Județul CONSTANȚA: A început culesul viilor – cum va fi recolta anul acesta
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 1 septembrie 2019, 14:10
În centrul Podişului Dobrogei de Sud, pe platoul şi pe terasele de la Adamclisi a început campania de recoltare a strugurilor pentru vinificaţie, cu aproape o săptămână mai devreme decât se obişnuia, datorită condiţiilor foarte bune de coacere din acest an, după cum a declarat podgoreanul Vasile Vrâncu.
În condiţiile climaterice optime de lumină, temperatură şi umiditate pe care le oferă această perioadă, a intrat pe rânduri prima combină de recoltare în Podgoria de la Adamclisi, după ce densimentrul şi mustometrul au confirmat că boabele arămii ale ciorchinilor de Chardonnay au acumulat 212 grame de zahăr la litru.
‘Noi am cam deschis campania de recoltare anul acesta, pentru că s-au copt foarte bine strugurii şi altfel riscam să avem pierderi dacă mai întârziam, mai ales că toată exploataţia de aici, de 128 de hectare, este ecologic certificată, deci destul de expusă oricăror boli şi dăunători. Oricum recoltăm mecanizat şi fazial, pe soiuri, şi, până terminăm de cules cele 21 de hectare de Chardonnay unde avem o producţie de 8 tone la hectar, va fi pregătită de recoltat şi sola de Sauvignon blanc. Pe urmă va veni rândul celor roşii, iar Pinot Noir, de exemplu, în prezent are înmagazinat cam 210 grame zahăr/litru şi acumulează, de acum înainte, cam 5 grame de zahăr pe zi, prin coacere. La soiurile roşii o să obţinem cam 10 tone la hectar, poate şi mai bine’, a explicat Frâncu.
Mai la vest de Adamclisi, în Podgoria de la Ostrov va începe campania de recoltare mecanizată pentru vinificaţie la 1 septembrie, după cum a precizat ing. Cornelia Dragomir, director de producţie al renumitei exploataţii şi crame de aici.
‘Avem un an bun, îmbelşugat pentru viticultorii din Dobrogea şi, în special, pentru cei din podişul sud-dobrogean. Noi la Ostrov obţinem, în medie, o producţie de 7-8 tone la hectar la soiurile albe de struguri şi 10-11 tone la hectar la cele roşii pe întreaga suprafaţă cultivată de 1.100 hectare’, a declarat Dragomir.
Şi în renumita podgorie de la Murfatlar, culegătorii îşi ascut foarfecele şi repară cu nuiele de răchită coşurile împletite, urmând să înceapă campania de recoltare manuală pe data 28 august, pe cele 115 hectare de plantaţie.
Directorul tehnic al Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Viti-Vinicolă (SCDVV) Murfatlar, pendinte de Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice ‘Gheorghe Ionescu-Şişeşti’, cercetător dr. Ing. Petru Boloş, a informat că în prima parte a săptămânii viitoare va începe recoltarea şi se va face primul must, în staţia de vinificaţie, din soiul Chardonnay.
‘Avem o comandă şi începem recoltarea manuală miercuri, 28 august. Gradul de coacere este optim, boabele arată foarte bine şi surpriza este că din recolta de anul acesta vom putea să scoatem pe piaţă, pentru prima dată, vinul de Murfatlar ambalat în bag-in box, după ce am obţinut finanţare pentru achiziţionarea unei linii de producţie’, a precizat directorul tehnic al SCDVV Murfatlar, Petru Bolos.
În judeţul Constanţa, peste 10.000 de hectare de teren sunt cultivate cu soiuri nobile de viţă de vie, fiind una dintre principalele regiuni vini-viticole ale României.
Sursa – Agerpres / Redactor online – Daniel Țăndăreanu / Foto – Arhivă