AUDIO | Modele arhaice reînvie prin „Cusături Dobrogene”
Publicat de Adina Sîrbu, 15 septembrie 2024, 10:12
Iubitoare de autentic și tradiții, membrele Asociației „Cusături dobrogene” expun, la Muzeul de Artă Populară din Constanța, obiecte realizate timp de doi ani, prin șezătorile unde se întâlnesc săptămânal într-o sală a Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” din Constanța.
Ieri, de „Ziua Crucii”, la Muzeul de Artă Populară Constanța a avut loc vernisajul expoziției „Izvoade în timp și spațiu românesc”, realizată în parteneriat cu Asociația „Cusături Dobrogene” din Constanța. Expoziția va fi deschisă până pe 20 octombrie 2024 și reunește piese de port popular din mai multe zone etnofolclorice ale țării. Obiectele expuse sunt replici fidele ale unor piese autentice aflate în patrimoniul diferitelor muzee din țară sau prezentate în albume de specialitate, respectând vechi tehnici de lucru.
Cu siguranță, vor trece proba timpului, pentru că sunt adevărate capodopere, realizate cu migală și respectând motivele populare. Sunt cusute pe pânze vechi și reflectă frumusețea portului popular românesc, a afirmat muzeograful Cerasela Dobrinescu, ieri, la vernisajul expoziției.
Asociația „Cusături Dobrogene” reunește din anul 2015, femei atrase de cultură, din toate profesiile – medic, profesor, economist sau avocat, precum Eugenia Catargiu, inițiatoarea acestor șezători și evenimente.
Oricine poate deveni membru al Asociației „Cusături Dobrogene”, dacă manifestă dorința de a perpetua motivele, croiul și modelele autentice specifice portului popular, în fiecare zi de joi, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” din Constanța.
Atras de frumusețea costumelor populare, preotul paroh Lucian Săftescu, de la Biserica Sf. Gheorghe din Constanța este singurul bărbat ce face parte din această asociație și nu oricum. La început cosea goblenuri, apoi i-a cusut soției o ie din zona de proveniență Muscel-Argeș. Acum coase pentru sine, o ie cu motive oltenești, de unde se trage familia sa. Promite să le coasă în viitor, când va fi cazul și nurorilor sale, câte o ie.
La vernisajul expoziției au participat și moldovence de peste Prut. Vera Sali purta o ie „manifest” pe care a terminat-o de cusut, fix la miezul nopții, pe 24 februarie 2024, când se împlineau doi ani de la începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, cu speranța că acesta se va încheia. Vera Sali mai spune că, imediat ce Basarabia s-a desprins de România, sovieticii le-au distrus în primul rând straiele populare. Acum, acestea renasc. Dorul străbun și graiul arhaic rezistă mulțumită acestor femei.
Reportaj și galerie foto: Liliana Fustanela/ Redactor online: Adina Sîrbu