Ascultă Radio România Constanța Live

cristian ghinea

USR: Rata de absorbție a fondurilor europene în județul Constanța este sub media națională

USR: Rata de absorbție a fondurilor europene în județul Constanța este sub media națională

Publicat de Adina Sîrbu, 6 mai 2023, 14:02 / actualizat: 6 mai 2023, 19:17

„Caravana fondurilor europene“ s-a aflat astăzi la Constanţa. La  eveniment au participat: fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, europarlamentarul USR Vlad Botoş şi deputatul USR Stelian Ion.

Rata de absorbție a fondurilor europene în județul Constanța este sub media națională, a atras atenția Vlad Botoș, vicepreședintele Comisiei de Dezvoltare Regională din Parlamentul European.

El a precizat că valoarea proiectelor contractate la nivelul județului Constanța este de 1,1 miliarde de euro, dar sumele atrase până acum sunt doar 300 de milioane de euro:

Vlad Botoș:

Avem o absorbție la nivel național de doar 74%. La nivelul județului Constanța, această absorbție este sub media națională. Avem foarte multe proiecte contractate, dar nu sunt finalizate. În această perioadă programatică 2021-2027,  România are la dispoziție 80 de miliarde de euro, 30 de miliarde de euro prin acest PNRR, dar avem și 50 de miliarde fonduri europene clasice. Problema noastră este nu reușim aducem acești bani în România.

Deputatul USR, Stelian Ion, spune că România are șansa de a se dezvolta folosind fondurile europene, din păcate, însă, Constanța a pierdut mai multe proiecte.

Stelian Ion:

Amintesc doar două dintre aceste rateuri: unul dintre ele vizează reabilitarea zonei peninsulare. Este vorba despre o sumă importantă de bani, aproximativ 25-26 de milioane de lei, care au fost ratați de Primăria Constanța. De asemenea, un alt proiect vizează reabilitarea Colegiului Național Mircea cel Bătrân. Și acolo s-au pierdut aproximativ 19 milioane de lei.

La rândul său, fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, susține că țara noastră a absoarbă mai puține fonduri  europene decât era programat.

Cristian Ghinea:

Ar fi trebuit intre 9,1 miliarde de euro în decembrie 2022. Au intrat în țară 3,7 de miliarde prefinanțare. Aceștia au fost bani care au venit în România doar pentru am făcut PNRR-ul și a fost aprobat. După care a mai fost aprobată o singură cerere de plată, cea foarte simplă, și nu mai a fost aprobată a doua cerere de plată, cea care include și problema cu pensiile speciale ș.a.m.d. Este cea care este blocată acum și care este în analiză de șase luni de zile.

În privința celor două proiecte menționate de către deputatul USR Stelian Ion, Primăria Constanța a făcut precizări zilele trecute:

  • Primăria Constanța face precizări despre proiectul de ”Reamenajarea integrată a zonei pietonale din centrul istoric al Municipiului Constanța – etapa II”

Primăria municipiului Constanța anunță că proiectul de ,,Reamenajarea integrată a zonei pietonale din centrul istoric al Municipiului Constanța – etapa II” a fost accesat din lista de rezervă a Programului Operațional Regional, fiind finanțat din economiile rezultate în urma procedurilor de licitaţie. Proiectul a fost depus spre finanțare pe data de 28.03.2019, iar contractul de finanțare a fost semnat în data de 22.02.2021.
Obținerea cu întârziere a avizelor solicitate prin Certificatul de urbanism, a atras de la sine întârzieri în obținerea Autorizației de construire. Din această cauză a fost întârziată elaborarea Proiectului tehnic de execuție și, pe cale de consecință, organizarea procedurii de achiziție a execuției lucrărilor și contractarea acestora s-au făcut cu întârziere.
Procedura de achiziție s-a făcut prin licitație deschisă. La procedură s-au înscris șapte operatori economici. Ofertele depuse au fost foarte complexe și au necesitat o evaluare amănunțită din partea comisiei care a fost nevoită să organizeze mai multe runde de clarificări pentru o evaluare corectă a ofertelor. Pe data de 01.08.2022 unul dintre operatorii economici a cărui oferta n-a fost declarată câștigătoare a depus contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Având în considerare complexitatea dosarului, CNSC a decis pe data de 16.09.2022 prelungirea soluționării contestației cu încă zece zile.
Demararea contractului de execuție a avut următoarele etape:
• s-a modificat durata de execuție a contractului cu 10 luni și de la 24 s-a ajuns la 14 ca urmare a prelungirii duratei de obținere a Autorizației de Construire;
• ordinul administrativ prin care Supervizorul a notificat data de începere, respectiv 07.11.2022 a fost emis cu întârziere;
• La debutul execuției proiectului Antreprenorul a notificat beneficiarul cu privire la existența unor rețele de utilități pe șantier, care sunt amplasate la adâncimi superficiale în afara prescripțiilor și normativelor tehnice sau pe trasee diferite față de conținutul avizelor obținute de la entitățile avizatoare;
• Închiderea temporară a amplasamentului de depozitare a deșeurilor provenite din lucrările de construcții gestionat de UAT municipiul Constanta, locație indicată în certificatul de urbanism.
• Principalul motiv de renunțare a fost cel reprezentat de costurile aferente transportului și depozitării deșeurilor provenite din lucrările de construcții care au crescut cu aproximativ 3000% față de prețurile ofertate de Antreprenor. Prețul cu care a fost adjudecată lucrarea care era stipulat în contractul de execuție s-a mărit cu aproximativ 27 % faţă de prețurile ofertate de antreprenor. În concluzie Antreprenorul a sesizat această vulnerabilitate și a adus la cunoștință beneficiarul că în urma creșterilor prețurilor nu se mai încadrează în valoarea licitată.
Un alt motiv este contestația și anularea regulamentului de acces în zona Peninsulară, corelat cu Obiectivul proiectului – transformarea tuturor străzilor cuprinse în proiect în străzi pietonale, cu asigurarea accesului doar pentru autovehiculele serviciilor de urgență (pompieri, salvare, poliție) a condus la reanalizarea oportunității demarării acestuia. Fără un regulament de acces în zonă, care să interzică accesul autovehiculelor, nu se puteau atinge obiectivele și indicatorii proiectului.
Din aceste motive contractul va fi reziliat, au anunțat reprezentanții primăriei municipiului Constanța. 

 

  • Primăria municipiului Constanța face precizări privind rezilierea contractului de finanțare 7290/ 25.11.2021 – „Creșterea eficienței energetice a imobilului COLEGIUL NAŢIONAL MIRCEA CEL BĂTRÂN, Constanța”

Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” a fost cuprins, ca și alte instituții de învățământ preuniversitar din orașul Constanța, într-un proiect de reabilitare energetică, finanțat din fonduri europene. Procesul de implementare a proiectului și a elaborării/obținerii documentației pentru îmbunătățirea eficienței energetice a obiectivului a fost unul complex și s-a făcut în conformitate cu prevederile contractuale, precum și cu respectarea legislației naționale și comunitare cu privire la probleme de rezistență, stabilitate și securitate la incendiu.
Finanțarea obținută era prevăzută pentru programarea financiara 2014-2020, care are termen de implementare sfârșitul anului 2023. Termenul scurt rămas pentru proiectare și execuție a făcut imposibilă contractarea.
Municipalitatea constănțeană nu va renunța la proiect și, imediat ce se vor lansa noile ghiduri, va aplica pentru obținerea finanțării proiectului.
Principalele motive care au stat la baza rezilierii contractului de finanțare sunt:
1.Perioada de evaluare a cererii de finanțare de 20 de luni scurse între momentul depunerii cererii de finanțare (10.04.2020) și momentul semnării contractului de finanţare.
2. Primăria Municipiului Constanța a solicitat Autorității de Management pentru Programul Operațional Regional 2014-2020 emiterea unui punct de vedere cu privire la  posibilitatea acordării unei derogări de la obligația finalizării implementării proiectului până la finalul perioadei de implementare a programului (31.12.2023), și/sau confirmarea existenței posibilității fazării proiectului sau a continuării implementării acestuia, fără retragerea finanțării nerambursabile și fără diminuarea acesteia, ulterior datei de finalizare a programului.
Din păcate, Autoritatea de Management a solicitat analizarea de îndată a oportunității continuării implementării acestui proiect, cu respectarea termenelor și a condițiile contractului de finanțare sau formularea unei propuneri de încetare a contractului, cu posibilitatea de a putea fi depus în următoarea perioadă de programare PR 2021-2027 la ADR Sud-Est.
3.În scopul optimizării timpilor de implementare a proiectului, UAT Municipiul Constanța, cunoscând faptul că urmează să fie semnat contractul de finanțare pentru proiectul mai sus menționat a inițiat la data de 22.01.2021 procedura de achiziție a serviciilor de elaborare documentație tehnico-economică PAC, documentații pentru obținerea acordurilor, autorizațiilor, PT, DDE și asistență tehnică din partea proiectantului, procedură care în primă fază a fost anulată și ulterior a fost reluată în data de 12.03.2021.
Derularea celei de-a doua proceduri de achiziție a documentației tehnico-economice a fost îngreunată din cauza faptului că a fost de analizat un număr mare de ofertanți, respectiv 9 operatori economici.
Menționăm, de asemenea, că la aceasta procedură a fost înregistrată şi o contestaţie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor la data de 08.11.2021, contestaţie care a fost soluţionată la data de 13.12.2021 (motiv care a generat o nouă întârziere în semnarea contractului de prestări servicii). Procedura a fost finalizată prin semnarea contractului de servicii nr. 251947/20.12.2021 cu S.C. Proiect AIC S.R.L.
4. Durata de realizare a documentaţiilor tehnico-economice, din cauza:
•complexităţii ridicate a obiectivului de investiții, care a presupus numeroase relevee și a scos în evidență unele aspecte care nu au fost identificate la faza de proiectare DALI;
•numărului mare de avize necesare pentru obținerea autorizației de construire, printre care și avizul de la Direcția Județeană de Cultură;
•apariția unor cerințe suplimentare formulate de către ISU, pentru eliberarea avizului de specialitate, care a presupus elaborarea unei noi expertize la cerinţa fundamentală C – securitate la incendiu pentru construcţii şi instalaţii, fiind necesară achiziţionarea şi
•elaborarea expertizei tehnice, urmată de redepunerea documentaţiei pentru obţinerea avizului;
•expirarea certificatului de urbanism, care a indus necesitatea emiterii unui nou certificat și demersuri suplimentare de reînnoire a unora dintre avizele obținute inițial.
Acest obiectiv de investiții reprezintă un reper foarte important în educația tinerilor din municipiul Constanța, motiv pentru care realizarea lucrărilor de eficientizare energetică și modernizare constituie, în continuare, o prioritate pentru administrația publică locală, de aceea proiectul urmează să fie redepus în cadrul apelurilor corespunzătoare noii programări 2021-2027.
Având în vedere faptul că cerinţele impuse de noul exerciţiu financiar sunt mult mai restrictive decât cele din exerciţiul financiar anterior, au fost deja demarate activităţile specifice de achiziţionare a serviciului de elaborare a unei noi documentaţii tehnico-economice, respectiv expertiză tehnică, audit energetic şi documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţii, în prezent fiind în evaluare oferta tehnică transmisă pentru achiziţionarea acestui serviciu,” au transmis reprezentanții Primăriei municipiului Constanța.

 

Redactor: Cătălina Radu/ Redactor online: Adina Sîrbu

CONSTANȚA: Anchetă a poliţiştilor după ce mai multor autoturisme parcate le-au fost înţepate cauciucurile
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 13:00

CONSTANȚA: Anchetă a poliţiştilor după ce mai multor autoturisme parcate le-au fost înţepate cauciucurile

Poliţiştii au demarat vineri o anchetă după ce proprietarii mai multor autoturisme parcate într-un cartier din municipiul Constanţa şi-au...

CONSTANȚA: Anchetă a poliţiştilor după ce mai multor autoturisme parcate le-au fost înţepate cauciucurile
AUDIO: Sectorul de plajă din Năvodari a fost cel mai murdar, în această vară
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 12:50

AUDIO: Sectorul de plajă din Năvodari a fost cel mai murdar, în această vară

ONG Mare Nostrum a finalizat sesiunea de monitorizare a deșeurilor, după terminarea sezonului estival, pe nouă sectoare de plajă: Vama Veche,...

AUDIO: Sectorul de plajă din Năvodari a fost cel mai murdar, în această vară
TULCEA: Grenadă descoperită în timpul unor lucrări
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 12:26

TULCEA: Grenadă descoperită în timpul unor lucrări

Echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Delta” al judeţului Tulcea a intervenit, astăzi, pentru ridicarea unui...

TULCEA: Grenadă descoperită în timpul unor lucrări
Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 11:52

Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi Cod galben de vreme...

Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 11:25

CONSTANȚA: Noi avertizări cod galben de intensificări ale vântului

Meteorologii au emis noi avertizări cod galben de intensificări ale vântului pentru municipiul Constanța. Astăzi, până la ora 20:00,...

CONSTANȚA: Noi avertizări cod galben de intensificări ale vântului
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 10:48

Greenpeace România anunță prima victorie în instanță împotriva Neptun Deep

Greenpeace România anunță că a câștigat, la Tribunalul București, primul proces în legătură cu proiectul Neptun Deep. „Tribunalul...

Greenpeace România anunță prima victorie în instanță împotriva Neptun Deep
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 10:06

Atenție! Forțele Aeriene Române efectuează zboruri la înălțimi mici pe întreg teritoriul României

Forțele Aeriene Române (ROAF) au anunțat că în următoarea perioadă urmează zboruri la înălțimi mici pe întreg teritoriul României....

Atenție! Forțele Aeriene Române efectuează zboruri la înălțimi mici pe întreg teritoriul României
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 07:47

Prezidenţiale2024: A început votul în străinătate

Prima secţie de vot din străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale din România s-a deschis la Auckland, singura din Noua...

Prezidenţiale2024: A început votul în străinătate

INTERVIU | Proiectul de reformă a pensiilor speciale ajunge în Senat. Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene și negociator al PNRR, nu crede că noua variantă va convinge autoritățile de la Bruxelles

INTERVIU | Proiectul de reformă a pensiilor speciale ajunge în Senat. Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene și negociator al PNRR, nu crede că noua variantă va convinge autoritățile de la Bruxelles

Publicat de Adina Sîrbu, 29 martie 2023, 08:51

Proiectul de reformă a pensiilor speciale ajunge astăzi în plenul Senatului, prima Cameră sesizată, după ce ieri a trecut de votul comisiilor de specialitate, unde au fost acceptate doar amendamentele parlamentarilor majorităţii.

Dintre modificări, amintim: persoanele care cumulează mai multe pensii de serviciu, de la intrarea în vigoare a legii, trebuie să opteze doar pentru una dintre ele, în termen de 30 de zile, pensiile de serviciu să se actualizeze anual cu rata inflaţiei, pensia de serviciu nu va putea fi mai mare decât salariul aflat în plată.

La dezbaterile din comisii, sindicaliştii din Poliţie şi Armată au cerut scoaterea pensiilor militarilor din actul normativ.

USR a reclamat că modificările nu respectă cerințele PNRR și nicio pensie specială nu trece pe principiul contributivității.

De pensii speciale beneficiază acum aproape 200.000 de persoane, majoritatea – peste 170.000 – din sistemul de Apărare şi Ordine Publică. Însă cele mai mari pensii speciale le au foştii magistraţi, care pot ajunge să primeasă și 18.000 de lei, de 10 ori mai mult decît pensia medie acordată de stat.

Schimbarea acestui sistem este o cerinţă în PNRR de care depinde primirea de către România a  aproape 3 miliarde de euro, fonduri europene.

Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene și participant la negocierea PNRR din partea României a declarat, pentru Radio Constanța, că actuala variantă de modificare a legii pensiilor speciale nu va convinge autoritățile de la Bruxelles.

Cum apreciați propunerile făcute de autoritățile de la București pentru modificarea legii pensiilor speciale? Corespund cerințelor UE și, în consecință, credeți vom primi banii din PNRR?

Cristian Ghinea: Aceste amendamente par, așa, un fel de încă o jumătate de măsură, după ce au încercat toate variantele posibile de a nu face nimic, de fapt, pentru marea problemă cu pensiile speciale este ele nu sunt acoperite de contributivitate, pentru principiul constituțional, dacă vreți, scrie și în Constituție, toți suntem egali în fața legii, ar trebui fie acesta: fiecare avem o pensie după cât am muncit, Nu ar trebui ne abatem de la acest principiu. Faptul venim și spunem  poți ai pensie specială, dar îți punem un impozit de 15% mie mi se pare este jignitor pentru români. Este jignitor pentru românul care are o pensie medie de 1.800 de lei, în comparație cu un român special care are de opt ori mai mult. Ar trebui desființate mâine, dau exemplu: parlamentari, primari, grefieri. Toți oamenii ăștia au contribuție la sistemul de pensii, dar nu e niciun fel de justificare aibă și o pensie specială.

Așadar, spuneți nu este respectat, în primul rând, spiritul acestor negocieri…

 

Cristian Ghinea: Spiritul în mod clar nu este respectat, pentru că spiritul acestor negocieri, pe care le-am avut la momentul respectiv cu Comisia Europeană, era unu, trebuie reducem anvelopa financiară a acestor pensii speciale, care efectiv atârnă pe buget foarte mult, și doi, venim la situația de dreptate socială în care raportăm pensia la muncă, așa cum a fost valorizată la momentul salariului. Ori tocmai asta nu se întâmplă.

 

În municipiul Constanța avem cel puțin trei obiective foarte importante care ar fi urmat fie construite cu bani din PNRR, adică banii europeni: noul CET pe cogenerare pentru sistemul de termoficare, apoi o maternitate care ar urma fie construită în curtea Spitalului Județean și o altă unitate medicală pentru bolnavii de cancer și pentru cei cu afecțiuni cardiace. Doar pentru noul CET, finanțarea prin PNRR este de 83 de milioane de euro. Dacă ratăm șansa PNRR, vom putea cumva găsim banii prin alte programe europene?

Cristian Ghinea: Da, eu nu m-aș îngrijora din această perspectivă, în primul rând pentru că, dacă nu vin banii în mod constant din PNRR, atunci obiectivele de investiții contractate deja vor fi finanțate din bugetul de stat. Deci problema este foarte mare pe deficitul bugetar. Contractele deja semnate și proiectele care sunt în derulare vor merge înainte, n-ai cum să le oprești, este o obligație legală a statului român.

 

Interviu realizat de Bogdan Comșa/ Redactor online: Adina Sîrbu

CONSTANȚA: Anchetă a poliţiştilor după ce mai multor autoturisme parcate le-au fost înţepate cauciucurile
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 13:00

CONSTANȚA: Anchetă a poliţiştilor după ce mai multor autoturisme parcate le-au fost înţepate cauciucurile

Poliţiştii au demarat vineri o anchetă după ce proprietarii mai multor autoturisme parcate într-un cartier din municipiul Constanţa şi-au...

CONSTANȚA: Anchetă a poliţiştilor după ce mai multor autoturisme parcate le-au fost înţepate cauciucurile
AUDIO: Sectorul de plajă din Năvodari a fost cel mai murdar, în această vară
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 12:50

AUDIO: Sectorul de plajă din Năvodari a fost cel mai murdar, în această vară

ONG Mare Nostrum a finalizat sesiunea de monitorizare a deșeurilor, după terminarea sezonului estival, pe nouă sectoare de plajă: Vama Veche,...

AUDIO: Sectorul de plajă din Năvodari a fost cel mai murdar, în această vară
TULCEA: Grenadă descoperită în timpul unor lucrări
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 12:26

TULCEA: Grenadă descoperită în timpul unor lucrări

Echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Delta” al judeţului Tulcea a intervenit, astăzi, pentru ridicarea unui...

TULCEA: Grenadă descoperită în timpul unor lucrări
Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 11:52

Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi Cod galben de vreme...

Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 11:25

CONSTANȚA: Noi avertizări cod galben de intensificări ale vântului

Meteorologii au emis noi avertizări cod galben de intensificări ale vântului pentru municipiul Constanța. Astăzi, până la ora 20:00,...

CONSTANȚA: Noi avertizări cod galben de intensificări ale vântului
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 10:48

Greenpeace România anunță prima victorie în instanță împotriva Neptun Deep

Greenpeace România anunță că a câștigat, la Tribunalul București, primul proces în legătură cu proiectul Neptun Deep. „Tribunalul...

Greenpeace România anunță prima victorie în instanță împotriva Neptun Deep
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 10:06

Atenție! Forțele Aeriene Române efectuează zboruri la înălțimi mici pe întreg teritoriul României

Forțele Aeriene Române (ROAF) au anunțat că în următoarea perioadă urmează zboruri la înălțimi mici pe întreg teritoriul României....

Atenție! Forțele Aeriene Române efectuează zboruri la înălțimi mici pe întreg teritoriul României
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 07:47

Prezidenţiale2024: A început votul în străinătate

Prima secţie de vot din străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale din România s-a deschis la Auckland, singura din Noua...

Prezidenţiale2024: A început votul în străinătate

Dragoş Cristian Dinu, noul ministru al Fondurilor Europene

Dragoş Cristian Dinu, noul ministru al Fondurilor Europene

Publicat de , 27 octombrie 2016, 18:39

Dragoş Cristian Dinu a depus joi, la Palatul Cotroceni, jurământul ca ministru al Fondurilor Europene, după retragerea lui Cristian Ghinea.

Șeful statului a semnat joi decretul prin care ia act de demisia lui Ghinea de la conducerea ministerului Fondurilor Europene, precum și pe cel de numire al lui Dinu.

Cristian Ghinea a demisionat miercuri din funcţia de ministru al Fondurilor Europene, acesta urmând a candida la alegerile parlamentare pe listele Uniunii Salvaţi România.

Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
Social vineri, 22 noiembrie 2024, 11:52

Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi Cod galben de vreme...

Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
Greenpeace România anunță prima victorie în instanță împotriva Neptun Deep
Social vineri, 22 noiembrie 2024, 10:48

Greenpeace România anunță prima victorie în instanță împotriva Neptun Deep

Greenpeace România anunță că a câștigat, la Tribunalul București, primul proces în legătură cu proiectul Neptun Deep. „Tribunalul...

Greenpeace România anunță prima victorie în instanță împotriva Neptun Deep
Prezidenţiale2024: A început votul în străinătate
Social vineri, 22 noiembrie 2024, 07:47

Prezidenţiale2024: A început votul în străinătate

Prima secţie de vot din străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale din România s-a deschis la Auckland, singura din Noua...

Prezidenţiale2024: A început votul în străinătate
Plafonarea preţurilor la energie şi gaze va fi prelungită
Social joi, 21 noiembrie 2024, 18:01

Plafonarea preţurilor la energie şi gaze va fi prelungită

Guvernul va aproba strategia energetică a României pentru perioada 2025 – 2035, a anunţat, joi, premierul Marcel Ciolacu, care a susţinut...

Plafonarea preţurilor la energie şi gaze va fi prelungită
Social joi, 21 noiembrie 2024, 14:52

AUDIO | Jane Nicholson, eroina orfanilor români, model de empatie și sursă de inspirație pentru studenții constănțeni

A fost suficient să vadă o singură dată suferința din orfelinatele stil lagăr ale României post-comuniste pentru a decide să nu mai plece...

AUDIO | Jane Nicholson, eroina orfanilor români, model de empatie și sursă de inspirație pentru studenții constănțeni
Social miercuri, 20 noiembrie 2024, 16:25

World Vision România: 2 din 10 părinți consideră că uneori este nevoie să-ți bați copiii pentru a-i educa mai bine

World Vision România a lansat raportul „Bunăstarea Copilului din Mediul Rural”, singura analiză longitudinală asupra bunăstării copiilor...

World Vision România: 2 din 10 părinți consideră că uneori este nevoie să-ți bați copiii pentru a-i educa mai bine
Social marți, 19 noiembrie 2024, 19:18

Spațiile verzi din Constanța, recent amenajate, au fost vandalizate

Spațiile verzi din Constanța, recent amenajate, au fost vandalizate. Persoane rămase încă necunoscute au devastat zonele în care erau plantate...

Spațiile verzi din Constanța, recent amenajate, au fost vandalizate
Social marți, 19 noiembrie 2024, 17:10

TULCEA: Bilete pentru petrecerea de Revelion 2025 dedicată pensionarilor

De miercuri, 20 noiembrie 2024, pensionarii din municipiul Tulcea se pot prezenta la sediul Ansamblului Artistic Profesionist ”Baladele Deltei”,...

TULCEA: Bilete pentru petrecerea de Revelion 2025 dedicată pensionarilor

Ministrul Fondurilor Europene şi-a anunţat demisia

Ministrul Fondurilor Europene şi-a anunţat demisia
Foto: Cristian Ghinea participa la conferinta "Combaterea saraciei si excluziunii sociale in zonele rurale ale României. Contributia Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020" la sediul Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, vineri, 13 martie 2015. MARIUS DUMBRAVEANU / MEDIAFAX FOTO

Publicat de Arantxa Catană, 26 octombrie 2016, 10:48

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, şi-a anunţat demisia pe Facebook.

Demnitarul şi-a anunţat demisia pe reteaua de socializare afirmând că este ultima lui şedinţă ca membru în Guvernul Cioloş.

„Ultima mea ședință ca membru în Guvernul Cioloș 1. E un sentiment ciudat. Pare un secol privind înapoi, dar nu au trecut nici șase luni de ministeriat, nici un an de când am mers la Cancelarie. A fost intens. Și a fost o onoare! De azi începe altceva”, a scris Cristian Ghinea.

CONSTANȚA: Anchetă a poliţiştilor după ce mai multor autoturisme parcate le-au fost înţepate cauciucurile
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 13:00

CONSTANȚA: Anchetă a poliţiştilor după ce mai multor autoturisme parcate le-au fost înţepate cauciucurile

Poliţiştii au demarat vineri o anchetă după ce proprietarii mai multor autoturisme parcate într-un cartier din municipiul Constanţa şi-au...

CONSTANȚA: Anchetă a poliţiştilor după ce mai multor autoturisme parcate le-au fost înţepate cauciucurile
AUDIO: Sectorul de plajă din Năvodari a fost cel mai murdar, în această vară
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 12:50

AUDIO: Sectorul de plajă din Năvodari a fost cel mai murdar, în această vară

ONG Mare Nostrum a finalizat sesiunea de monitorizare a deșeurilor, după terminarea sezonului estival, pe nouă sectoare de plajă: Vama Veche,...

AUDIO: Sectorul de plajă din Năvodari a fost cel mai murdar, în această vară
TULCEA: Grenadă descoperită în timpul unor lucrări
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 12:26

TULCEA: Grenadă descoperită în timpul unor lucrări

Echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Delta” al judeţului Tulcea a intervenit, astăzi, pentru ridicarea unui...

TULCEA: Grenadă descoperită în timpul unor lucrări
Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 11:52

Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi Cod galben de vreme...

Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 11:25

CONSTANȚA: Noi avertizări cod galben de intensificări ale vântului

Meteorologii au emis noi avertizări cod galben de intensificări ale vântului pentru municipiul Constanța. Astăzi, până la ora 20:00,...

CONSTANȚA: Noi avertizări cod galben de intensificări ale vântului
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 10:48

Greenpeace România anunță prima victorie în instanță împotriva Neptun Deep

Greenpeace România anunță că a câștigat, la Tribunalul București, primul proces în legătură cu proiectul Neptun Deep. „Tribunalul...

Greenpeace România anunță prima victorie în instanță împotriva Neptun Deep
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 10:06

Atenție! Forțele Aeriene Române efectuează zboruri la înălțimi mici pe întreg teritoriul României

Forțele Aeriene Române (ROAF) au anunțat că în următoarea perioadă urmează zboruri la înălțimi mici pe întreg teritoriul României....

Atenție! Forțele Aeriene Române efectuează zboruri la înălțimi mici pe întreg teritoriul României
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 07:47

Prezidenţiale2024: A început votul în străinătate

Prima secţie de vot din străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale din România s-a deschis la Auckland, singura din Noua...

Prezidenţiale2024: A început votul în străinătate