejarea speciilor și habitatelor, beneficiile economice și sociale generate de implementarea rețelei Natura 2000 şi principalele probleme cu care se confruntă situl. Participanţii au scos în evidenţă necesitatea unei mai bune corelări a inițiativelor de conservare cu cele de dezvoltare locală în scopul dezvoltarii durabile a zonei.
Proiectul a avut ca obiectiv asigurarea unui management conservativ eficient al sitului Natura 2000 Deniz Tepe în vederea menţinerii statutului favorabil de conservare a biodiversităţii prin sprijinirea implementării reţelei Natura 2000 în România. Pe parcursul perioadei de implementare s-au realizat studii de inventariere şi cartare a speciilor de floră, faună şi habitate de interes comunitar, un studiu silvopastoral pentru determinarea capacităţii de suport a pajiştilor, precum şi sesiuni de informare şi consultări cu factorii de interes din zonă (asociaţiile de crescători de animale şi proprietari de terenuri agricole) în scopul realizării planului de management pentru siturile Natura 2000 ROSPA0032, ROSCI0067 Deniz Tepe şi aria naturală protejată de interes naţional Dealul Deniz Tepe (cod IV.70). În urma studiilor şi a consultărilor a rezultat un set de măsuri de conservare pentru 41 de specii pasari, 9 specii flora, 2 habitate de interes comunitar şi 2 specii prioritare de mamifere (Spermophilus cittelus – vezi foto) şi reptile (Elaphe quatorlineata).
Pe parcursul implementarii acestui proiect Asociaţia MaiMultVerde a derulat şi o campanie de conştientizare privind importanţa conservării biodiversităţii în rîndul comunităţii locale, turiştilor şi elevilor. Campania a debutat cu un sondaj de opinie în scopul evaluării gradului de informare şi conştientizare privind aria protejată în rândul comunităţii locale, urmand mai apoi ca 200 de elevi din şcolile cu clasele I –VIII din comunele Mihai Bravu, Mihail Kogălniceanu şi Nalbant să viziteze aria protejată pentru a fi familiarizaţi cu aria protejată şi biodiversitatea acesteia la faţa locului.
Proiectul s–a finalizat cu depunerea planului la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, urmând a fi aprobat până la sfârşitul perioadei de implementare.
Aria naturală protejată pentru care s-a elaborat Planul este formată din situl de protecţie avifaunistică ROSPA0032 Deniz Tepe.
Acesta are o suprafaţă de 1899,7 ha.
Unităţile administrativ teritoriale pe teritoriul cărora este localizată zona de studiu sunt comunele Mihai Kogălniceanu şi Mihai Bravu, din judeţul Tulcea. Accesul în sit se realizează prin DN 22 Constanţa – Tulcea – în zona Sud a ariei, sau prin drumul de exploatare din sudul satului Lăstuni, comuna Mihail Kogălniceanu, în NE ariei protejate.