Stil de viață: „Dureri care dor și dureri care schimbă”
Publicat de Liliana Fustanela, 6 aprilie 2019, 19:44 / actualizat: 7 aprilie 2019, 6:38
După 15 ani de când a obținut rezultate remarcabile la Olimpiada de la Atena, gimnasta Daniela Sofronie a devenit în sfârșit, cetățean de onoare al Municipiului Constanța.
Suntem tentați să spunem că este o nedreptate, câtă vreme alți sportivi au obținut demult acest titlu. Există însă, niște momente în care intrăm în alte etape de viață și e important să avem răbdare. Doar așa vom înțelege că lovitura pe care o putem considera o nedreptate, la un moment dat, este de fapt, esența unui nou început.
La Stil de Viață, ediția 5 aprilie 2019, am încercat alături de părintele Marius și Daniela Sofronie, să înțelegem că nu suntem importanți pentru ceea ce avem, ci pentru ceea ce suntem. Daniela Sofronie și părintele Marius sunt născuți la aceeași dată, 12 februarie. Părintele spune că un om are două zile importante în viață: ziua când te naști și ziua când afli de ce te naști.
Daniela Sofronie a început gimnastica la Constanța la vârsta de 4 ani, îndrumată de mama ei, pentru că era o fire energică. Era atrasă la început, de groapa cu bureți din sala de antrenament, dar și de gimnasta Simona Amânar. Un an de zile a fost joacă, apoi multe exerciții, pasiune, efort, viață extrem de organizată. Așa a ajuns ca la Olimpiada din 2004 de la Atena să obțină medalia de argint la sol și de aur cu echipa feminină de gimnastică.
„Sunt dureri care dor și dureri care schimbă”, spune părintele Marius Moșteanu de la Biserica Sf.Nicolae Vechi din Constanța. „Biserica vede în sportivi posibilitatea de a folosi în egală măsură trupul și sufletul, biserica vede în sportivi o îmbinare perfectă între trup și suflet”, mai spune părintele . Întrebată dacă în marile competiții l-a simțit aproape pe Dumnezeu, Daniela Sofronie a mărturisit în premieră, la Radio Constanța, că citea „Crezul” de două ori pe zi înainte de antrenament și că avea un monolog zilnic cu Dumnezeu. Daniela Sofronie spune că a știut de când a pășit în sala de antrenamente, că e pe drumul cel bun, pe drumul pe care vrea să-l parcurgă în viață. În curând va deveni consilier sportiv în cadrul Primăriei Constanța și va continua prin activitatea de antrenor să împărtășească din frumoasa și excelenta sa experiență în gimnastică, generațiilor viitoare.
Cum știm dacă în viață suntem pe pista cea bună?
„Omul are trup și suflet și grija omului trebuie să fie ca acestea să nu fie despărțite. Conștiința de sine a valorii este cea care ne ajută ca fiecare dintre noi, să mergem în viață pe pista cea bună, pe drumul cel bun. Contează foarte mult pe ceea ce punem accentul, între a fi și a avea”, este răspunsul părintelui. Părintele Marius spune că și – a dorit să fie ceea ce nu a avut: profesorul îngăduitor, care să asculte toate întrebările, care să ia din emoțiile elevului. A fost un copil timid, un copil ce își dorea să ajungă și în sediul Radio Vacanța, printre copiii rătăciți pe plajă. Era atras de miracolul numit radio. Credea că este singura posibilitate prin care un copil poate fi cunoscut. Își dorea să fie cunoscut, cum își dorea să fie preot. Mereu s-a identificat cu ceea ce a făcut și face și este cunoscut și îndrăgit de mulți constănțeni pentru modul cum comunică cu lumea de lângă el.
„Nu uitați de promisiunile făcute copilului din sufletul fiecăruia, atunci când le-ați făcut!”, este îndemnul părintelui Marius către ascultătorii Radio Constanța, post pe care îl ascultă cu plăcere în mașină ori de câte ori are ocazia.
Întreaga emisiune realizată de Liliana Fustanela o puteți asculta aici:
Liliana Fustanela