(AUDIO) Localităţile din Delta Dunării, în criză acută de medici de familie
Publicat de ,
3 septembrie 2015, 18:01
Criza medicilor de familie în localităţile din Delta Dunării persistă şi după majorarea sporului alocat cabinetelor medicale din această zonă izolată a ţării. O soluţie ar fi acordarea unui salariu fix acordat de Ministerul Sănătăţi, asemănător celor pentru asistentelor comunitare şi medicilor de familie, însă propunerea Direcţiei de Sănătate Publică a primit în ultimii trei ani răspunsuri negative.
Medicii de familie ameninţă cu proteste dacă nu va fi retras proiectul-cadru privind acordarea asistenţei medicale.
Documentul nu doar că nu era necesar, fiindcă actualul contract este valabil şi în 2015, dar afecteză independenţa profesională a medicilor şi este în defavoarea medicilor tineri – spune Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.
Aceştia vor fi nevoiţi să aducă bani de acasă pentru a înfiinţa şi susţine cabinetele individuale, după ce lista obligatorie de 800 de pacienţi a fost eliminată.
Rodica Tănăsescu spune că sunt 500 de posturi neocupate de medici de familie, însă legea trebuie să rezolve problema astfel încât să nu fie zone supraaglomerate de cabinete, iar altele să rămână fără asistenţă medicală primară.
Pentru asta este nevoie de o mai mare contribuţie a primăriilor, care ar putea susţine cabinetele medicilor de familie, prin facilităţi la plata utilităţilor sau de transport, motivându-i să rămână şi în zonele mai puţin favorizate.
În fine, Rodica Tănăsescu a insistat pe acordarea sporului rural, cu precizarea că mult-trâmbiţatul spor de 200% se acordă doar pentru cabinetele din zonele izolate ale Deltei, unde şi aici, din 5 medici, doar 4 iau sporul, fiind singurii, de altfel, din România.