AUDIO | Dobrogea prin ochii prozatorului Cristian Teodorescu: amintiri, oameni și istorie dintr-un loc de suflet
Pe 7 noiembrie, prozatorul, eseistul și publicistul dobrogean Cristian Teodorescu a susținut, la Biblioteca Judeteana Constanța, o conferință în care a vorbit despre operele sale.
Publicat de Adina Sîrbu,
14 noiembrie 2024, 10:52 / actualizat: 14 noiembrie 2024, 12:02
Pentru fiecare dintre noi, cei născuți pe pământul dintre Dunăre și Mare, Dobrogea arată diferit, pictată fiind, pe o pânză virtuală, în culorile amintirilor noastre.
Dar cum este Dobrogea pentru prozatorul Cristian Teodorescu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, autorul cărții pline de tâlc „Medgidia, orașul de apoi”. Un loc în care a simțit îmbrățișarea bunicilor, dragostea părinților, dar și neajunsurile perioadei comuniste. Despre toate acestea ne povestește, de Ziua Dobrogei, Cristian Teodorescu, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Radio Constanța:
„După părerea mea, e rezultatul populismelor electoraliste, însă drept să vă spun că nu m-aş fi aşteptat să ajungă Liviu Dragnea la o asemenea idee. Adică, domne, să zicem că vrei să câştigi alegerile, foarte bine, că vrei să câştigi alegerile, dar te mai şi gândeşti cu ce preţ le câştigi. În momentul în care dai – acum vorbesc strict de Radioul Public – dai în practic în independenţa lui, dai poate chiar în existenţa lui din cauza faptului că ştim cum e cu bugetul de la noi. Şi în momentul în care de pildă de la buget, aşa o lună, nu se găsesc bani pentru Radioul Public, Radioul Public ajunge în situaţia pe care altminteri am crede-o imposibilă că încetează să mai emită pentru o perioadă dată de timp”, a declarat scriitorul și publicistul Cristian Teodorescu în cadrul unei emisiuni a postului Radio România Actualități.
Tema emisiunii a fost proiectul de lege iniţiat de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, pentru eliminarea câtorva zeci de taxe nefiscale cunoaşte un parcurs uluitor de rapid. După votul fulger de luni din Senat, ieri Comisia de Buget din Camera Deputaţilor a dat undă verde textului fără modificări. Taxele la care ar urma să se renunţe sunt foarte diferite, de la timbrul de mediu perceput la înmatricularea autovehiculelor, până la taxa pentru permisul de pescuit, de la taxe consulare, până la taxele pentru radio şi televiziune, finanţarea celor două societăţi publice urmând a fi făcută de către bugetul de stat.
De asemenea, scriitorul Cristian Teodorescu a ținut să mai specifice faptul că radioul, spre deosebire de televizor, ajunge „cam peste tot”.
„Mai gândiţi-vă la un lucru, că radioul, spre deosebire de televizor, ajunge cam peste tot şi Radio România ajunge, slavă Domnului!, în toate colţurile ţării! Este un mijloc strategic de comunicare, nu este doar un mijloc din acesta de să zicem, divertisment, de transmisii sportive şi de mai ştiu eu ce, deşi acum vreau să vă spun un lucru, că şi divertismentul şi transmisiile sportive au şi ele importanţa lor, omul când aude ‘se desfiinţează taxe’ mai întâi se bucură, după care ajunge să descopere că nu mai este un prilej de mare bucurie să scape de taxa asta pentru radio sau pentru tv., fiindcă, dle, dacă ai zice despre mass media independente că sunt fiicele obiectivităţii în materie de ştiri, în materie de reportaje şi de mai ştiu eu ce altceva, ai putea să spui că da, dle, în definitiv la ce ne mai trebuie un radio public?”, a completat publicistul Cristian Teodorescu la Radio România Actualități.
„Ar trebui să fie în continuare Radioul şi Televiziunea publice, că Televiziunea Publică, din motive pe care le ştim, a ajuns să se mişte dintr-o barcă politică în alta, în urma unor presiuni politice la care, din păcate, cei care au condus televiziunea au achiesat cum se zice, asta mi se pare o chestie care ar trebui să le dea de gândit celor care cred că şi Radioul Public, domnule, face acelaşi lucru. Nu face acelaşi lucru! Îşi păstrează o hai să zicem, echidistanţă, o normalitate în redactarea ştirilor, în prezentarea ştirilor importante, în faptul că nu cade în faptul divers derizoriu Radioul public în materie de ştiri şi, atunci când e vorba de faptul divers, îl tratează separat de ştiri ş.a.m.d.”, a mai spus Teodorescu.
În cadrul emisiunii a făcut precizări referitoare la eliminarea taxelor radio-TV și deputatul PSD, Claudiu Manda, vicepreşedinte al Comisiei pentru buget din Camera Deputaţilor, care nu a fost de acceeași părere cu scriitorul Cristian Teodorescu.
„Eu cred că lucrurile sunt simple. Există surse de finanţare în continuare pentru funcţionarea şi a Radioului şi a TVR, aşa că nu cred că trebuie să fie un motiv de panică. În primul rând, toate aceste taxe, unele dintre ele chiar aberante, unele dintre ele care nu îşi mai fac efectul, trebuia să simplifice viaţa românilor. Este o analiză pe care PSD-ul a făcut-o şi cu care a venit în parlament cu această iniţiativă legislativă. Este, dacă vreţi, nu campanie electorală, ci vorbim chiar de fapte, pentru că, sigur că am fi putut să spunem lucrul ăsta în campanie electorală, să aşteptăm să treacă alegerile şi să implementăm acest lucru. Pe de altă parte, dacă această lege va trece, vorbim de construcţia bugetului pentru anul viitor, care va trebui să prevadă lipsa acestor venituri mari, mici la bugetele respective”, a precizat deputatul Claudiu Manda la Radio România Actualități.
„Totuşi, radio şi televiziunea nu sunt sub controlul guvernului”, a completat Claudiu Manda.
În cadrul aceleiași emisiuni a luat cuvântul și ministrul finanţelor publice, Anca Dragu. Acesta a menționat că nu crede că „cineva va aproba un buget cu o depăşire a plafonului”.
„Vreau să precizez faptul că aceste taxe nu au legătură cu Codul Fiscal. Toate sunt taxe prevăzute în alte legi speciale. Numai taxa pentru eliberarea cazierului fiscal are legătură cu Codul nostru Fiscal, dar aceasta a fost deja eliminată încă din 2015”, a declarat ministrul finanţelor publice, Anca Dragu pentru Radio România Actualități.