Ziua internațională a scrisului de mână, marcată la Radio Constanța
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 23 ianuarie 2020, 08:02
În era IT-ului, scriem mai repede cu ajutorul tastaturii decât cu stiloul sau cu pixul. În plus, este și mai comod. Astăzi, de Ziua Internațională a Scrisului de Mână, profesor învățământ primar Brîndușa Fășie, de la Școala Gimnazială „Remus Opreanu” Constanța și patru elevi de clasa a III-a (Andra Arhip, Teodora Stanca, Alexandru Fătu și Romeo Stan) ne reamintesc avantajele scrisului de mână: este util în procesul de învățare, dezvoltă inteligența și îmbunătățește memoria.
Brîndușa Fășie : Scrisul de mână dezvoltă inteligența, te face mai organizat, te ajută să înveți lucruri noi, cu alte cuvinte îți crește puterea ta de a te dezvolta. Vârsta propice de învățare a scrisului de mână este 6-7 ani, adică atunci când copiii merg la școală. Mai nou, elevii merg acum la clasa pregătitoare, unde învață numai literele de tipar. Ziua Internațională a Scrisului de mână are o semnificație aparte în calendarul cultural. Se mai numește și Ziua Semnăturii și a fost instituită cu scopul de a ne aminti de frumusețea și unicitatea scrisului de mână și de necesitatea folosirii semnăturii de mână, deja o raritate în epoca tehnologiei, când aproape că nu mai avem nevoie de creion și foaie. Se spune că în viitorul apropiat scrisul de mână va dispărea, dar mie îmi place să cred că nu se va întâmpla acest lucru, pentru că scrisul dezvoltă creativitatea, coerența în vorbire, în gândire. Scrisul frumos se numește caligrafie. Din păcate, la școală nu mai există acea disciplină numită caligrafie, ci doar dorința doamnelor învățătoare și a părinților ca elevii, copiii lor să scrie frumos, caligrafic. Sărbătoarea coincide cu ziua de naștere a lui John Hancock. Acesta a devenit foarte cunoscut pentru semnătura sa extrem de lizibilă și stilistică aparte de pe Declarația de Independență a SUA. Hancock a ajuns în decursul timpului un fel de sinonim pentru semnătura de pe un act oficial.
Copiii prezenți în studio ne-au mărturisit că preferă scrisul de mână și de tipar și nu pe cel din tastatură. Li s-a părut greu la început, dar acum s-au obișnuit și nu le mai obosește mâna. Le place să scrie felicitări pentru mămici , scrisori și… poezii.
LA MULȚI ANI SCRISULUI DE MÂNĂ!
Realizator – Larisa Calistru