Ministrul pentru Mediul de Afaceri a venit la Constanța să inspecteze modul de implementare a programului Start-Up Nation
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 17 martie 2018, 16:07 / actualizat: 17 martie 2018, 18:19
Dobânda va fi cheltuială eligibilă în Programul Start-Up Nation, adică va putea fi decontată din banii primiți de la stat, iar timpul de așteptare pentru cei care aleg creditul-punte de la băncile partenere va fi scurtat cu mult – acestea sunt noutățile ediției din acest an ale programului, anunțate de ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ștefan Radu Oprea.
„Atunci când n-am avut încredere că în România se poate, am aplicat la Start-up și am înțeles că «Se poate!»“ Acesta a fost mesajul pe care ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat l-a primit de la beneficiarii constănțeni care au primit finanțare prin programul Start-Up Nation. Iar varianta din anul acesta urmează să fie îmbunătățită, a mai spus ministrul Oprea.
„Bugetul este echilibrat, răspunde nevoilor pentru ceea ce am prognozat, 10.000 de noi aplicanți vor avea posibilitatea de a deveni antreprenori de succes în România.“
Întârzierile mari la plata creditelor-punte au făcut ca beneficiarii să aștepte peste 3 luni până la primirea banilor în special din cauza timpului lung de procesare a dosarelor de către Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM. Însă problema va fi evitată la Start-up Nation 2.
„Toate aceste învățăminte se regăsesc astăzi pe masa de lucru a celor care sunt implicați în Start-Up Nation 2018. Deja era hotărâtă ideea ca dobânda să fie deductibilă, să fie eligibilă în cadrul cheltuielilor programului și vom încerca să simplificăm cât mai mult programul. Cred că este un lucru foarte important să comunicăm de la început toți pașii de urmat și termenele până la implementarea unui program Start-up.“
Față de restul țării, Constanța este în grafic în privința plăților făcute către beneficiari, a spus George Fulina, directorul Agenției pentru IMM pentru regiunea Sud-Est.
„55 de deconturi depuse, iar 37 sunt plătite. Pentru diferență se face evaluarea deconturilor urmând să se facă plata. Pe întereaga regiune de sud-est sunt 128 de deconturi depuse, din care 97 sunt plătite, iar restul de 31 sunt în evaluare. Noi avem banii virați în conturile băncilor partenere pentru mai mult de jumătate din cei cu care am semnat acorduri de finanțare. Din acei jumătate, ne-a venit doar 128. Din 750 noi am virat pentru 400, dar doar 128 au venit la decont. Avem banii în cont, îi așteptăm să vină.“
Ioan Picu este unul dintre investitorii constănțeni care s-a convins că se poate. E drept, a avut mai mult succes prin decontarea directă decât prin creditul punte de la băncile partenere.
„Prima oară am ales să mergem cu banca, am întâmpinat probleme legate de timp. Durează foarte mult cu garantarea (Fondul de Garantare, Fondul de Contragarantare), nu voiam să mai așteptăm, am făcut rost de bani din sursă proprie, i-am investit și am făcut cerere de plată la Agenția pentru IMM. Din momentul în care am depus dosarul, în 2 zile au intrat banii. Adică din punctul de vedere al instituției de la Constanța a fost super.“
La nivel național au fost create peste 26.000 de noi locuri de muncă în cele 8.444 de afaceri finanțate prin Start-up. Iar pentru ediția urmtătoare a programului se are în vedere finanțarea unui număr similar de noi întreprinderi.
Redactor: Monica CRUCEANU-COMŞA