De la 1 noiembrie, salariații din IT, construcții și industria alimentară, nu mai beneficiază de scutirea de impozit pe venit de 10 la sută
Publicat de Doina Sirbu, 30 octombrie 2023, 06:53
O parte dintre măsurile fiscale, din noua lege promulgată, recent, de președintele Klaus Iohannis, vor intra în vigoare la data de întâi a lunii viitoare și se vor aplica începând cu veniturile aferente aceleiași luni.
Despre impactul modificărilor aduse codului fiscal, de la 1 noiembrie, printre care se află și cea care vizează plafonul încasărilor și plăților cu numerar, a vorbit Liliana Aldea, consultant fiscal.
Ce modificări vor intra în vigoare de la 1 noiembrie?
Din luna noiembrie, salariații din IT, construcții și industria alimentară care au venituri brute ce depășesc 10.000 lei, nu mai beneficiază de scutirea de impozit pe venit de 10%. Angajatii din aceste domenii vor datora și contribuția la sănătate CASS 10%. Se așteaptă publicarea salariului minim majorat din 1 noiembrie pentru Industria alimentară şi sectorul agricol la 3.436 lei, iar pentru construcții la 4.582 lei. Tot începând cu noiembrie, amenzile fiscale sunt excluse din Legea prevenției. Va fi necesar să se acorde o importanță mult mai mare documentelor contabile și transmiterea tuturor declarațiilor fiscale, în termenele legale. Amenzile sunt exagerat de mari și nu mai există posibilitatea de a plăti jumătate sau nu vor mai intra pe avertisment. Cea mai importantă modificare și destul de restrictivă este modificarea ce privește Operațiunile de plăți și încasări cu numerar. Acestea intră în vigoare începând cu 11 noiembrie, adică în 15 zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial. Se modifică limita plăților în numerar și va fi de 1.000 lei către o persoană juridică, dar nu mai mult de 2.000 lei/zi, iar pentru tranzacțiile cash&carry sunt limitate la 2.000 lei/zi. Pentru plățile legate de avansuri pentru deplasare, limita este de 1.000 lei/zi pe persoană. Creditarea societății se poate face numai prin bancă. În cazul tranzacțiilor între persoane fizice, suma maximă ce poate fi tranzacționată în numerar este de 10.000 lei/tranzacție. La sfârșitul zilei, suma maximă care poate fi deținută în numerar de societate este de 50.000 lei. Astfel, s-a introdus plafonul la soldul din casa societății. Valoarea ce va depăși 50.000 lei va trebui depusă la bancă în maxim două zile lucrătoare. Excepție constituie plata salariilor, unde se acceptă o perioadă maximă de trei zile lucrătoare. Nerespectarea limitelor pentru tranzacții se sancționează cu o amendă de 25% din suma care depășește plafonul stabilit pentru tipul respectiv de operațiune, dar nu mai puțin de 500 lei.
Cum percepeți aceste modificări?
Din păcate, guvernanții noștri au grijă să schimbe legislația fiscală destul de des. Din nou, avem de a face cu schimbări radicale. Aceste schimbări vor reduce semnificativ numărul societăților înregistrate în acest moment la Registrul Comerțului.
Cine va fi afectat de aceste modificări?
Dacă discutăm strict doar de modificările care intră în vigoare în luna noiembrie, este clar că vor fi afectați angajatorii din domeniul construcțiilor, industria alimentară și sectorul agricol, cărora le cresc taxele, în condițiile în care salariații vor rămâne cu aceeași bani în mână. Dacă vorbim de limitările de încasări/plăți în numerar, vom fi afectați cu toții, însă cei mai afectați vor fi cei din mediile rurale care nu sunt în pas cu tehnologia, nu au băncile la îndemână și se vor descurca destul de greu cu plățile online. Vor crește și cheltuielile cu comisioanele bancare. Însă, dintre cele mai dure măsuri fiscale ale Legii 296/2023 ce se vor aplica începând cu veniturile anului 2024, vizează activitatea PFA-urilor sau profesiilor liberale.
În ce măsură considerați că aceste modificări vor produce efectele așteptate de stat: creșterea veniturilor la buget?
În opinia mea, nu cred că aceste modificări vor produce efectele așteptate de către guvernanți. Din punctul meu de vedere, principala sursă suplimentară de venit a statului pentru acoperirea deficitelor bugetare, ar trebui să o constituie fiscalizarea economiei subterane, însă prin măsurile impuse se pare că și cei corecți se vor îndrepta în această direcție. Multe dintre aceste măsuri au venit într-un moment în care lumea se gândește la vacanțe și nu la reforme fiscale făcute pe repede înainte.
Redactor: Adrian Băncilă / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: arhivă