Primul pas spre o carieră comunistă era pionieratul
Publicat de Carmen Secuiu, 22 decembrie 2014, 19:45 / actualizat: 23 decembrie 2014, 16:09
Când intrai în Organizaţia Pionierilor trebuia să-ți iei angajamentul că îți iubești patria, că vei învăţa bine, că vei fi harnic și disciplinat și că vei cinsti cravata roșie cu tricolor.
Organizaţia ”Pionierii României”, care a luat naștere la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, acorda celor mai merituoși membri ai săi, distincţii individuale și colective.
Trese, titluri și insigne pe genuri de activitate. Erau primii pași spre o carieră comunistă. Organizația participa la activități obștești, precum strângerea recoltelor. Una dintre interlocutoare își amintește că de sărbători erau scoși să curețe parcurile.
Și asta nu era tot, în acea perioadă.
Exista o grijă deosebită pentru tot ce însemna instituţie statală şi astfel, Biserica, ca una dintre cele mai importante instituţii ale poporului român, care se confunda cu originea şi istoria sa a intrat repede în vizorul aparatului de stat, Securitatea.
Era greu să evadezi în acele vremuri către ceea ce însemna spiritualitatea creştină. O altă interlocutoare ne spune că i- a fost teamă când a avut cruciuliță la gât și a chemat- o la cancelarie, dar nu a pățit nimic și nici mai târziu nu au obligat- o să se facă membră de partid, deoarece era mai revoluționară din fire și ”nu am tăcut niciodată!”, ne- a spus cea care mai tărziu a devenit cadru didactic.
În schimb, ”atunci erai în siguranță, pe stradă, oricât de târziu ar fi fost, nu ca acum, când nu numai că te fură, dar te mai și atacă. Atunci sărbătorile le făceam cu fructe românești, mai puțin fructe exotice, dar acum, ce căutate sunt fructele noastre…, trebuia să procuri alimentele din diferite surse, dar cu un pic de șpagă se rezolva…
Speranța a fost pentru un trai mai bun, dar nu a ieșit, cum ne- am fi dorit.”
”…Dar, Revoluția a dus libertatea de exprimare, multitudinea programelor tv, chiar dacă schimbarea este foarte mică și s- a produs foarte încet, iar unele domenii, aproape deloc!” ne- a răspuns într- unul dintre vox- uri, un tânăr, care în timpul Revoluției Române din 1989 era în Brașov. Și de la o carieră comunistă până la o pensie de revoluționar, dacă știi să te descurci, nu este o cale așa de lungă…
carmensecuiu@radioconstanta.ro