Vice-campioana României, echipa Rugby Club Județean Farul Constanța își reia astăzi pregătirile pentru viitorul sezon competițional.
Sub comanda antrenorilor Cristian Petre și Cătălin Nicolae, la reunire vor fi prezenți doar o parte dintre jucători, ceilalți urmând să ajungă la Constanța în perioada următoare.
Cei opt rugbyști convocați la selecționata “Lupii” București, vor beneficia de câteva zile de repaus.
În cadrul Săptămânii PSI, de la Constanța din 2014 psihologii Raluca Matei și Cristian Petre au susținut un work- shop pe tema ”Adolescenții; cum să fim lângă ei, în alegerea carierei?” Această întâlnire, printre sesiunile de filme și exerciții i- a implicat pe tineri în procesul autocunoașterii.
Prezența părinților și adolescenților la această sesiune a demonstrat că, fiecare dintre aceștia au avut de aflat răspunsuri la foarte multe întrebări legate de alegerea unui drum în viață, a unei profesii, a carierei, iar decizia ar trebui să le aparțină, în totalitate adolescenților.
Adolescenții au înțeles că se pot schimba și că pot fi ajutați să devină conștienți atât de ceea ce sunt, cât și de potențialul lor, adică de ceea ce pot deveni.
Rolul psihologului este acela de a-i scoate la iveală adolescentului, resursele sale interioare, astfel încât el să descopere că suportul de bază, în dezvoltarea sa este chiar el însuși.
Adolescenții își pot contura și clarifica, astfel, sistemul de valori, deoarece se știe că adolescentul pune sub semnul întrebării ideile și valorile cu care vine în contact, ale părinților sau ale dascălilor.
”Adolescenții n- au un sistem de valori armonios, benefic, în legătură cu pasiunile, modul de viață, nu li se predă nicăieri, la televizor este numai violență, numai competiție distructivă.
Acest work- shop a fost interesant, la nivel teoretic, dar practica demonstrează că suntem constrânși de mulți factori externi, care ne împiedică să alegem între ceea ce ne face plăcere, ce ne împlinește și ce ne ajută să câștigăm bani pentru existență și un anume statut social”, ne- a spus un tânăr participant la atelier.
“Această experiență a fost un exercițiu bun, de a ne regăsi și de a ne afla în propriul nostru element.
Eu am reușit să mă descopăr, să- mi dau seama cine sunt și cine a fost aproape de mine în toți acești ani”, a spus Elena Iancu, absolventă a Universității Ovidius și studentă la Universitatea Maritimă Constanța, 22 ani, pe care o puteți auzi în reportajul audio, alături de psihoterapeutul și lectorul universitar, la Universitatea Ovidius din Constanța, Raluca Matei.