Câţiva bănuţi în plus pentru bunicii noştri
Publicat de Bogdan Comșa, 12 ianuarie 2016, 16:13
Anul 2016 le-a adus o mică bucurie bunicilor noştri. De luna aceasta, li se vor mări pensiile.
Evident, nu vorbim despre o creştere considerabilă, deoarece valoarea punctului de pensie a crescut cu 5%, adică de la 830,2 la 871,7. Chiar şi aşa, pensionarii nu mai cred de mult timp în astfel de majorări, în plus nici nu prea ştiu exact cum stă treaba cu punctele de pensie.
„Spun ei că se măreşte valoarea punctului de pensie cu 5%. Câţ până la urmă? S-a măriţ nu s-a măriţ nici măcar nu se ştie… Nu ştie nimeni câte puncte se dau şi ce înseamnă punctul acela.”, a declarat o constănţeanca.
Nici purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii din Constanţa, Cristina Mutiş, nu a putut da un exemplu edificator: „Fiecare pensionar îşi poate calcula pensia înmulţind punctajul mediu anual personal cu valoarea punctului de pensie. Pe raza judeţului Constanţa sunt 145.000 de pensionari, iar, în momentul de faţă, cel mai mic venit realizat este de 400 lei.”
Cristina Mutiş a precizat că nu este vorba despre cea mai mică pensie: „Dacă o persoană are mai multe pensii sub 400 de lei, nu vor fi majorate toate cu valoarea pensiei minim garantate. Dacă cele două pensii depăşesc suma de 400 lei, rămân aşa cum sunt.”
Pensionarii constănţeni consideră că această majorare nu le va uşura existenţa prea mult. „Am muncit 25 de ani şi am o pensie de 594 de lei. Muncă grea, toxicitate, de ieşeam beată de acolo, mai mult nu mi s-a dat nici spor de noapte. O să iau mai mult acum? Nu-mi vine a crede! Unde sunt banii noştri? Ce pot să fac eu cu 30 lei, când sunt bolnavă şi îi dau pe toţi pe medicamente? Să-mi dea răspunsul ministrul Muncii.”, a spus supărată o pensionară.
Pe de altă parte, un bătrân este de părere că: „Indexare cu pasul preţurilor, asta nu este mărire. Este foarte mică.”
Ca să ducă o viaţă decentă, pensionarii au declarat că ar trebui să aibă pensia de cel puţin 1.500 lei sau chiar 4.000 lei. „Ei şi-au făcut pensii speciale, iar oamenii suferă. Numai ei ştiu cum trăiesc!”, a concluzionat pensionara care a muncit ani la rând, ca, la bătrâneţe, să trăiască cu greu de la o pensie la altă, nereuşind să achite din venitul lunar de 594 lei facturile, taxele, impozitele, medicamentele, cât despre hrană…dacă mai rămâne ceva…